Φούντα και χασίς: Νομιμοποιείται η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

852

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 24  Μαρτίου 2018

 

Στις 28/2/2018 από το τηλεοπτικό κανάλι «Βουλή Τηλεόραση»παρακολουθήσαμε ένα μέρος της σχετικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής με θέμα την νομιμοποίηση της καλλιέργειας της Φαρμακευτικής κάνναβης, την μεταποίηση και διάθεση (και εξαγωγή) των προϊόντων της.

Εμείς δεν θ’ ασχοληθούμε με το πόσο ζημιογόνα είναι η φούντα ή  το χασίς στον οργανισμό του ανθρώπου ή εάν και κατά πόσον με κάποια μορφή τα προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης καλύπτουν ιατρικές ανάγκες.

Την εξέταση αυτού του ζητήματος την αφήνουμε στους γιατρούς.

Θεωρούμε δεδομένο ,ότι φούντα και χασίς είναι βλαβερά στην υγεία και υποθετικά δεχόμαστε, ότι μπορεί κάποιες μορφές προϊόντων της κάνναβης να έχουν κάποια θετική επίδραση σε ορισμένες ασθένειες.

Το ζήτημα θα μας απασχολήσει από πολιτικής και οικονομικής πλευράς.

1) Η  πολιτική πλευρά του ζητήματος

Να ξεκινήσουμε από την υπόθεση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκινήθηκε από τους επιληπτικούς, καρκινοπαθείς ή φορείς AIDS και δίνει πολιτική μάχη για ν απαλύνει την κατάσταση τους, το θεωρούμε αστείο να το συζητήσουμε:

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τα σχετικά δοκιμασμένα φάρμακα και δεν υπάρχει λόγος ν’ αντικατασταθούν με τα υποθετικά φάρμακα της κάνναβης.

Το πολιτικό κόστος να φορτωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία του πλασιέ Ναρκωτικών παραείναι μεγάλο, για να ευαισθητοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη κάποιων βαριά ασθενών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτελεί εντολές της ΕΕ για νόμιμη διάδοση μαλακών ναρκωτικών.

Η ΕΕ θέλει την διάδοση των μαλακών ναρκωτικών (στα οποία συγκαταλέγονται τα προϊόντα της κάνναβης), για να εμποδίσει την πολιτικοποίηση της Νεολαίας στα πλαίσια της Οικονομικής Κρίσης.

Το πετυχαίνει με την διαμόρφωση τεχνητού Παραδείσου στα  πλαίσια της πραγματικής Κόλασης των συνεπειών της Οικονομικής Κρίσης: η αποβλάκωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος του χρεοκοπημένου Συστήματος, ακριβώς γιατί σε εμποδίζει να βρεις τις αιτίες της δυστυχίας μας, ενώ η διαμόρφωση τεχνητού Παραδείσου σε εμποδίζει να κινητοποιηθείς πολιτικά εναντίον του Συστήματος.

2) Η οικονομική πλευρά του ζητήματος

Ένα προϊόν για να είναι εμπόρευμα πρέπει νάχει Αξία (να έχει μέσα του ενσωματωμένη Εργασία) και να έχει Αξία χρήσης (=κάπου αυτό το προϊόν να είναι χρήσιμο στην κοινωνία).

Η Αξία χρήσης δεν είναι απαραίτητο να αφορά πραγματική ανάγκη της κοινωνίας π.χ. ψωμί, παπούτσια. Μπορεί να έχει φανταστική χρήση π.χ. εικόνες, και λιβάνια ή και βλαβερή, όπως τα ναρκωτικά.

Οι καπιταλιστές δεν νοιάζονται για το τι πουλάνε. Τους καπιταλιστές τους νοιάζει ο κύκλος «Χρήμα-Εμπόρευμα-περισσότερο Χρήμα» να  κυλάει γρήγορα και να φέρνει πολλά κέρδη.

Η βιομηχανία των Ναρκωτικών ικανοποιεί αυτόν τον όρο του γρήγορου και μεγάλου κέρδους :ο καπιταλιστής δεν έχει δισταγμούς.

Το καπιταλιστικό όμως κράτος καταλαβαίνει, ότι τα σκληρά Ναρκωτικά καταστρέφουν την ίδια την πηγή του κέρδους, που είναι η Εργατική Δύναμη (=καταστρέφουν το Εργατικό ανθρώπινο Δυναμικό).

Διά ταύτα το καπιταλιστικό Κράτος απαγορεύει τα σκληρά Ναρκωτικά.

Παρ’ όλα αυτά τα λούμπεν της Αστικής κοινωνίας δεν σκέφτονται με προοπτική την μακροημέρευση του Συστήματος και συνεχίζουν την βιομηχανία και το εμπόριο των Ναρκωτικών παρανόμως.

Διαμορφώνεται μια αδικία σε βάρος των νόμιμων καπιταλιστών που κερδίζουν μόνο το μέσο ποσοστό κέρδους, ενώ οι λούμπεν Επιχειρηματίες του παράνομου εμπορίου Ναρκωτικών βγάζουν τρελά κέρδη.

Σε κάποιο σημείο το καπιταλιστικό κράτος πέραν από την δίωξη του παράνομου Εμπορίου Ναρκωτικών προσπαθεί ν’ αυξήσει το μέσο ποσοστό κέρδους των νόμιμων καπιταλιστών αφαιρώντας ένα μέρος της πελατείας του παράνομου εμπορίου Ναρκωτικών (και περνώντας το  στο νόμιμο Εμπόριο).

Η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι μέρος αυτής της αναδιάταξης του συνολικού κέρδους σε βάρος του παράνομου Εμπορίου και προς όφελος του νόμιμου κέρδους.

3) Γιατί εναντιωνόμαστε στην νομιμοποίηση της κάνναβης.

Α) Δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος από το Κράτος του κυκλώματος: καλλιέργεια-μεταποίηση-διάθεση της κάνναβης.

Το αποτέλεσμα θα είναι η διαμόρφωση συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ νόμιμης και παράνομης καλλιέργειας, μεταποίησης και διάθεσης της κάνναβης και των προϊόντων αυτής.[αν μπορούσε το καπιταλιστικό κράτος να κάνει αποτελεσματικό έλεγχο, προ πολλού θα είχε εξοντώσει το παράνομο εμπόριο]

Άρα θα δίνονται άδειες καλλιέργειας της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και θα καταστραφεί η Νεολαία μας από της πλημμυρίδα της φούντας και του χασίς.

Β) Ακριβώς επειδή το καπιταλιστικό κράτος επιδιώκει την διαμόρφωση τεχνητού Παραδείσου για ν’ αποβλακώσει την Νεολαία μας και να ξεπεράσει το ίδιο τα αδιέξοδα του, εμείς είμαστε κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης (για να έχουμε νηφάλια και πολιτικοποιημένη Νεολαία).

4) Η σαχλή φλυαρία

Παρά το ότι γίνεται συστηματική προπαγάνδα απενοχοποίησης της κάνναβης, κάποιοι δεν πείθονται και επιμένουν στην δίωξη της διακίνησης της κάνναβης.

Γι’  αυτούς τους ατίθασους χρησιμοποιούν άλλο επιχείρημα: Τάχατες η νομιμοποίηση φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από την λογική των διώξεων.

Πρόκειται για σαχλή φλυαρία, γιατί δικαιώνεται ο χρόνια διωκόμενος ναρκοέμπορος στα μάτια της κοινωνίας και ενθαρρύνονται (ή σπάνε οι αναστολές άλλων) και ομού νόμιμος και παράνομος κλάδος συνεργάζονται και εξωθούν την Νεολαία στα σκληρά Ναρκωτικά, που διατηρούν ακόμα την αίγλη της παρανομίας (=αυτός που καταξιώνεται με την παρανομία της κάνναβης, επιδιώκει και πάλι την καταξίωση στην παρανομία των σκληρών Ναρκωτικών)