Η εκδήλωση του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» για το Νικόλαο Πλαστήρα με κεντρικό ομιλητή το Σαράντο Καργάκο.(video)

701

Για την ιστορία του 5/42 ΣΕ του οποίου διετέλεσε Διοικητής ο Νικόλαος Πλαστήρας, μίλησε ο νυν Διοικητής Συνταγματάρχης Αντώνιος Μητάφης.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 22 Απριλίου 2018 και ώρα 8.00 μμ, στο ισόγειο του Πνευματικού κέντρου Καλύμνου, Εκδήλωση για τον αείμνηστο Νικόλαο Πλαστήρα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Αναγνωστήριο  Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» και προσκεκλημένος και κεντρικό ομιλητής με θέμα «Νικόλαος Πλαστήρας: Ο άνθρωπος ,ο στρατιώτης, ο πολιτικός» ήταν ο  διακεκριμένος φιλόλογος ,ιστορικός και συγγραφέας  Σαράντος Καργάκος.

Μετά το σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Αναγνωστηρίου Παναγιώτη Γιαμαίου, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ που εδρεύει στην Κάλυμνο, Συνταγματάρχης Αντώνιος Μητάφης αναφέρθηκε στην ιστορία του ιστορικού Συντάγματος, του οποίου Διοικητής διετέλεσε ο ανίκητος  Συνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) για τη στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους  και την Μικρασιατική εκστρατεία .

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο διακεκριμένος καθηγητής και ιστορικός Σαράντος Καργάκος που με μία εξαιρετική ομιλία του, κράτησε αμείωτο τον ενδιαφέρον του ακροατηρίου από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

Ο Σαράντος Καργάκος αναφέρθηκε στο Νικόλαο Πλαστήρα ως  άνθρωπο ,ως  στρατιώτη και ως πολιτικό, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι μπορεί κάποιοι να βρούν κάτι να του καταλογίσουν ως πολιτικού, δεν μπορούν όμως να βρουν ούτε μία λέξη να πουν σε βάρος του για τις στρατιωτικές αρετές και ικανότητες του και για την ηθική του.

Εκτενή αναφορά ο Σαράντος Καργάκος έκανε και για τις ιδιαίτερες σχέσεις του Νικολάου Πλαστήρα με την Κάλυμνο και τη σύνδεση του με τους ανθρώπους της.

Στο τέλος της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αείμνηστου Νικολάου Πλαστήρα αλλά και του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου που πριν λίγες ημέρες έχασε τη ζωή κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την πατρίδα  και ήταν από το Μορφοβούνι Καρδίτσας γενέτειρα του Μαύρου Καβαλάρη.

Αμέσως μετά όλοι οι παριστάμενοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής ,ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ.Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Λάμπρος Ναζίφης, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Αντώνιος Μητάφης, ο τέως Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης , ο Περιφερειακός σύμβουλος Κ.Σταυλάς, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Ι.Διαμαντής , ο Αντιδήμαρχος Μικές Ρήγας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σεμίραμις Ψαρομπά, Π.Ζωίδης, Ι.Μαγκάκης

Στα πλαίσια της εκδήλωσης λειτούργησαν στην είσοδο του Αναγνωστηρίου  δύο εκθέσεις.

Η μία από το 5/42 ΣΕ με τη ιστορία του Συντάγματος και η δεύτερη από το Νεοκλασικό Μουσείο με θέμα : “Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ”

Χορηγός της εκδήλωσης η Σεμίραμις Ψαρομπά.

 Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

22-04-2018 Η εκδήλωση του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» για το Νικόλαο Πλαστήρα

 

 

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός