Το μνημόνιο επηρέασε το έθιμο των δυναμιτών στην Κάλυμνο!!!(video)

3925

Σίγασαν τα υψώματα του Αγίου Σάββα μετά από 35 χρόνια.

Το μνημόνιο φαίνεται ότι επηρέασε  και το έθιμο των δυναμιτών στην Κάλυμνο, αφού πρώτη φορά στα τελευταία 35  χρόνια , τα υψώματα του Αγίου Σάββα σίγασαν.

Τα υψώματα του Αγίου Σάββα κάθε χρόνο, τα προηγούμενα χρόνια, την ΚΥΡΙΑΚΗ του ΠΑΣΧΑ το βράδυ, «άστραφταν και βρόνταγαν», αφού τη μεγαλύτερη ποσότητα  των δυναμιτών έριχναν από εκεί οι δυναμιτιστές, δημιουργώντας μία «πολεμική ατμόσφαιρα» που εντυπωσίαζε.

Τα υψώματα του Αγίου Σάββα ΠΑΣΧΑ 2017

Σήμερα δεν έπεσε ούτε ένας δυναμίτης από τα υψώματα του αγίου Σάββα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr, οι παραδοσιακοί δυναμιτιστές που κάθε χρόνο οργάνωναν  το εκρηκτικό αυτό έθιμο, αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα, αφού δεν υπήρξαν επαρκείς χορηγίες για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών. Όταν τη Μεγάλη Τρίτη πήραν το «πράσινο φως» από επιχειρηματία που προσφέρθηκε να καλύψει όλα τα έξοδα, ήταν πλέον αργά, αφού δεν επαρκούσε ο χρόνος για την προμήθεια υλικών και την κατασκευή των δυναμιτών.

Έτσι το βάρος τήρησης του εθίμου για φέτος, πήραν οι  δυναμιτιστές  των υψωμάτων της Υπαπαντής ,από το εκκλησάκι της Αναστάσεως.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος Κυριακή του ΠΑΣΧΑ 8 Απριλίου 2018 μετά το πασχαλινό τραπέζι με το πατροπαράδοτο μούουρι,οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες του, κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία και τον παραλιακό δρόμο.

Λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα, άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες αναγνωριστικές βολές από δυναμίτες, μόνο από το εκκλησάκι της Αναστάσεως στα υψώματα της Υπαπαντής.

Τα υψώματα του Αγίου Σάββα που τα προηγούμενα χρόνια έσφυζαν από δυναμιτιστές και από κόσμο που ανέβαινε για να δει το εντυπωσιακό θέαμα, φέτος σίγησαν για τους λόγους που προαναφέραμε.

Ο κόσμος έστρεψε τα βλέμματα τους,  προς τα υψώματα της Υπαπαντής. Μόλις άρχισε να νυχτώνει, οι δυναμιτιστές ξεκίνησαν τις ομοβροντίες.  Ήταν όμως ,φανερό ότι ο μικρός αριθμός δυναμιτών που είχαν στη διάθεση τους, περίπου 350, δεν τους επέτρεπε να κινούνται με γρήγορους ρυθμούς. Πάντως  δημιούργησαν μία εκρηκτική ατμόσφαιρα, αρκετά εντυπωσιακή, αν και ήταν αισθητή η απουσία εκρήξεων δυναμιτών από τα απέναντι υψώματα του αγίου Σάββα.

Μόλις τελείωσε η ρίψη δυναμιτών από τα υψώματα της Υπαπαντής , ακολούθησε ένα φαντασμαγορικό ,εντυπωσιακό θέαμα  από βεγγαλικά που εκτόξευσαν οι δυναμιτιστές φωτίζοντας τον Καλύμνικο ουρανό.

Να σημειώσουμε, ότι και το υπερθέαμα με τα βεγγαλικά από την ταράτσα του Ξενοδοχείου «ΟΛΥΜΠΙΚ»,που παρακολουθούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, προσφορά του καταστήματος του Γιώργου Αχλαδιώτη, δεν πραγματοποιήθηκε φέτος.

Κλείνοντας να αναφέρουμε την πετυχημένη για μία ακόμη χρονιά  εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων στην κεντρική πλατεία με τα χορευτικά συγκροτήματα. Νέοι και νέες με παραδοσιακές στολές γέμισαν την κεντρική πλατεία και εντυπωσίασαν με τους χορούς τους, για να πάρουν στη σκυτάλη στη συνέχεια και αρκετός κόσμος που χόρεψε κι αυτός. Σχετικό ρεπορτάζ που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς θα αναρτήσουμε σε επόμενη ενημέρωση. 

Από το Kalymnos-news.gr και τη «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ», ετοιμάσαμε  ένα  εντυπωσιακό video 4’30”που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την ρίψη δυναμιτών  σήμερα βράδυ Κυριακή του ΠΑΣΧΑ , 8 Απριλίου 2018

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

8-4-2018 Κυριακή του Πάσχα με Δυναμίτες στην Κάλυμνο

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός