Aπλή Αναλογική: Σημαία ευκαιρίας της Ψευτοαριστεράς- Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

552

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 21 Απριλίου 2018

 

Η Κυβέρνηση προσπάθησε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ (=των Δήμων) (30/11 έως 2/12 2017 στα Ιωάννινα) να εμφανίσει την Απλή Αναλογική  ως κύριο θέμα των συζητήσεων.

Απέτυχε παταγωδώς: Η Απλή Αναλογική,ούτε λογαριάστηκε ως μεταρρύθμιση.

Το ότι όμως η Απλή Αναλογική δεν μπήκε πάνω από τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν σημαίνει, ότι δεν είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που αξίζει τη προσοχή μας.

Με το σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε την Απλή Αναλογική .

1.Είναι προοδευτικό σύνθημα σήμερα η Απλή Αναλογική;

Ένα σύνθημα δεν είναι προοδευτικό μια κι έξω και διά παντός.

Μπορεί να είναι προοδευτικό για μια Εποχή, γιατί ανταποκρινόταν σε κάποια κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα. Αυτά τα αιτήματα κάποτε κατακτιούνται, παύουν να είναι επίκαιρα και ζωτικά, οπότε το αντίστοιχο σύνθημα, που τα εκφράζει παύει να είναι προοδευτικό.

Η Απλή Αναλογική σε Εποχές βίας, τρόμου και αυταρχικών καταστάσεων, όπου μια παρουσία της (πραγματικής) Αριστεράς σε Βουλή ή Τοπική Αυτοδιοίκηση αντικαθιστούσε το φοβισμένο λαϊκό Κίνημα, ήταν απαραίτητη και το αντίστοιχο σύνθημα ήταν προοδευτικό .

Αυτές οι Εποχές περάσανε και το σχετικό σύνθημα της Απλής Αναλογικής, παύει να είναι πια προοδευτικό, γιατί δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του σημερινού λαϊκού Κινήματος (=άλλες προτεραιότητες μπαίνουν μπροστά)

Τώρα το ζήτημα δεν είναι μια καλύτερη εκπροσώπηση της Αριστεράς σε Βουλή και Δήμους, αλλά η ανατροπή Μέτρων και Μνημονίων στη βάση  ενός ισχυρού λαϊκού Κινήματος με τελικό στόχο την λαϊκή Εξουσία.

 2) Η αναβάθμιση της Απλής Αναλογικής σε πολιτικό ζήτημα

Α) Η Απλή Αναλογική είναι ζήτημα πολιτικής Τεχνολογίας (=ζήτημα πολιτειακής διαμόρφωσης) ,γιατί καθορίζει την  ακριβή εκπροσώπηση σε Βουλή και Δήμους  Κομμάτων και Παρατάξεων.

Δεν είναι ζήτημα πολιτικό (=δεν αφορά σχέσεις κοινωνικών Τάξεων) διότι δεν μας καθορίζει γιατί τα Αστικά Κόμματα και Παρατάξεις είναι πλειοψηφία εκπροσωπώντας ένα πολύ μικρό μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, ενώ η Αριστερά εκπροσωπώντας τον Εργαζόμενο λαό είναι μικρή μειοψηφία.

 

Β) Το κύριο επιχείρημα των Αστικών Κομμάτων είναι ότι η Απλή Αναλογική δεν μπορεί να δώσει σταθερές Κυβερνήσεις.

Η κατηγορία αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι τα Αστικά Κόμματα και Παρατάξεις θέλουν σταθερό Σύστημα, και γι’ αυτό θέλουν σταθερές Κυβερνήσεις.

Η Ψευτοαριστερά αρπάζεται από την αντίρρηση της Πολιτικής Συντήρησης στην Απλή Αναλογική και αντιπαραθέτει, ότι το κύριο δεν είναι η σταθερή Κυβέρνηση, αλλά η αντιπροσωπευτική Κυβέρνηση, που την δίνει μόνο η Απλή Αναλογική.

Αυτή η άποψη είναι η μισή Αλήθεια: Η άλλη μισή είναι ότι η Ψευτοαριστερά έχει συμβιβαστεί με το Σύστημα και θεωρεί ως Δημοκρατία την καλύτερη έκδοση του Συστήματος, που είναι ο κοινοβουλευτισμός με Απλή Αναλογική.

3) Η Απλή Αναλογική στους Δήμους

Στις κοινοβουλευτικές Εκλογές η Απλή Αναλογική έχει την πολιτική  σημασία της, γιατί δεν επιτρέπει στις καθεστωτικές δυνάμεις να κλέβουν τις ψήφους των πολιτικοποιημένων πολιτών.

Η Απλή Αναλογική είναι ανήμπορη να κάνει το παραμικρό για τις παρασυρμένες, τις εξαγορασμένες και τις εκβιασμένες ψήφους.

Γιαυτό λέμε:Η Απλή Αναλογική είναι ζήτημα πολιτικής Τεχνολογίας, δεν μπορεί να λύσει πολιτικά ζητήματα .

Τα Δημοτικά ζητήματα φέρουν πολιτικό χαρακτήρα, γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζονται και οι λύσεις που δίνονται, προσδιορίζονται από την Πολιτική Ιδεολογία των δημοτικών Συμβούλων.

Πλην όμως όποια κι αν είναι η διάταξη των Παρατάξεων στους Δήμους δεν πρόκειται να κριθεί το ζήτημα της Πολιτικής Εξουσίας και ανεξαρτήτως της σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό θα υπό τον έλεγχο της Κυβερνώσας Παράταξης.

Δια ταύτα η Απλή Αναλογική στους Δήμους έχει πολύ μικρή σημασία και αυτός είναι ο λόγος, που οι Δήμαρχοι στη ΚΕΔΕ δεν έδωσαν καμιά σημασία στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ν’ αναδείξει την Απλή Αναλογική ως κύριο θέμα του Συνεδρίου.

Παρ’ όλο που εμείς είμαστε υπέρ της Απλής Αναλογικής στους Δήμους, συγχρόνως υποστηρίζουμε, ότι το σύνθημα της Απλής Αναλογικής είναι περικάλυμμα της πολιτικής γύμνιας του ΣΥΡΙΖΑ

4) Υπάρχει καλύτερο εκλογικό σύστημα από την Απλή Αναλογική;

Α) Πριν απαντήσουμε, πρέπει να την καταστήσουμε την ερώτηση συγκεκριμένη : Θεωρούμε το Σύστημα δεδομένο και απαραβίαστο;

Αν ΝΑΙ, τότε δεν υπάρχει καλύτερο εκλογικό σύστημα από την Απλή Αναλογική.

Απόδειξη, ότι τα συντηρητικά Κόμματα την φοβούνται και την νοθεύουν με διάφορα ποσοστά (=Ενισχυμένη Αναλογική) ή πριμοδοτήσεις στο πρώτο Κόμμα.

Εάν ούτε η νόθευση βολεύει το Σύστημα, τότε αναστέλλεται όχι μόνο η Απλή Αναλογική ,αλλά και το ίδιο το κοινοβουλευτικό Σύστημα [έως ότου υποτάξουν το λαϊκό Κίνημα, οπότε επαναφέρουν όχι μόνο τον κοινοβουλευτισμό, αλλά και την ίδια την Απλή Αναλογική και φτού κι αποξαρχής].

Εκ των ανωτέρω συνάγεται, ότι η θέσπιση της Απλής Αναλογικής είναι συνισταμένη δύο συνιστωσών: της σταθερότητας του Συστήματος και της πίεσης του λαϊκού κινήματος

Β) Αν δεν θεωρούμε το Σύστημα δεδομένο και απαραβίαστο, τότε καλύτερο εκλογικό σύστημα είναι εκείνο που απαντά στις πιο κάτω απαιτήσεις:

α) Το εκλογικό σύστημα πρέπει ν αντιμετωπίζει την πολιτική ασυνέπεια.

Είναι απαράδεκτο ένας υποψήφιος ή μια Παράταξη να εκλέγεται με ένα ορισμένο πρόγραμμα και αφού εκλεγεί να εφαρμόζει άλλο και πολλές φορές το αντίθετο .

β) Τα Κόμματα πρέπει να κατεβαίνουν με τις επιστημονικές ονομασίες τους και όχι με διαφημιστικά ονόματα, που ή δεν σημαίνουν πολιτικά τίποτε ή και ακριβώς το αντίθετο της πολιτικής πρακτικής τους