Ο Πάγκαλος, ο βοσκός των Ιμίων και τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου των Εξωτερικών- Γράφει ο Δ.Διακομιχάλης

10878

(Δημοσιεύτηκε στο site mignatiou.com)

Του Δημήτρη Διακομιχάλη*

Το ακούσαμε και αυτό!! Ο κύριος Θεόδωρος Πάγκαλος στην εκπομπή “Σήμερα”, του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στις 30 Απριλίου 2018 με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου μας το είπε και αυτό!

Ότι τον βοσκό των Ιμίων Αντώνη Βεζυρόπουλο κακώς τον πλήρωνε ο Δήμος Καλυμνίων μέχρι 31-12-2002 και ότι έπρεπε να πληρωνόταν από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου των Εξωτερικών, προκειμένου να μην έφευγε τον Απρίλιο του 2004 από τα νησιά.

Η θέση αυτή του πρώην Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας κυρίου Πάγκαλου αν δεν είναι εξοργιστική δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων αναφορικά με το πώς ένα τόσο σοβαρό Εθνικό θέμα όπως ήταν η παρουσία του βοσκού στις βραχονησίδες Ίμια, τυγχάνει αυτής της προκλητικής και επιζήμιας αντιμετώπισης για τα εθνικά συμφέροντα.

Γιατί κύριε Πάγκαλε έπρεπε να πληρωνόταν ο βοσκός από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου των Εξωτερικών;

Μήπως ο βοσκός πήγαινε σε κάποια μυστική και σπουδαία αποστολή στη Τουρκία ή στο Εξωτερικό που θα διασφάλιζε τα εθνικά μας συμφέροντα που δεν έπρεπε να γίνει γνωστή με κανένα τρόπο και έπρεπε να πληρώνεται από μυστικά κονδύλια;

Ντροπή!! Μετά την προφορική, συμφωνία με τους Τούρκους τη νύκτα της 31ης  Ιανουαρίου με τη διαμεσολάβηση του μακαρίτη Υφυπουργού των Εξωτερικών της Αμερικής κυρίου Χόλμπρουκ, όπως εσείς δηλώσατε επιστρέψαμε στη προτέρα κατάσταση που υπήρχε στα Ίμια πριν από το επεισόδιο.

Δηλαδή μπορούσε ο βοσκός να πηγαίνει κανονικά στα Ίμια για να ταΐζει τα κατσίκια του.

Φωτογραφικό Αρχείο Αντώνη Βεζυρόπουλου

Γιατί λοιπόν δεν μπορούσε με διαφανή και καθαρό τρόπο να πλήρωνε το επίσημο Ελληνικό κράτος τα έξοδα του βοσκού ο οποίος πήγαινε στα νησιά δύο και τρεις φορές την εβδομάδα και πολλές φορές μάλιστα τον συνόδευε και σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής από το Λιμεναρχείο Καλύμνου και θα έπρεπε να πληρωνόταν κρυφίως; Απαντήστε επιτέλους!!!

Φωτογραφικό Αρχείο Αντώνη Βεζυρόπουλου

Τα Ίμια ανεξάρτητα, ότι οι Τούρκοι τα διεκδικούν παράνομα κατά παράβαση όλων των Διεθνών Συνθηκών όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι Ελληνικά και ως εκ τούτου επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες όπως σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Όμως το μεγάλο ερώτημα κύριε Πάγκαλε που πρέπει επιτέλους να απαντηθεί είναι γιατί ούτε το Υπουργείο των Εξωτερικών μα δυστυχώς ούτε κανένα άλλο Υπουργείο όπως θα μπορούσε να είναι το Υπουργείο των Εσωτερικών ή το πάλαι ποτέ Υπουργείο Αιγαίου δεν τολμούσε να πληρώσει τον βοσκό;

Υποχρέωση που μονομερώς είχε αναλάβει ο Δήμος Καλυμνίων την περίοδο που είχα την τιμή να είμαι Δήμαρχος της Καλύμνου, και πληρωνόταν ο βοσκός από τον Δημοτικό προϋπολογισμό και σήμερα δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει τελικά τις δαπάνες αυτές για την πληρωμή του βοσκού μη νόμιμες να πρέπει να επιστρέψουμε στο Δήμο Καλυμνίων τα χρήματα που πήρε από την 1-1-1996 μέχρι 31-12-2002 και μάλιστα εντόκως.

Σίγουρα κύριε Πάγκαλε θα συμφωνούσα μαζί σας ότι ο βοσκός έπρεπε να πληρώνεται από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου των Εξωτερικών εάν τα Ίμια δεν ήταν Ελληνικά και ο βοσκός εκτελούσε αυτή την αποστολή. Σε κάθε περίπτωση κύριε Πάγκαλε πρέπει, 22 χρόνια μετά τα γεγονότα στα Ίμια, να παραδεχθείτε ότι το επίσημο Ελληνικό κράτος δεν είχε καμιά πολιτική για τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τις διατάξεις και τα όσα προκύπτουν από την σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982.

Ταμπουρωμένοι πίσω από την πολιτική του κατευνασμού που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει την εξωτερική μας πολιτική αφήσαμε την Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο. Η εξαγγελία το 1995 της κυβέρνησης που ήσασταν και εσείς μέλος, ότι θα γίνονταν μικρές παρεμβάσεις στις βραχονησίδες εγκαταλείφτηκε μόλις αντέδρασε η Άγκυρα. Ιδιαίτερα όταν δημοσιοποιήθηκε  τον Μάιο του 1996 το εγχειρίδιο της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας με τίτλο: “Τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου , γεωγραφική- Ιστορική- Νομική ανασκόπηση και εισηγήσεις πολιτικής” όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν την πολιτική να μην κινείται τίποτε στο Αιγαίο για να μην δυσαρεστηθούν οι Τούρκοι.

Όπως γνωρίζετε από την 1η Ιανουαρίου 2003 σταμάτησε ο Δήμος Καλυμνίων να καλύπτει τα έξοδα του βοσκού Αντώνη Βεζυρόπουλου, ο οποίος όμως συνέχιζε να πηγαίνει για περίπου ενάμιση χρόνο στα Ίμια και ουδείς ενδιαφέρθηκε να του καταβάλει το «τεράστιο ποσόν των 6.000,00€» ετησίως, με αποτέλεσμα το Πάσχα του 2004 δυστυχώς να πάρει τα κατσίκια του από τις βραχονησίδες και να μην ξαναπατήσει το πόδι του.

Κύριε Πάγκαλε επειδή δεν είστε ούτε αφελής ούτε άσχετος με την Εξωτερική πολιτική και γνωρίζατε ότι η παρουσία του βοσκού στα Ίμια ήταν τεράστιας Εθνικής σημασίας γιατί δεν κάνατε ότι ήταν Εθνικά επιβαλλόμενο από την 1η Ιανουαρίου 2003 ώστε η κυβέρνηση του Σημίτη που εσείς ήσασταν κορυφαίο στέλεχος της  να εξασφάλιζε τα έξοδα στον βοσκό για να μην έφευγε από τα νησιά;

Για την κυβέρνηση της Ν.Δ που σας ακολούθησε, ας απαντήσουν οι τότε κρατούντες γιατί και αυτοί ακολούθησαν την ίδια τακτική με σας και δεν στήριξαν οικονομικά τον βοσκό. Αλήθεια γιατί αφήσατε όλοι μαζί να γίνει αυτό το Εθνικό έγκλημα στα Ίμια με την φυγή του βοσκού, όταν ένας μικρός Δήμαρχος κατάφερε να τον κρατήσει επτά ολόκληρα χρόνια; Ποιος αλήθεια θα αναλάβει την ευθύνη;

Κύριε Πάγκαλε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία αμφισβήτησε για πρώτη φορά το status στο Αιγαίο, τόσον στη θάλασσα όσο και στον αέρα, τον Νοέμβριο του 1973 όταν η τότε κυβέρνηση του δικτάτορα Παπαδόπουλου ανακοίνωσε ότι υπάρχει σοβαρό κοίτασμα πετρελαίου στη Θάσο.

Γνωρίζετε επίσης κύριε Πάγκαλε ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης για το Δίκαιο της θάλασσας το 1982, το μοναδικό άρθρο, αριθμός 121 που αναφέρεται στα νησιά, αποτέλεσε αντικείμενο έντονης Ελληνοτουρκικής διαμάχης και διαμορφώθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αποτελεί μια οριστική και ολοκληρωτική νίκη των Ελληνικών θέσεων.

Έτσι έγινε δεκτό ότι τα νησιά έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη και υφαλοκρηπίδα, με εξαίρεση τις βραχονησίδες, οι οποίες στερούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ όταν δεν μπορούν να δημιουργήσουν δική τους οικονομική ζωή και είναι ακατοίκητες. Τα Ίμια είχαν οικονομική ζωή με την παρουσία του βοσκού και τα κατσίκια του.

Φωτογραφικό Αρχείο Αντώνη Βεζυρόπουλου 

Κύριε Πάγκαλε, ούτε και από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου των Εξωτερικών, που είπατε ότι έπρεπε να καταβάλλονται τα έξοδα στον βοσκό ώστε να μην έφευγε από τα νησιά, ούτε αυτό έγινε τόσον η κυβέρνηση Σημίτη όσο η επόμενη του Κώστα Καραμανλή. Ντροπή!!!

Πρέπει επιτέλους, αποβάλλοντας το φοβικό σύνδρομο που χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις μας απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, να υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός εκ μέρους της χώρας μας για όλα αυτά τα νησιά και νησίδια που θα υλοποιηθεί με αποφασιστικότητα και δεν θα μείνει στα λόγια.

Σχεδιασμός που θα προβλέπει μικρές παρεμβάσεις με υδατοδεξαμενές, μικρές προβλήτες και ότι άλλο είναι χρηστικό για να διευκολύνεται η προσέγγιση σ’ αυτά, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν ότι σχεδόν το σύνολο αυτών των βραχονησίδων είναι ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000, στις οποίες έχουν επενδυθεί Ευρωπαϊκά χρήματα και προστατεύονται από Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Φωτογραφικό Αρχείο Ειρήνης Κατσοτούρχη

Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού επιβάλλεται να υπάρχει οικονομική στήριξη και στους μοναχικούς κατοίκους κάποιων νησιών που επέλεξαν να είναι εκεί ακοίμητοι φρουροί του Ελληνισμού.

Φωτογραφικό Αρχείο Ειρήνης Κατσοτούρχη

Το Κίνναρος είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που η κυρά Ειρήνη με το γιο της το Γιώργο κρατούν ψηλά την Ελληνική σημαία και πρέπει να στηριχθούν από το κράτος, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Φωτογραφικό Αρχείο Ειρήνης Κατσοτούρχη

Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα του φόρου για την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του αείμνηστου Γεωργίου Θηραιού στον εγγονό του Γιώργο που μαζί με τη μάνα του στο Κίνναρος κατά μεσής του Αιγαίου, κρατούν ψηλά την Ελληνική σημαία. Μόνο έτσι θα απαντήσουμε ουσιαστικά στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων για να μην έχουμε άλλα Ίμια. Και προκειμένου οι περαστικοί του Αιγαίου αλλά κυρίως οι Τούρκοι να ξέρουν ότι όλα αυτά τα νησιά έχουν όνομα και ιδιοκτήτη επιβάλλεται ταυτόχρονα με την υλοποίηση αυτών των μικρών παρεμβάσεων να ζωγραφίσουμε πάνω σε όλα τα νησιά μας και τις νησίδες μας την Ελληνική σημαία, ώστε να μην δημιουργείται θέμα φύλαξης της, όπως δήλωνε πρόσφατα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ας αντιγράψουμε αυτό που έκανε η Τουρκία παράνομα στη κατεχόμενη Κύπρο ζωγραφίζοντας την τεράστια τουρκική σημαία στο Πενταδάκτυλο που σαράντα χρόνια από την παράνομη εισβολή και κατοχή του 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει εκεί και μας δηλώνει την παράνομη παρουσία των στρατευμάτων κατοχής στο νησί της Αφροδίτης. Εμείς οι Έλληνες που έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας γιατί δεν κάνουμε το αυτονόητο;

Ο Ελληνικός Λαός περιμένει απαντήσεις.

*ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

Κάλυμνος 18/5/2018
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός