Αισιόδοξα μηνύματα από την Κυβέρνηση για τα υδροπλάνα, σε ετοιμότητα Hellenic Seaplanes και κινέζοι Επενδυτές

897

 

Αισιόδοξα μηνύματα από την Κυβέρνηση για τα υδροπλάνα, βάζουν την επένδυση σε τροχιά υλοποίησης..!! Σε ετοιμότηταHellenicSeaplanes και κινέζοιΕπενδυτές για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο με προϋπόθεση την ψήφισητου νομοσχεδίου…

Σε αναμονή οι επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων από τους επενδυτές της HellenicSeaplanes για ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων και αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων…

Στόχο την επόμενη πλέον καλοκαιρινή περίοδο έχουν θέσειHellenicSeaplanes και κινέζοι Επενδυτές να πετάξουν τα πρώτα αμφίβια… έχοντας δεδομένο την φετινή χρονιά, χαμένη … η διοίκηση της HellenicSeaplanes, η PetrichorCapitalPartners, και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από Κίνα δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν αυτή την επένδυση εάν τους δοθεί το πράσινο φως…

Συγκεκριμένα  ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HellenicSeaplanesS.A. κ. Χαραλάμπους σημείωσε: «Στην τελευταία συζήτηση που είχαμε με τους υπουργούς Μεταφορών και Ναυτιλίας λάβαμε την διαβεβαίωση ότι η διαδικασία αδειοδότησης έχει πλέον απλοποιηθεί σημαντικά και ότι πολύ σύντομα το νομοσχέδιο θα πάει στην Βουλή προς ψήφιση. Αναμένουμε ότιπολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν να έχουν επιλυθεί στο νέο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων και να διευκρινίζει τι μέλλει γενέσθαι για τις ιδιωτικές επενδύσεις στα υδατοδρόμια . Πρέπει να πω ότι  υπάρχει πολύ καλή θέλησηαπό τηνεταιρεία μαςκαι τους επενδυτές για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ καλό».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HellenicSeaplanesσυνεχίζοντας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί γρήγορα, δεδομένων των καθυστερήσεων 2 ετών,ενώ είναι μεγάλης σημασίας για τον τομέα των υδροπλάνων αφού υπάρχει στο τραπέζι μια ουσιαστική επενδυτική πρόταση. Τα κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ που προτίθεται να επενδύσει τα επόμενα 2 χρόνια ομάδα κινέζων επενδυτών μέσω της PetrichorCapitalPartners στην Ελλάδα για ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων και αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων. Πρόκειται μια επενδυτική πρόταση, που φιλοδοξεί και μπορεί, όπως δείχνουν τα δεδομένα, να απογειώσει τα υδροπλάνα στην Ελλάδα.

Πάντως πληροφορίες λένε ότι το νέο νομοσχέδιο ρυθμίζει το θέμα  των αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων και ότι τελικά θα χορηγείται μόνο στο Δημόσιο σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε ΟΤΑ Α ή Β βαθμού καθώς και σε μεικτά σχήματα δηλαδή Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την προϋπόθεση ότι την πλειοψηφία των μετοχώνέχει το Δημόσιο ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή ΟΤΑ Α ή Β βαθμού δημόσιος φορέας

Στα θετικά μπαίνει το ότι η άδεια λειτουργίας μπορεί να χορηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα ωστόσο προβλέπεται ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον από φορέα για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου το Δημόσιο θα μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί υδατοδρόμια είτε στο όνομά του είτε σε συνιστώμενα για τον σκοπό αυτό Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου στα οποία την πλειοψηφία των μετοχών θα κατέχει το Δημόσιο.

Η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου θα είναι αορίστου χρόνου και θα ανακαλείται εάν στο υδατοδρόμιο δεν έχει καταγραφεί πτητικό έργο για διάστημα δύο ετών ενώ για την άδεια λειτουργίας θα ισχύει το χρονικό διάστημα που θα ορίζει η σύμβαση με ελάχιστο χρόνο ισχύος της άδειας λειτουργίας τα 5 χρόνια.

Στα θετικά επίσης του νέου νομοσχεδίου μπαίνουν:

  1. Η δημιουργία ειδικού Ηλεκτρονικού Συστήματος ΠαρακολούθησηςΑδειών Υδατοδρομίου με τα πλήρη επικαιροποιημένα στοιχεία.
  2. Απλοποιημένα δικαιολογητικά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδατοδρομίου
  3. Απεμπλοκή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδατοδρομίου από την περιβαλλοντική αδειοδότηση του λιμένα
  4. Απλοποίηση της διαδικασίας συνολικής αδειοδότησης του υδατοδρομίου
  5. Τα υδροπλάνα θα μπορούν να χρησιμοποιούν περιοχή του λιμανιού ως εναλλακτική περιοχή ελιγμών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με τη σύμφωνη γνώμη του λιμενάρχη
  6. Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα υδατοδρόμια
  7. Υπόδειξη των ελάχιστων απαιτήσεων των κτιριακών υποδομών των υδατοδρομίων
  8. Καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες της εκπαίδευσης του προσωπικού των υδατοδρομίων

Θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο θα εμφανιστεί στην Βουλή και θα περιέχει όλα τα παραπάνω θετικά στοιχεία τότε έχουμε μπει στην τελική ευθεία υλοποίησης της επένδυσης τόνισε ο κ. Χαραλάμπους.Επίσης το δίκτυο των υδατοδρομίων και η λειτουργία των υδροπλάνων, μπορούν να αποτελέσουν και στην Ελλάδα μια αξιόπιστη λύση ως επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή για νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Σε κάποιες δε περιπτώσεις ίσως και να αποτελούν την βασική διέξοδο, ιδίως τους χειμερινούς μήνες για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά μας, που δεν διαθέτουν χερσαίο αεροδρόμιο. Τα Υδροπλάνα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως τα ιδανικά μεταφορικά μέσα για μια νησιωτική χώρα με ιδιαίτερη γεωγραφική μορφολογία όπως είναι η Ελλάδα, καθώς με κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια και την ευελιξία δύνανται να εκτελούν πολλαπλές και διαφορετικές πτήσεις όπως τακτικές επιβατικές πτήσεις, έκτακτες επιβατικές (Charter), περιηγητικές (Sight-seeing), Φορτίου (Φάρμακα, Τρόφιμα, Τύπος, Δέματα, κ.λπ.), Νοσοκομειακές, Έρευνας και Διάσωσης κλπ.

Τα υδροπλάνα θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα νέα τουριστικά προϊόντα, παράλληλες δραστηριότητες καθώς και νέο ενδιαφέρων για realestate σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που θα έχουν πλέον σύνδεση αεροπορική και σύντομη προσέγγιση από αστικά κέντρα και αεροδρόμια.

Στην συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείαςPetrichorCapitalPartners κ. Ιωάννης Χάσικος ανάφερε ότι οι κινέζοι επενδυτές εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους παρουσία των 2 υπουργών  για τη λειτουργία υδατοδρομίων και υδροπλάνων, υποστηρίζοντας ότι το σχήμα που εκπροσωπούν μπορεί να κάνει επενδύσεις έως και 250 εκατ. Ευρώ …. «η επένδυση θα εκτελεστεί κλιμακωτά, βασιζόμενη στην πρόοδο του έργου, με χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων για την ολοκλήρωση της».

Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμαδραστηριοποιείτε στον τομέα των υποδομών και συγκοινωνιών. Διατηρούν μάλιστα παρουσία στο ελληνικό ξενοδοχειακό realestate με assets αξίας πέραν των 20 εκατ., ενώ, επιδιώκουν την επέκταση τους στην Ε.Ε., έχοντας στο ενεργητικό τους και μια άλλη μεγάλη επένδυση 200 εκατ. ευρώ στην Γερμανία.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε την προτεραιότητα που δίνει η Ελλάδα στα υδατοδρόμια, καθώς και ότι, πολύ σύντομα, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων , το οποίο ανοίγει το δρόμο για να εκδίδονται γρήγορα οι προβλεπόμενες άδειες. Σημείωσε ότι τα υδατοδρόμια είναι δημόσιο αγαθό και ότι η ελληνική πολιτεία θέλει συνδέσεις με όλα τα μικρότερα νησιά.

O κ. Χαραλάμπους πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος, καθώς, όπως λέει, «Εμείς, είμαστε απόλυτα έτοιμοι! Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο να ξεκινήσουμε… υπάρχει στο τραπέζι η θέληση των επενδυτών μας και της Ελληνικής κυβέρνησης,μένουν τα διαδικαστικά…»