Η εικαστική δράση “Μουσείο Περιπάτου” για παιδιά παιδιά 9 έως 12 ετών αφιερωμένο στους αρχαιολογικούς χώρους του Βαθύ θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Κάλυμνο.

697
Η εικαστική δράση ‘Μουσείο Περιπάτου’ θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Κάλυμνο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 9 έως 12 ετών και είναι αφιερωμένο στους αρχαιολογικούς χώρους του Βαθύ.
Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιούνται στην Κάλυμνο εικαστικά εργαστήρια, με πρωτοβουλία της Μαρίας Ταυλαρίου*
Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θέσεις συμμετοχής.
Σαν αποτίμηση της όλης δράσης θα ακολουθήσει ομαδική έκθεση των έργων των συμμετεχόντων στις 1 & 2 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο και στο Δημοτικό Σχολείο του Βαθύ.
Για κρατήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 6945458816.
Το πρόγραμμα γίνεται με χορηγία του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ https://neon.org.gr/gr/ ,την στήριξη του Δήμου Καλυμνίων για δεύτερη χρονιά και της Blue Star Ferries.

Γύρω από την ιδέα μιας εικαστικής χαρτογράφησης της Καλύμνου, δύο ομάδες παιδιών θα δουλέψουν για να δημιουργήσουν μια έκθεση
– διαδρομή στο χθες και το σήμερα του τόπου.

Με αφετηρία τον Βαθύ Καλύμνου, την πιο πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους περιοχή του νησιού, οι ξεχωριστές ομάδες θα συμμετάσχουνσε εικαστικά εργαστήρια φτιάχνοντας έργα που θα παρουσιάσουν στην συνέχεια σε μια ομαδική έκθεση.

Ενδυναμώνοντας τις γνώσεις τους για την σύγχρονη δημιουργία κατά την διάρκεια καλλιτεχνικών εργαστηρίων και ερχόμενοι σε επαφή με την παράδοση, οι μαθητές θα αλληλεπιδράσουν με τον τόπο όπου ζουν. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν μέσω παρουσίασης έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν σαν πυρήνα τον αρχαιολογικό τόπο. Τα έργα αυτά θα αποτελέσουν ερεθίσματα για να ωθήσουν τα παιδιά να προβληματιστούν και να εκφραστούν.
Στην τελευταία ενότητα, έμφαση θα δοθεί στο πολύπλευρο εκπαιδευτικό έργο της προώθησης της τέχνης μέσα από την οργάνωση και την επιμέλεια μίας έκθεσης. Αξιοποιώντας από τους συντελεστές – εικαστικούς του προγράμματος βασικές πληροφορίες επιμέλειας εκθέσεων, στα παιδιά θα ανατεθεί να επιλέξουν ποια έργα θα ήθελαν να αναδείξουν στην ομαδική έκθεση και να συμμετάσχουν ενεργά στηνοργάνωση της. Οι καλλιτεχνικές δράσεις θα καλύπτουν αρχαιολογικά σημεία του νησιού καθώς και εσωτερικούς χώρους δημιουργώντας μια περιπλάνηση που θα προσδιορίζεται από τα σημεία όπου έχουν στηθεί τα έργα των συμμετεχόντων.

Βασικός στόχος είναι να προσεγγίσουμε ζήτημα σχέσης μεταξύ σύγχρονης δημιουργίας και τοπικής παράδοσης σε μια κοινότητα μιαςσχετικά απομονωμένης περιοχής που θα επιχειρήσει να αφήσει το δικό της δημιουργικό αποτύπωμα.
Με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ και του Δήμου Καλυμνίων.
εργαστήρια:
Παρασκευή 17 – Σάββατο 18 Αυγούστου 2018, 9:00 – 14:00 | Βαθύ
Δευτέρα 20 – Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, 10:00 – 14:00 | Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου, Πόθια
Δευτέρα 20 – Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, 10:00 – 14:00 | Θεατράκι του Δήμου, Πόθια
Δευτέρα 27 – Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, 10:00 – 14:00 | Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου, Πόθια
Δευτέρα 27 – Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, 10:00 – 14:00 | Θεατράκι του Δήμου, Πόθια

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
ομαδική έκθεση:
Εγκαίνια: Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου | 18:00
Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου, Πόθια | Δημοτικό Σχολείο Βαθέως, Βαθύ
διάρκεια έκθεσης:
Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, 18:00 – 21: 00
και Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, 10: 00 – 13:00 | 18:00 – 21: 00
Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου, Πόθια | Δημοτικό Σχολείο Βαθέως, Βαθύ
Στηρίζουμε τη δημιουργία

Σύλληψη – Υπεύθυνη Εικαστικός: Mαρία Ταυλαρίου*

Συνεργάτης Εικαστικός: Σοφία Σιμάκη
Συνεργαζόμενος Φορέας: PLAYGROUND for the arts

*H Μαρία Ταυλαρίου σπούδασε γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Γιώργου Λάππα.
Το 2011 ολοκλήρωσε το ερευνητικό μεταπτυχιακό της στην Αισθητική, Πρακτική και Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris VIII (Παρίσι). Έχει εργαστεί στο Mουσείο Ροντέν (Musée Rodin,Paris), στην Όπερα του Παρισιού(Opéra National de Paris, Paris ) και στο Θέατρο του Ήλιου (Théâtre du Soleil, Paris). Παράλληλα με την καλλιτεχνική
της πρακτική ασχολείται με την επιμέλεια εκθέσεων καθώς και με εικαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός