Παρουσίαση βιβλίου για το Σκεύο Ζερβό στο Πολεμικό Μουσείο.

610

       Mε μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για την παρουσίαση του βιβλίου του Λάζαρου Ε. Βλαδίμηρου «Σκεύος Ζερβός Πρωτοπόρος Γιατρός, Ερευνητής Συγγραφέας, Εθνικός Ευεργέτης & Πολιτικός», στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018.

Ο ΙΣΑ πήρε την πρωτοβουλία για την αξιόλογη αυτή έκδοση με στόχο να τιμήσει την εμβληματική προσωπικότητα του Σκεύου Ζερβού έναν κορυφαίο επιστήμονα και εθνικό αγωνιστή που υπηρέτησε την πατρίδα και την ιατρική επιστήμη, με συνέπεια και αυταπάρνηση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις, σε διακεκριμένους επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων της Δωδεκανήσου.

Η βραδιά άνοιξε με τον Ύμνο της Δωδεκανήσου,  με επιμέλεια της κ. Ευδοκίας Βουβάλη και του κ. Νίκου Παπαδόπουλου, μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος”, με την ταυτόχρονη παρουσία γυναικών με τις παραδοσιακές φορεσιές των νησιών μας και ακολούθησε το καλωσόρισμα του προέδρου του ΙΣΑ κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

« Στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες που περνάει η πατρίδα μας, πιστεύουμε ότι έχει ιδιαίτερη αξία να προβάλλουμε και να τιμούμε τις προσωπικότητες που με το έργο τους υπηρέτησαν τα υψηλά ιδεώδη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στο πρόσωπο του Σκεύου Ζερβού τιμά κάθε Έλληνα γιατρό που αγωνίστηκε με αυταπάρνηση, για την πατρίδα και την επιστήμη και άφησε το λαμπρό παράδειγμά του ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Ο Σκεύος Ζερβός είναι παράδειγμα τόσο επίκαιρο για τις ημέρες που ζούμε σήμερα, όπου περιφρονούν τους εθνικούς μας αγώνες για την ελληνικότητα της πατρίδας μας, των σημερινών και αυριανών γενεών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη βράβευση της παθολόγου κυρίας Ελευθερίας Κρικέλη, για τη έργο της και τη συμβολή της στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας.

Ακολούθησε η βράβευση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, Αντιπροέδρου της Βουλής, πρώην υπουργού Υγείας και ομότιμου Καθηγητή Καρδιολογίας, του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, Καθηγητή Χειρουργικής Ohio State University των ΗΠΑ, – του οποίου την τιμητική πλακέτα έλαβε ο γιος του Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων- .

Επίσης βραβεύτηκαν για το έργο τους ο κ.κ. .Μιχάλης Κουτούζης, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Ιωάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Συλλόγων καθώς και η κυρία Κατερίνα Γιαννάτου, Οδοντίατρος και μέλος της Νεολαίας του Δωδεκανησιακού Αγώνα κατά τη δεκαετία 1940.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Λάζαρου Ε. Βλαδίμηρου. Οι ομιλητές τόνισαν την πρωτοπόρα δράση του Σκεύου Ζερβού για χάρη της πατρίδας και της ιατρικής καθώς και την εξαιρετική δουλειά του συγγραφέα.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο κ. Αριστείδης Διαμαντής, Ιατρός, Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και Ιστορικός της Ιατρικής συμμετείχαν οι κ.κ Γιώργος Ανδρούτσος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής ΕΚΠΑ, Πάνος Αποστολίδης, Ιατρός, Συγγραφέας και Ιωάννης Μπράμης, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Λάζαρος Βλαδίμηρος. Ο γιατρός και Ιστορικός της Ιατρικής τόνισε ότι ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος και επιστήμονας όπως ο Σκεύος Ζερβός το ελάχιστο που δικαιούται είναι μία βιογραφία. Ευχαρίστησε δε τον πρόεδρο Γ. Πατούλη και το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για την επιμέλεια του έργου, τονίζοντας τη σημασία της δίγλωσσης έκδοσης. Ιιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον πρόεδρο της Ένωσης Καλυμνίων κ. Δημήτρη Καλλικάτζαρο και στην αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, Καλυμνιακής καταγωγής, κ. Κατερίνα Βουρεξάκη, οι οποίοι συνέδραμαν με ενέργειές τους στην έκδοση του εν λόγω βιβλίου.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν οι:

Οι  βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ κκ. Νίκος Μανιός και Δημήτρης Γάκης, ΝΔ  κ. Ιάσων Φωτήλας,  ο Υποναύαρχος Ιατρός κ. Αναστάσιος Σπανός,  ο ταξίαρχος υποδιευθυντής 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Καρλαύτης,  η ταξίαρχος Αεροπορίας κ Σταυρούλα Παπαδάκη, ο πρώην βουλευτής κ. Γιώργος Κασσάρας, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος κκ. Αριστοτέλης Παυλίδης και Νίκος Μανούσης,  ο δημοτικός σύμβουλος Καλύμνου κ. Σακελλάριος Ζερβός που εκπροσώπησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, η γιατρός κ. Μακρίνα Τσούλφα, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, ο πρόεδρος του νεοκλασικού μουσείου Καλύμνου κ. Μιχαήλ Κυράνης,  η πρόεδρος του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων «Ο Πανορμίτης» κ. Δέσποινα Αγγελίδη – Μαρκαντέ,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων κ. Γιάννης Καραϊτιανός,  η πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων Αττικής  κα Μαρία Κορδίνα,   τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας κ.κ.  Ζερβάνου Λουκία (Κως), Βασιλάκη Σούλα (Τήλος),  Μιχαήλ Κύκκος Λουκάς (Καστελλόριζο), η κα Ισαβέλλα Οικονομίδου από την Ένωση Χαλκιτών,  η κα Ματούλα Παντελάκη από ΜΜΕ του Πειραιά και της Καλύμνου .

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου με τη συνοδεία μουσικής του Kουιντέτου Χάλκινων Πνευστών «Μελώδημα».
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός