Το όφελος των επιχειρήσεων Καλύμνου για ένα εξάμηνο από την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου 2.409.000 ευρώ-Μία 4μελής οικογένεια από την επιδότηση των εισιτηρίων όφελος 664 ευρώ.

1215

Στην τελική ευθεία προς την ψήφιση μπήκε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου(ΜΙ).

Στις 25/6/2018, στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο «Μηχανισμός Εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και άλλες διατάξεις». Μιλώντας ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός ανακοίνωσε ότι  οι εφαρμοστικές ΚΥΑ είναι ήδη έτοιμες και η πρώτη εφαρμογή του μέτρου αναμένεται τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Μιλώντας για το όφελος του ΜΙ με κοστολογημένα παραδείγματα είπε ότι με βάση τα φορτία στα οποία έχουν γίνει φορτώσεις και εκφορτώσεις, για κάθε νησί το έτος 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε υπολογίσει ότι για το τελευταίο και μόνο εξάμηνο του 2018, μια νησιωτική επιχείρηση θα ωφεληθεί όπως παρακάτω:

 

Επίσης Για το τελευταίο και μόνο εξάμηνο του 2018, αν μια 4μελης οικογένεια κάνει το σύνολο των ταξιδιών που δικαιούται θα ωφεληθεί:

Να σημειώσουμε ότι για την Κάλυμνο το όφελος μίας 4μελούς οικογένειας θα είναι 664 ευρώ, το εξάμηνο και της Ψερίμου 849 ευρώ.

Τέλος να σημειώσουμε ότι τα ποσά και για τους νησιώτες και για τις επιχειρήσεις είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα