Ψήφισμα στη μνήμη του Μανόλη Σ. Τσουνιά από το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Καλύμνου.

731

Ψήφισμα του Λύκειου Ελληνίδων Παράρτημα Καλύμνου

 για το Μανόλη Σ. Τσουνιά.

Έφυγε κι ο τελευταίος από τους παλιούς, παραδοσιακούς μας μουσικούς, ο Μανόλης Σ. Τσουνιάς, το «Έννημα».

Έφυγε ήσυχα στο σπίτι του μες στην αγκαλιά και τη φροντίδα των δικών του. γεννήθηκε το 1926 κι ήταν τρία χρόνια μικρότερος από τον αδερφό του Μικέ. Ευτύχησε να κάνει εξαιρετική οικογένεια και καμάρωσε εγγόνια και δισέγγονα.

Άριστος μουσικός, δεξιοτέχνης του λαούτου. Ο καλύτερος. Και τα δύο αδέρφια μαζί έγραψαν ιστορία στον τόπο μας κι είχαν βαθειά γνώση της παραδοσιακής μας μουσικής.

Ο «Θείος ο Μανόλης», όπως τον λέγαμε, είχε εξαιρετική αίσθηση του ρυθμού. Έξυπνος και παρατηρητικός άνθρωπος και κατέγραφε στο μυαλό του όλους τους μεγάλους τραγουδιστές μας κι ήξερε το προσωπικό «ύφος» και τις επιλογές του καθενός. Έτσι έγινε πολύτιμος για μένα και την έρευνά μου σ’ αυτό το χώρο, μου υποδείκνυε τα λάθη πολλών τραγουδιστών – μουσικών και με βοήθησε στην καταγραφή και κατανόηση δύσκολων σκοπών που κάποιοι ήταν μισοξεχασμένοι. Γι’ αυτό είμαι ευγνώμων.

Ήταν αξιοπρεπής και σεμνός άνθρωπος και δε θέλησε ποτέ βραβεία και διακρίσεις. Όμως όλοι οι γνώστες κι οι «έχοντες νου» γνώριζαν την αξία του. Πριν αποσυρθεί τελείως θλιβόταν που δεν έμαθε βιολί, ν’ αλλάξει τις παλιές νοοτροπίες και να διδάξει πολλά νέα παιδιά.

Γι’ αυτό το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Καλύμνου αποφάσισε:

  1. Να εκφράσει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
  2. Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του.
  3. Να δημοσιεύσει το παρόν στα τοπικά ΜΜΕ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Καλλιόπη Μαύρου