Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 28 Ιουλίου 2018
Στις 22/6/2018 έκλεισε η Συμφωνία της Χώρας μας με το Γιούρογκρουπ, που αφοράει την μεταμνημονιακή εποχή της Χώρας μας στην ΕΕ.
Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει, γιατί (δήθεν) παύει ο έλεγχος της ΕΕ στην Χώρα μας, γιατί (δήθεν) θα φύγουμε από την πολύχρονη λιτότητα , γιατί (δήθεν) το Χρέος θα ρυθμιστεί και θα γίνει βιώσιμο και τέλος, ότι η Ελλάδα παίρνει (δήθεν) 15δισ.Ευρώ.
Σκοπός του σημερινού μας άρθρου είναι να γίνουν φανερά τα 4 δήθεν σε παρένθεση.
1) Η ενισχυμένη εποπτεία
Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι με την Συμφωνία του Γιούρογκρουπ παύει ο έλεγχος της ΕΕ πάνω στην Οικονομία της Χώρας μας ,παύουν τα Μνημόνια και ελεύθεροι πια βγαίνουμε στις διεθνείς Αγορές και καθορίζουμε την τύχη μας.
Α) Η Συμφωνία λέει: ” Το Γιούρογρουπ χαιρετίζει την πρόθεση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την στήριξη των Ελληνικών Αρχών γι’ αυτή τη προσέγγιση”
Θα υπάρξει ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο για 2 έως 3 χρόνια με τρίμηνες Αξιολογήσεις.
Εφ’ όσον υπάρχει “στήριξη των Ελληνικών Αρχών” στην επιβολή ενισχυμένης εποπτείας με Αξιολογήσεις, σημαίνει, ότι μιλάμε για νέο Μνημόνιο.
Β) Ακριβώς επειδή θα υπάρχει ενισχυμένη Ευρωπαϊκή εποπτεία και τρίμηνες Αξιολογήσεις, γίνεται δυνατή η έξοδος της Χώρας στις Αγορές. Αυτή η Ευρωπαϊκή επιτήρηση θα κρατάει τα επιτόκια σε ανεκτά επίπεδα. Δεν βγαίνουμε ελεύθεροι στις Αγορές, αλλά με την εγγύηση της ΕΕ
2) Η λιτότητα συνεχίζεται
Α) Το ότι η λιτότητα συνεχίζεται το αποδεικνύει πριν από μας η ίδια η ΕΕ:
Η Συμφωνία λέει: (Το Γιούρογρουπ) “χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις, που υιοθετήθηκαν με βάση το πρόγραμμα του ESM και να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που υιοθετήθηκαν είναι ασφαλείς”
Οι μεταρρυθμίσεις είναι ταξικές (=μεταφέρουν τον πλούτο του λαού στην Άρχουσα Τάξη).
Αφού, λοιπόν, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις, που είναι ταξικές, άρα συνεχίζεται η λιτότητα.
Β) Μπορεί κανείς ν’ αντιτείνει, ότι πήραμε ως δεδομένο ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ταξικές
Για λόγους χώρου θα περιοριστούμε στην λογική απόδειξη μιάς εξ αυτών:του πρωτογενούς πλεονάσματος (που είναι η πιο σχετική με το θέμα μας)
Το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται από τις αυξημένες φορολογίες και θα είναι έτοιμα λεφτά για να πληρώνονται τα δάνεια.
Προφανώς οι αυξημένες φορολογίες μειώνουν το λαϊκό εισόδημα, συρρικνώνουν την Οικονομία, και αναδιανεμόμενες (πέραν των όσων φεύγουν για πληρωμές χρεών) χρησιμοποιούνται για την κερδοφορία του κεφαλαίου
Πέραν τούτου υπάρχει η μαζική πείρα των Μέτρων και Μνημονίων και των συνεπειών τους, που καθιστούν την λογική απόδειξη της ταξικότητας των μεταρρυθμίσεων πλεονάζουσα.
3) Η λιτότητα και οι Αγορές
Θ’ απορήσει κανείς: Και τι μ αυτό, που θα υπάρχει Ευρωπαϊκή εγγύηση στις αναζητήσεις μας στις διεθνείς Αγορές;
Μα ακριβώς η Ευρωπαϊκή εγγύηση (μέσω της ενισχυμένης εποπτείας) δίνεται γιατί θα συνεχίζονται τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα κρατούν χαμηλά το κόστος Εργασίας και ψηλά την φορολογία και επομένως την ικανότητα της Χώρας μας να αποπληρώνει τα δάνεια της στις διεθνείς Αγορές
Στο παράρτημα της Συμφωνίας αναφέρονται 6 δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Χώρα μας (Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, Κοινωνική Πρόνοια, Χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Αγορές Εργασίας και προϊόντων, Ιδιωτικοποιήσεις, Κρατική Διοίκηση)
Προφανώς όλες οι δεσμεύσεις είναι κατ’ εντολή της ΕΕ και σε βάρος της Χώρας μας (γι’ αυτό άλλωστε είναι δεσμεύσεις!)
Μία απ’ αυτές τις δεσμεύσεις είναι η μεταρρύθμιση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που αναφέραμε πιο πάνω. Η Συμφωνία επ’ αυτού λέει:
“Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως την δέσμευση της να εξασφαλίσει, ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα επιτύχουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ”
4) Θα ρυθμιστεί το Χρέος;
Ρύθμιση του Χρέους ονομαστικά και μάλιστα τόσο πολύ ,ώστε το Χρέος να γίνει βιώσιμο, αποκλείεται να γίνει και φυσικά στην Συμφωνία, ούτε καν γίνεται παρόμοια αναφορά.
Αναφορά γίνεται μόνο σε διευκολύνσεις αποπληρωμής του Χρέους.
Έχουμε επισημάνει τις εξής διευκολύνσεις:
α) Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.Από και πέρα γίνεται 2,2 % μέχρι το 2060.
β) Θα γίνει επιμήκυνση των αποπληρωμών. Έτσι λοιπόν για τα δάνεια του δευτέρου Μνημονίου η αποπληρωμή τόκων θ’ αρχίσει το 2032 και όχι το 2022.
γ) Θα επιστραφούν στη Χώρα μας από τις Τράπεζες της ΕΕ κάποιοι τόκοι ακούρευτων δανείων και οι λόγοι που απαγορεύουν την ονομαστική μείωση του Χρέους είναι:
α1) Κυρίαρχη ομάδα κεφαλαίου στο καπιταλιστικό Σύστημα είναι οι Τραπεζίτες, που φυσικά δεν πρόκειται να πάρουν απόφαση ριζικά αντίθετη με τα συμφέροντα τους και
β) Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς είναι πειραματόζωο.
Αν π.χ η Ελλάδα με Χρέος 370 δισ Ευρώ ζητήσει μείωση 250 δις για να γίνει το Χρέος της βιώσιμο, πόση μείωση πρέπει να ζητήσει π.χ η Ιταλία με Χρέος που μετριέται σε τρις ευρώ;! Δεν μειώνουν το Χρέος της Ελλάδας ούτε ένα Ευρώ, για να κλείσει το θέμα για όλα τα μέλη της ΕΕ, που χρωστάνε τεράστια ποσά στις Τράπεζες της Γερμανίας.
5) Τα 15 δισ Ευρώ που μας “δίνουν”
Η εκταμίευση της δόσης του ESM αναφορικά με την τέταρτη Αξιολόγηση φτάνει τα 15δις Ευρώ.
Πλην όμως απ’ αυτά τα 9,5δισ Ευρώ θα προστεθούν στον ειδικό λογαριασμό για την διασφάλιση της αποπληρωμής του Χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 θα χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση τρεχουσών αναγκών του κρατικού Χρέους. Δηλ. μας χρεώνουν για να τους ξεχρεώνουμε (με τόκο)