Από τη συμμετοχή της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου στη «Συνάντηση των Αποδήμων Καλυμνίων».

654

Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Επαρχείου Καλύμνου και τη στήριξη του Δήμου Καλυμνίων, της Ναυτιλιακής Εταιρείας BLUE STAR FERRIES και της Εταιρείας Πετρελαιοειδών ΑΡΓΩ A.E. η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» συμμετείχε  στη φετινή διοργάνωση της Συνάντησης των Αποδήμων Καλυμνίων, που ως θεσμός εφέτος, διοργανώθηκε για 14η συνεχόμενη χρονιά. Η συνάντηση, στηρίχθηκε σε προβληματισμούς και προτάσεις σε σχέση με τις δυνατότητες κάθε συλλόγου της διασποράς, για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Στη σύσκεψη, η οποία έγινε με συντονιστή τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ποθητό Μαγκούλια και οικοδεσπότη το Δήμαρχο Καλυμνίων κ. Γιάννη Γαλουζή, συμμετείχαν, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των απανταχού πολιτιστικών συλλόγων από την Αμερική, την Αυστραλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αθήνα και τη Ρόδο, καθώς η άθροιση των συμπατριωτών  στο εξωτερικό, ανέρχεται σε εκατό και πλέον χιλιάδες Καλυμνίων ανά τον κόσμο, συνεπώς είναι η μεγαλύτερη παροικία ελλήνων στο εξωτερικό.

Είναι γνωστό, το ότι, οι Καλύμνιοι του εξωτερικού έχουν μεγαλουργήσει ως επιστήμονες, πολιτικοί και επιχειρηματίες στις χώρες που δραστηριοποιούνται, παρόλα αυτά, ο νόστος για την ιδιαίτερη πατρίδα, δεν τους εγκαταλείπει ποτέ, όσες γενιές και αν περάσουν.

Ο Δήμαρχος Καλυμνίων Γιάννης Γαλουζής, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους για τη συνεργασία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία, για το έργο που επιτελούν και την έμπρακτη προσπάθειά τους, πέρα από τη διάδοση της Καλυμνιακής κουλτούρας διεθνώς.

«Η ανάγκη για μετανάστευση, εδώ και δεκαετίες, πόνεσε  και πονά κάθε Καλύμνιο» είπε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μαρία Βάλλα, τονίζοντας ότι: «η συγκεκριμένη ετήσια συνάντηση, θα πρέπει, εκτός από εθιμοτυπικό, να λάβει και χαρακτήρα δυναμικής δράσης και προτάσεων από κάθε σύλλογο, συμβάλλοντας ανάλογα με τις δυνατότητες, στην τουριστική ανάπτυξη, την άνοδο της οικονομίας και τη συγκράτηση του πληθυσμού του νησιού. Προς το σκοπό αυτό, η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, θέτει τα εξής θέματα, για τα οποία και η ίδια θα προσπαθήσει ώστε :

  • Να κυκλοφορήσει η φήμη της Καλύμνου, ως ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, με καθιέρωση «Brand Name». Σε συνεργασία με το υπουργείου Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, να γίνουν δράσεις, ώστε να προβληθεί το νησί σε νέες αγορές.
  • Επειδή οι ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί, είναι ακόμα περιορισμένου αριθμού, να δρομολογηθούν πλοία για ημερήσιες εκδρομές με τουρίστες από Κω, που θα γεμίζουν καθημερινά την αγορά της Καλύμνου.
  • Να αναδείξουν τη ξεχωριστή  γαστρονομία του νησιού, δημοσιοποιώντας το «value for money», καθώς είναι γνωστή η ποιότητα και η αυθεντικότητα των γεύσεων, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, εξ ου και οι διακρίσεις του Trip Advisor σε πολλά εστιατόρια του νησιού.
  • Να «εκμεταλλευθούν» οι ντόπιοι επιχειρηματίες τη διεθνή φήμη της Καλύμνου, ως τον πρώτο, παγκοσμίως αναρριχητικό προορισμό, αναβαθμίζοντας σε τιμές τις παροχές υπηρεσιών προς τους αναρριχητές, που  παραμένουν ακόμα, αδικαιολόγητα χαμηλές..
  • Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα έργα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συναρμόδια υπουργεία: με την ευκαιρία της επισκέψεως του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου τις προηγούμενες ημέρες,  και της επιτόπου διαπίστωσης των ζητημάτων, να  γίνει πράξη η κατασκευή  του νέου αεροδρομίου, με δυνατότητα να εξυπηρετεί διεθνείς πτήσεις, με επιβάτες για Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Τέλενδο, Ψέριμο, Μαράθι, καθώς το ήδη υπάρχον, κρίνεται ως ανεπαρκές.

Αναγκαία κρίνεται επίσης, η δημιουργία νέου λιμενοβραχίονα, προκειμένου να δέχεται τα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας χωρίς δυσκολίες. Τα τελευταία τρία χρόνια,  η Blue Star Ferries, η μοναδική εταιρεία που εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό της Δωδεκανήσου, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Δημάρχου Γιάννη Γαλουζή και των προέδρων των συλλόγων Ρόδου και Αττικής Μαρίας Βάλλα και Δημήτρη Καλλικάτζαρου, για αύξηση των δρομολογίων τους θερινούς μήνες. Επειδή όμως η Κάλυμνος, ως μεγάλο νησί, πρέπει να έχει ανάλογες συγκοινωνιακές δυνατότητες και κατά τους χειμερινούς μήνες, η δημιουργία νέου λιμένα, ως συνέχεια του ήδη υπάρχοντος, είναι επιβεβλημένη».

Και η ίδια κατέληξε: «Ας σταματήσουμε να αναζητούμε ευθύνες μόνο από τοπικούς και εθνικούς φορείς, διότι είμαστε κι εμείς, οι πολίτες συνυπεύθυνοι. Θα πρέπει οι Καλύμνιοι εντός και εκτός νησιού, να συστρατευθούμε σοβαρά και υπεύθυνα, με κοινό στόχο την πολλαπλή ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας».

Στη σύσκεψη, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, εις μνήμην των πρόσφατα πληγέντων από τις φωτιές, συμμετείχαν, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Γάκης και Καματερός, εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Έπαρχος Καλύμνου Γιάννης Θεμέλαρος, ο τ. βουλευτής Γιώργος Κασσάρας, τοπικοί και δωδεκανησιακοί φορείς, πρόεδροι και εκπρόσωποι των απανταχού Καλυμνίων από ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Μασαχουσέτη, Κέμπελ Οχάιο), Καναδά, Αυστραλία (Σύδνεϋ, Ντάργουιν, Αδελαΐδα, Γαλλία, Βέλγιο, Αθήνα, Ρόδο, οι επικεφαλείς των παρατάξεων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών ΜΜΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο δήμος Καλυμνίων, εφάρμοσε πιλοτικά, με επιτυχία, την απευθείας μετάδοση (live streaming) σε οκτώ χώρες του κόσμου, όπου έχουν μεταναστεύσει Καλύμνιοι.

Στη συνάντηση, διαβάστηκαν εισηγήσεις του Γενικού Διευθυντή  Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μιχάλη Κόκκινου και του δημάρχου Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομου Αλαχούζου.

Ενόψει της Συνάντησης των Απανταχού Καλυμνίων, δυναμικό παρόν έδωσε επίσης το πολιτιστικό τμήμα της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, που μετέβη στην Κάλυμνο, προκειμένου να δώσει τον δικό της παραδοσιακό τόνο στους ντόπιους και τους πατριώτες της διασποράς.

Με παραδοσιακά όργανα, περιηγήθηκαν στην κεντρική πλατεία και τα καταστήματα του νησιού ενώ παρουσίασαν ροδίτικους και καλύμνικους χορούς και σκοπούς,  σε παραδοσιακή εκδήλωση στην παραλιακή περιοχή Λινάρια. Την Κυριακή πρωί, η παραδοσιακή ομάδα της Ένωσης, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο κ. Γαλουζή και εκπροσώπους τοπικών αρχών, παρέστη στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα, με Αρτοκλασία Υπέρ Υγείας των όπου γης Καλυμνίων, όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλύμνου, Λέρου, Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιος, παρουσία του Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας κ.κ. Αμφιλοχίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε δέηση στο σκήνωμα του Αγίου Σάββα.

Με πρόταση δε της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου κ. Πόπης Μαύρου, η  χορευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία της Καλύμνου προς τιμήν των παροικιακών σωματείων, έλαβε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μαζεύτηκαν χρήματα από ντόπιους και  Καλύμνιους της διασποράς, προς ανακούφιση των πληγέντων, από  τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας.

Όπως είναι γνωστό, η διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας των απανταχού Καλυμνίων που άρχισε να λειτουργεί από πέρσι (Καλυμνιακό Συναπάντημα 2017) έχει εξελιχθεί και η συνεργασία μεταξύ Δήμου Καλυμνίων και  συλλόγων είναι συνεχής και άψογη. Η από κοινού υπόσχεση των εκπροσώπων των Καλυμνίων της διασποράς, είναι, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ακόμα περισσότερο, ώστε η καθημερινότητα όσων κατοικούν στο νησί, να γίνει καλύτερη.

 

Για το Δ.Σ.

Η Γεν. Γραμματέας                                                                    Η Πρόεδρος

 Χρυσάνθη Τηλιακού                                                                 Μαρία Βάλλα
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός