“Βιβλιογραφία της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής”: το νέο εκδοτικό πόνημα του καθηγητή Γεωργίου Χατζηθεοδώρου.

568

Γράφει η Μαριάννα Αδάμ Γκρόγκου- Φιλόλογος

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι κυκλοφόρησε το νέο φιλόμουσο εκδοτικό πόνημα με τίτλο «Βιβλιογραφία της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής: Περίοδος Β’ (1900-1999)» του δευτέρου τόμου του έργου του Μαΐστορα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Καλύμνιου μουσικοδιδάσκαλου καθηγητή κυρίου Γεωργίου Χατζηθεοδώρου από τον εκδοτικό οίκο «Ο Μιχαήλ Πολυχρονάκης», καθώς αποτελεί και συνέχεια του εξαίρετου και σπουδαίου πρώτου τόμου του 1998, που περιελάμβανε τα έντυπα της περιόδου από το 1820 έως το 1899.

Πρόκειται για ένα έργο πολύμοχθο και καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην βιβλιογραφία της εκκλησιαστικής μουσικής. Περιλαμβάνει αναλυτικά στις 432 σελίδες του 1397 τίτλους εντύπων αυτοτελώς εκδοθέντων, δηλαδή ό, τι εκδόθηκε αυτοτελώς στον Κ’ αιώνα, και επί πλέον 450 τίτλους εκδόσεων ξένων συγγραφέων. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι καρπός πολύχρονης έρευνας και κοπιαστικής εργασίας, καθώς αποτελεί συνέχεια του πρώτου τόμου που περιελάμβανε τα έντυπα της περιόδου από το 1820 έως το 1899 και που εκδόθηκε μετά από 20 χρόνια το 1998, λόγω της δυσκολίας συγγραφής του και της συλλογής του απαραίτητου υλικού. Αναμφισβήτητα, αυτή η νέα έκδοση είναι πολύ χρήσιμη για τους φοιτητές των μουσικών τμημάτων των Πανεπιστημίων και όχι μόνο, αλλά και για κάθε άνθρωπο που αγαπά και θέλει να μελετά την βυζαντινή μουσική διαχρονικά στην πάροδο του χρόνου.

Αναλυτικότερα, το νέο βιβλίο του Καλύμνιου μουσικοδιδάσκαλου καθηγητή κυρίου Γεωργίου Χατζηθεοδώρου περιλαμβάνει όλα τα αυτοτελώς εκδοθέντα έντυπα που έχουν σχέση με την βυζαντινή μουσική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα μουσικά μέλη, η Θεωρία, η Μουσικολογία, οι μεμονωμένες και οι μουσικολογικές εργασίες που έχουν εκτυπωθεί ως ανάτυπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την σελίδα 7 έως την σελίδα 30 κοσμούν το βιβλίο σημειώματα για την νέα αυτή έκδοση από τον ίδιο τον συγγραφέα, αλλά και άλλων στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στην συνέχεια, από την σελίδα 31 έως την σελίδα 236 καταγράφονται τα βιβλία με εκκλησιαστικά μέλη. Επιπλέον, από την σελίδα 237 έως την σελίδα 388 καταγράφονται τα βιβλία με περιεχόμενο θεωρητικό, ιστορικό και μουσικολογικό. Σημειωτέον ότι από την σελίδα 389 έως την σελίδα 409 καταγράφονται οι τίτλοι των μουσικολογικών βιβλίων της βυζαντινής μουσικής ξένων μουσικολόγων. Στο τέλος του βιβλίου από την σελίδα 410 έως την σελίδα 432 βρίσκονται πλήρη ευρετήρια.

Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα στο σημείο αυτό του σημειώματος ότι αυτό το νέο βιβλίο του καθηγητή κυρίου Γεωργίου Χατζηθεοδώρου είναι ίσως το μοναδικό στο είδος του έντυπο, αφού μαζί με τον πρώτο τόμο αναφέρονται στις εκδόσεις των βιβλίων βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής από το πρώτο του 1820 μέχρι και το τελευταίο του 1999.

Το βιβλίο αναμένεται να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη από τον καθηγητή Μανόλη Γιαννόπουλο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη και στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης από τον καθηγητή Μιχαήλ Στρουμπάκη.

Η τιμή για ένα τέτοιο βιβλίο είναι εντελώς προσιτή και διατίθεται από τον εκδότη Ιωάννη Πολυχρονάκη, που βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας 69 στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί του είναι: 2841023070.

Αγαπητέ και εξαίρετε καθηγητά, σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία στην νέα αυτή έκδοσή σας, να είναι καλοτάξιδη και να βρει την ανάλογη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό. Με ιδιαίτερη χαρά περιμένουμε να το προμηθευτούμε αυτό το σπουδαίο και αξιόλογο έργο σας με την ιδιόχειρη αφιέρωση και υπογραφή σας.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός