Πρωτοπρεσβύτερος Αμφιλόχιος Σακαλλέρος: Παράδειγμα προς μίμησιν-Γράφει ο Γεώργιος Χατζηθεοδώρου

3645

%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%b9

Εάν ης φιλομαθής έσει πολυμαθής (Ισοκράτης)

Το απόφθεγμα αυτό του αρχαίου φιλοσόφου μας ανήκει ολοκληρωτικά σε εκείνους τους ανθρώπους που η  αγάπη τους για τη μάθηση είναι τόσο μεγάλη, ώστε αψηφώντας τις δυσκολίες της – κάθε μάθηση  και ιδιαίτερα η πνευματική είναι δύσκολη-, μα και τις ατέλειωτες επαγγελματικές και οικογενειακές τους βιοτικές ανάγκες, συνεχώς προσπαθούν  και διαθέτοντας πολύτιμο χρόνο, προκειμένου να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στο αντικείμενο της ενασχόλησής τους και πολλές φορές πέραν από αυτό. Γίνεται , λοιπόν, τρόπος ζωής τους η διά βίου μάθηση η οποία   και τους  ολοκληρώνει και τους καθιστά πολυμαθείς.

Δεν είναι πολύ συνηθισμένοι αυτοί οι άνθρωποι και για το λόγο αυτό η ιδιαιτερότητά τους αποτελεί  για τους πολλούς παράδειγμα πρός μίμησιν που οδηγεί σίγουρα στη διεύρυνση του γνωστικού και πνευματικού τους ορίζοντα.

Αφορμή για το  δημοσίευμά μου, ο Αιδεσιμολογιότατος πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος και η πρόσφατη απόκτηση του μεταπτυχιακού Διπλώματος από το τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, κληρικός εκ πεποιθήσεως, είναι πατέρας πέντε παιδιών, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Λέρου – Καλύμνου-  Αστυπαλαίας και παράλληλα εξομολογητής και ο αρχιερατικώς προϊστάμενος του ιστορικού Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου.

Παρά το χαμηλών τόνων και αθόρυβο προφίλ του, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των ενοριτών της εκκλησίας του, των Καλυμνίων και γενικότερα μεταξύ των εκκλησιαστικών κύκλων της Δωδεκανήσου, για την ιεροπρέπεια του, τη σοβαρότητά του εκκλησιαστικού και κοινωνικού του ήθους, αλλά και την αποτελεσματικότητά στα λειτουργικά και εκκλησιαστικά διοικητικά του καθήκοντα, ώστε σήμερα κατά κοινή παραδοχή αποτελεί εξαίρετη μονάδα της Ι.Μητροπόλεως Λέρου-Καλύμνου- Αστυπαλαίας  και κατ΄επέκταση της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου. Εξ΄ ου και οι  εκκλησιαστικές διακρίσεις που ήδη έχει λάβει και που ανέφερα στις ιδιότητές του πιο πάνω.

Ο π..Αμφιλόχιος, αν και κάτοχος πτυχίου Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν επιδίωξε να διορισθεί ως θεολόγος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.  Προτίμησε να ιερωθεί και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα καθήκοντά της ιερωσύνης του. Στη συνέχεια γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και απέκτησε από το τμήμα Μεσογειακών Σπουδών  « Πτυχίο Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών». Συνέχισε με εκπόνηση  διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας με τον ενδιαφέροντα τίτλο: « Το θέατρο ως κοινωνικός και πολιτικός θεσμός στη Μεσόγειο κατά την αρχαιότητα» και μόλις πριν λίγες ημέρες έλαβε σε επίσημη τελετή του Πανεπιστημίου Αιγαίου το μεταπτυχιακό του Δίπλωμα, με βαθμό άριστα.

Κατά ευτυχή συγκυρία στην ίδια τελετή έλαβε μεταπτυχιακό Δίπλωμα και ο γνωστός στη Δωδεκάνησο και όχι μόνο, για το πολύπλευρο πνευματικό του έργο (μεταξύ των πολλαπλών δραστηριοτήτων του και ο τηλεοπτικός εκκλησιαστικός Σταθμός «Θάρρι»), ο πολύ σεβαστός και αγαπητός από πολλών ετών φίλος, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Πόκιας.

Με τον π. Αμφιλόχιο συνεργάζομαι πολλά ήδη χρόνια από τη θέση του Α΄ ψάλτη του ιερού ναού που  προΐσταται. Ως εκ τούτου  δεν θέλω να εκληφθεί ότι το δημοσίευμα μου εμπεριέχει υποκειμενικά  κριτήρια ή άλλους λόγους, πλην της επιθυμίας μου να προβάλω – όλα τα καλά πρέπει να προβάλλονται και  να καταξιώνονται – ένα πρότυπο φιλομάθειας στους νέους κληρικούς και κοσμικούς ως παράδειγμα προς μίμησιν  και βέβαια να τον συγχαρώ, με την ευκαιρία, δημόσια εκ  βάθους ψυχής και να του ευχηθώ καλή υγεία και  συνέχεια  με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Εννοείται ότι τα συγχαρητήρια μου και η ευχή μου επεκτείνονται  και στον  έτερο φιλομαθή νέο μεταπτυχιακό διπλωματούχο, τον π. Νεκτάριο Πόκια , στον οποίο εύχομαι επιπρόσθετα και ταχεία την ανάρρηση του σε επισκοπικό θρόνο.

 

Κάλυμνος 10-8-2018                                     Γεώργιος Ι.Χατζηθεοδώρου

                                                                     Άρχων Μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός