Εξαιρούνται οι δημοτικές επιχειρήσεις αστικών συγκοινωνιών Ρόδου και Κω από το σχετικό νομοσχέδιο μετά από πρόταση στη Βουλή του Ηλία Καματερού.

260

Μιλώντας χθες σαν εισηγητής από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Ν/Σ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις», ζήτησε από τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη μετά από συνεννόηση και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, να εξαιρεθούν από το Ν/Σ οι μόνες δημοτικές επιχειρήσεις αστικών συγκοινωνιών που λειτουργούν σε όλη την χώρα στην Ρόδο και Κω, την οποία και αποδέχτηκε αμέσως ο Υπουργός, καταθέτοντας σχετική νομοτεχνική βελτίωση.

Η εξαίρεση αυτή έχει μεγάλη σημασία για την συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους σε αυτές, αφού αν συμπεριληφθούν στον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα θα έχουν τα προβλήματα είτε των προσλήψεων που πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, είτε των προμηθειών που υποχρεούνται να κάνουν με δημόσιο διαγωνισμό.

Ζήτησε επίσης από τον Υπουργό την ειδική πρόβλεψη για μικρά νησιά ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης του έργου των αστικών μεταφορών στους Δήμους.

Σημαντική ήταν ακόμα η παρέμβαση του βουλευτή που πρότεινε στον Υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία στην Ε.Ε. ώστε οι θαλάσσιες μεταφορές να χαρακτηριστούν σαν ΥΓΟΣ (Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος) για να μπορεί ο Υπουργός να καθορίζει ανώτατες τιμές όπως γίνεται στις αστικές συγκοινωνίες.

Αν αυτό επιτευχθεί Θα δώσει την δυνατότητα παρέμβασης του Δημοσίου στις τιμές και τα δρομολόγια στην ακτοπλοΐα και κατά επέκταση την πλήρη ανάπτυξη της εφαρμογής του ΜΙ (Μεταφορικού Ισοδύναμου), που διαφορετικά θα στηρίζεται μόνο στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.