Δημιουργία και παιδί – Γράφει η Μαρίνα Αγάπη Φράγκου

1018

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση του χαρακτήρα, της προσωπικότητας , του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς των παιδιών τους. Αναλύοντας το προφίλ του καθένα από εμάς είναι εύκολο να ερμηνευτεί κάθε μας συμπεριφορά, με βασικό γνώμονα την οικογένεια. Οι βάσεις που έχουμε πάρει από την οικογένεια μας είναι εκείνες που ακολουθούμε στην μετέπειτα ενήλικη ζωή. Όσο και να αποκλίνουμε από όσα έχουμε μάθει και ζήσει πάντα θα θυμόμαστε όσα μας έχουν διδάξει οι γονείς και οι παππούδες μας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γονείς ψάχνουν τρόπους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να τους δώσουν τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να είναι ικανά να ανταπεξέλθουν μόνα τους στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ένας τρόπος να αποκτήσουν τα παιδιά σωστά εφόδια είναι η πυροδότηση της φαντασίας τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την δημιουργικότητα. Μια έννοια που ενισχύεται από τα παιδία. Εκείνα ρωτούν, εξερευνούν, εφευρίσκουν, ονειροπολούν, αυτοσχεδιάζουν. Συνεπώς είναι εκείνα που την δημιουργούν, έτσι είναι προφανές ότι εύκολα μπορεί να γίνει η καλλιέργεια της δημιουργικότητας στα παιδιά. Έχει αποδειχτεί ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ρισκάρουν, να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, να επιδιώκουν καταστάσεις που τους βγάζουν από τα πεπατημένα, να φτιάξουν δικές τους επιχειρήσεις και τελικά να είναι ευτυχισμένοι στην προσωπική τους ζωή αλλά και εργασία. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες, εναλλακτικοί στον τρόπο ζωής, αισιόδοξοι και με καλύτερη διάθεση. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αναγκαιότητα της ενίσχυσης της δημιουργικότητας των ανθρώπων πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ιδέες για καλλιέργεια της δημιουργικότητας στα παιδιά.
1. Καλέστε φίλους στο σπίτι για κατασκευές. Ονομάστε μια μέρα μέσα στο μήνα ως μέρα δημιουργίας, φροντίστε για τα υλικά που θα χρειαστούν και οργανώστε τα στο χώρο που θα γίνουν οι κατασκευές. Να είστε εκεί, πρόθυμοι να βοηθήσετε όπου σας χρειάζονται.
2. Φτιάξτε μια γωνία δημιουργικότητας στο δωμάτιο του. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να αρχίσουν να δημιουργούν χωρίς την βοήθεια κάποιου ενήλικα.
3. Ενθαρρύνετε το παιδί να δωρίζει αυτά που φτιάχνει ή να φτιάχνει κατασκευές για να τις δωρίζει.
Συμβουλές.
1. Εφαρμόζοντας το πλάνο δημιουργικότητα αυτό που πρέπει να έχει κάθε γονιός στο μυαλό του είναι να ενθαρρύνει το παιδί να κάνει κάτι δημιουργικό με σκοπό την διαδικασία και όχι το τελικό προϊόν.
2. Όταν τα παιδιά κάνουν κάποιο λάθος, μεγάλο σε έκταση, δεν τα αφήνουμε να χρησιμοποιήσουν γόμα. Τους δίνουν καινούριο χαρτί.
3. Σκοπός είναι η διαδικασία της δημιουργίας. Έτσι δεν κάνετε αρνητική κριτική σε ότι και να δημιουργεί το παιδί.

Η δημιουργία είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνεις την ζωή..!