Αναβίωσε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, το τραγικό ναυάγιο που συνέβη στην θαλάσσια περιοχή Καλολίμνου στις 29 Οκτωβρίου 2015, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 19 πρόσφυγες. 2 άνδρες, 5 γυναίκες και 12 ανήλικα παιδιά ηλικίας από 14 ετών μέχρι και βρέφη 2-3 μηνών.
Στο εδώλιο κάθισε άνδρας Συριακής καταγωγής που ήταν ο χειριστής του ξύλινου σκάφους στο οποίο στην κυριολεξία είχαν στοιβαχτεί 160 περίπου άτομα.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό τον έκρινε ένοχο όπως αναφερόταν στο κατηγορητήριο χωρίς να του αναγνωρίσει και επέβαλε 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, 6 μήνες φυλάκιση και 1500 ευρώ για παράνομη είσοδο στη χώρα, 12 χρόνια κάθειρξη για το ναυάγιο από το οποίο επήλθε ο θάνατος, δηλαδή κατά συγχώνευση 486 χρόνια κάθειρξης, 3 μήνες φυλάκιση (από αυτά θα εκτίσει τα 25 έτη βάσει νομοθεσίας) και χρηματικό πρόστιμο 1.600.500 ευρώ.
Να θυμίσουμε από το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr εκείνης της εποχής:
Το ναυάγιο σημειώθηκε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 λίγο μετά τις 11 το βράδυ όταν το λιμενικό ειδοποιήθηκε ότι ένα ξύλινο σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών έχει ανατραπεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Κάλυμνο.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex, ένα ελικόπτερο σουπερ πούμα και τρία αλιευτικά σκάφη τα οποία ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσωσης.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθ’ όλη τη νύκτα και μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευή, είχαν διασωθεί 138 άτομα, ενώ ανασύρθηκαν και 14 σοροί που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλύμνου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του νησιού.
Λίγο μετά τις 8 το πρωί της Παρασκευής κατέπλευσε στο λιμάνι της ΚαΛύμνου σκάφος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ μεταφέροντας άλλους τρεις(3) σορούς, ενώ την ίδια ώρα περίπου, δύτης που εξερευνούσε το βυθισμένο σκάφος που ήδη είχε ρυμουλκηθεί στον εξωτερικό μόλο του λιμανιού Καλύμνου, εντόπισε και ανέσυρε 2 ακόμη σορούς ,μητέρας και ενός κοριτσιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που πνίγηκαν στους δέκα εννέα(19).
Οι 19 σοροί ανήκουν σε 2 άνδρες, 5 γυναίκες και 12 ανήλικα παιδιά ηλικίας από 14 ετών μέχρι και βρέφη 2-3 μηνών.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν χωρίς να προκύψουν νέα στοιχεία, εκφράστηκαν όμως φόβοι για αγνοούμενους αφού σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων στο σκάφος υπήρχαν τουλάχιστο άλλα 15 άτομα που δεν βρέθηκαν.
Στο νοσοκομείο Καλύμνου σε πρώτη φάση πήγαν τα 65 άτομα από τους διασωθέντες και τελικά παρέμεινα 30 για νοσηλεία ενώ δύο άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στη Σάμο επειδή έχρηζαν νοσηλεία στην εντατική.
Στην πάνω φωτογραφία το μοιραίο σκάφος μισοβυθισμένο μετά την ρυμούλκηση του στον εξωτερικό μόλο της Καλύμνου.