Η Δημοτική Αρχή επανέφερε το θέμα εκμίσθωσης των Ιαματικών Πηγών Καλύμνου- Ι.Μαστροκούκος και Γ.Μαύρος παρά τις όποιες διαφωνίες «στοιχίστηκαν» στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

766

Η Δημοτική Αρχή επανέφερε το θέμα εκμίσθωσης των Ιαματικών Πηγών Καλύμνου, «σαλαμοποιώντας» τον τρόπο ψήφισης των σχετικών αποφάσεων

Συγκεκριμένα το θέμα επανήλθε με τίτλο:

«Συζήτηση και λήψη απόφασης για:

α) την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στα Θέρμα-Ιαματικές Πηγές

β) τον προσδιορισμό του χρόνου εκμίσθωσης (25+25 χρόνια )

γ) την παραπομπή του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή για την κατάρτιση των όρων δημοπράτησης».

 Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018.

Να σημειώσουμε ότι το ίδιο θέμα με τίτλο «Εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στα Θέρμα-Ιαματικές Πηγές» είχε συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου 2018.

Τότε η  πρόταση της Δημοτικής Αρχής τέθηκε σε ψηφοφορία. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τους 12 παρόντες δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής αρχής να ψηφίζουν την πρόταση και τους 6 παρόντες δημοτικούς συμβούλους των αντιπολιτεύσεων να καταψηφίζουν.

Ενώ η απόφαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, τελικά δεν μπορούσε να υλοποιηθεί καθόσον απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία ,δηλαδή να την ψηφίσουν 14 δημοτικοί σύμβουλοι.

Να θυμίσουμε ότι  τότε, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το θέμα, χαρακτήρισε τον τρόπο που ήλθε  πρόχειρο, ότι δεν είναι  γνωστοί οι όροι και ζήτησε το θέμα να αποσυρθεί και να έλθει ολοκληρωμένο.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Μετά από εκείνη την εξέλιξη, η Δημοτική Αρχή επανέφερε και πάλι το θέμα  που συζητήθηκε  στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018.

Παρόντες ήταν 14 δημοτικοί σύμβουλοι από την πλειοψηφία, ο επικεφαλής Ι. Μαστροκούκος με  Μ.Λελέκης από  την μείζονα μειοψηφία, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος  Μαύρος.

Απουσίαζε η Παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Διακομιχάλη και ο δημοτικός σύμβουλος Σάκης Χούλης. Τόσο η Παράταξη Δ.Διακομιχάλη όσο και ο Σ.Χούλης είχαν δημόσια ανακοινώσει την αποχή τους , διαφωνώντας  με τις δύο απανωτές συνεδριάσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη (Προϋπολογισμός 2019– Πινάκιο με 11 θέματα )

Κατά τη συζήτηση τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι.Μαστροκούκος όσο και ο επικεφαλής της Παράταξης «η Κάλυμνος αλλάΖΕΙ» Γιώργος Μαύρος επανέλαβαν τις θέσεις τους διαφωνώντας με τη Δημοτική Αρχή για τον χειρισμό του θέματος με προχειρότητα ,τελικά όμως «στοιχίστηκαν» στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

ΑΙΧΜΗΡΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ι ΓΑΛΟΥΖΗΣ

Την αλλαγή πλεύσης, τόσο του Ι.Μαστροκούκου όσο και του Γιώργου Μαύρου, δεν την άφησε ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής να περάσει απαρατήρητη και ασχολίαστη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Χαίρομαι που ως Παρατάξεις μαζεύετε αυτά που είχατε πετάξει, χαίρομαι που τελικά η οπισθοχώρηση αυτή φαίνεται ότι είμαστε σε ένα σημείο..»

Στη συνέχεια  ο δήμαρχος  αναφέρθηκε γενικά στο πλάνο  που θα κινηθούν οι όροι λέγοντας: Προβλέπουμε και υποχρεώνουμε τον κάθε επενδυτή διαγωνιζόμενο να περιλαμβάνει στο φάκελο μία πρόταση αξιοποίησης  και ένα επενδυτικό πλάνο.

Άρα εμείς  εκμισθώνουμε μία έκταση 48 στρεμμάτων συν ένα κτίριο 700  τμ.

Η κύρια δράση που εκμισθώνουμε είναι οι Ιαματικές πηγές και ο κάθε διαγωνιζόμενος υποχρεούται να καταθέσει ένα φάκελο που περιλαμβάνει την πρόταση επένδυσης του . Αυτή η πρόταση θα αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή και θα επιλέξει την καλύτερη και πιο συμφέρουσα πρόταση.

Να σημειώσουμε ότι όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τρικοίλης , ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 1.000.000 ευρώ. 

 

ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΑΠΌ ΤΟΝ Ι.ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟ.

Την αλλαγή πλεύσης του, ο Ι.Μαστροκούκος προσπάθησε να τη «σερβίρει» με περιτύλιγμα, χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις ναι μεν  διαφορετικές απ’ αυτές της πρότασης της δημοτικής Αρχής ,αλλά που στην ουσία έλεγαν τα ίδια πράγματα.

Αρχικά προσπάθησε με κάποιες όπως τις χαρακτήρισε συμπληρωματικές θέσεις και διευκρινήσεις, να κάνει φραστικές παρεμβάσεις στην πρόταση της Δημοτικής αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά συμφωνώ και προσθέτω. 

Όταν αυτό δεν έγινε δεκτό από τη Δημοτική αρχή και του ζητήθηκε τις όποιες αλλαγές πρότεινε να τις κατέθετε  ως ενιαία  πρόταση προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία είπε:

Ψηφίζουμε Ναι:

1.Στην Αξιοποίηση των θερμοπηγών και του περιβάλλοντος χώρου

  1. Στην αναγκαιότητα σύνταξης μελετών αξιοποίησης Θερμοπηγών και οικοπέδου
  2. Στην εξουσιοδότηση του Δημάρχου να υπογράψει οτιδήποτε σχετικό οικονομοτεχνικής μελέτης και τη σύνταξη επενδυτικών προτάσεων νομικής διερεύνησης και σύνταξης φακέλου διαγωνισμού.
  3. Στην κατάρτιση των όρων από την Οικονομική επιτροπή και την εκ νέου παραπομπή τους στο ΔΣ για την οριστική έγκριση τους.
  4. Στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου
  5. Διαφωνούμε στο  χρόνο διάρκειας της μίσθωσης που θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το ύψος των επενδύσεων,
  6. Στην αξιοποίηση των Θερμοπηγών από ιδιώτη επενδυτή κι αν δεν υπάρχει να διερευνηθεί η διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ .

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ  Γ.ΜΑΥΡΟΥ

Ο Γιώργος Μαύρος στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων είπε:

Κανονικά ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα . Οι αντιπολιτεύσεις εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις για τον τρόπο που έρχεται, όχι γιατί ήταν αρνητικές σε οποιαδήποτε επένδυση ή κίνηση , αλλά γιατί έπρεπε να έλθει διαφορετικά και πιο ολοκληρωμένα.

Θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια συζήτηση εκτός ΔΣ με όλες τις  Παρατάξεις για να δούμε πως θέλουμε να αξιοποιηθεί η περιοχή ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες .

Επίσης να σημειώσω ότι εμείς ως Παράταξη δεν εκπροσωπούμεθα στην Οικονομική επιτροπή. Για τους λόγους αυτούς εκφράσαμε κάποιες επιφυλάξεις .

Τι εισπράξαμε από εσάς κύριε Δήμαρχε; Κάποια φάουλ.

Στη συνεδρίαση είπατε ότι υπάρχουν κι άλλοι επενδυτές. Σε συνέντευξη που δώσατε είπατε ότι οι αντιπολιτεύσεις δεν θέλουν να το πάρει ο Γιάννης Χαλίκος. Αυτό σημαίνει «από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα».

Επίσης οι δικοί σας δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν εδώ για να το ψηφίσουν και δεν συμπλήρωσαν την πλειοψηφία.

Εμείς ως αντιπολιτεύσεις που είχαμε κάποιες επιφυλάξεις δεν σημαίνει ότι είμαστε αρνητικοί.

Κατονομάσατε τον επενδυτή ενώ αυτό δεν είναι σωστό.

Δεχθήκαμε μία λάσπη που προήλθε από δικά σας μέλη προς τον κ. Χαλίκο .Και δημιουργήθηκε ένα κομφούζιο που μεταφέρθηκε και στην Καλυμνιακή κοινωνία. Δηλαδή οι καλοί και οι κακοί.

Έπρεπε να είναι μία πανηγυρική  συζήτηση και εσείς το κάνατε προεκλογικό πανηγύρι .

Θα πω ότι θα ψηφίσω ναι και θα πει ο κόσμος τους τα είπε ο Χαλίκος και τα κάνανε πάνω τους και αλλάξανε την ψήφο. Δεν είναι έτσι .

Κάποια στιγμή αφού δεν θέλετε να ακούσετε αυτά που λέμε, ας πάρετε και τις αποφάσεις σας και ας προχωρήστε και βγείτε στο μπαλκόνι και καμαρώστε  ότι κάνατε τη δημοπρασία για τα Θέρμα.

Τα μεγαλοποιείτε , δημιουργείτε θέματα από το πουθενά, θα τα βρείτε μπροστά σας και θα το διαπιστώσετε το λιγότερο από 7 μήνες.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Την πρόταση της Δημοτικής  Αρχής ψήφισαν οι 14 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Μαύρος,

Ο Ι. Μαστροκούκος με τον Μ.Λελέκη ψήφισαν τις 2 από τις 3 προτάσεις,  την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στα Θέρμα-Ιαματικές Πηγές και την παραπομπή του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή . Δεν ψήφισαν τον προσδιορισμό του χρόνου εκμίσθωσης (25+25 χρόνια ) με τη διευκρίνιση ότι ο χρόνος να εξαρτηθεί από το ύψος της επένδυσης.

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση του  Ι.Μαστροκούκο που τέθηκε πρώτη σε ψηφοφορία , ψηφίστηκε μόνο από τον Ι.Μαστροκούκο και  Μ.Λελέκη . Επίσης  ναι μόνο για την αξιοποίηση είπε και ο Γ.Μαύρος, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας απείχαν λέγοντας ότι έχουν τη δική τους πρόταση.

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός