Ψήφισμα -Καταγγελία Συλλόγων και Σωματείων Καλύμνου για τη διαχείριση απορριμμάτων

460

Ψήφισμα -Καταγγελία εκδόθηκε από Συλλόγους και Σωματεία Καλύμνου για το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων.

Το Ψήφισμα που παραθέτουεμ αυτούσιο έχει αποδέκτες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος,την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμαρχο Καλυμνίων.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΠΡΟΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κάλυμνος, Νοέμβριος 2018

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κύριοι,

τα προβλήματα του νησιού μας είναι τόσα σε μέγεθος και αριθμό, ώστε είναι δύσκολο κανείς να τα ιεραρχήσει. Ωστόσο, εκείνο που αβίαστα κατέχει την πρώτη θέση στα τοπικά ζητήματα, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Εδώ και δεκαετίες, η ανεξέλεγκτη χωματερή αποτελεί ντροπή και, δυστυχώς, δικαιολογημένη αιτία διαπόμπευσης του νησιού. Η ντροπή, για την ασχήμια και τη δυσωδία και την απώλεια μεγάλου όγκου πρώτων υλών από τα ανακυκλώσιμα υλικά, είναι ίσως τα μικρότερα κακά σε σχέση με τις βαριές και επικίνδυνες βλάβες που προκαλεί η καύση των σκουπιδιών στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Η χωματερή της Καλύμνου, που δέχεται τα απορρίμματα και των δύο μικρών γειτονικών νησιών , Ψερίμου και Τελένδου,

• Εξαπολύει στον αέρα, σε καθημερινή βάση, τεράστιες ποσότητες διοξίνης, που ενοχοποιείται βάσιμα για καρκινογενέσεις και πνευμονοπάθειες.

• Βρωμίζει την ατμόσφαιρα με άλλα προϊόντα καύσης, αιθάλη κλπ, επίσης επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

• Διοχετεύει στο έδαφος και τα υπόγεια νερά, μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, που επίσης ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και εγκεφαλοπάθειες.

• Ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον με τη διάβρωση όλων των επικίνδυνων υλικών που απορρέουν με τη βροχή.

• Ασχημίζει απίστευτα τον περιβάλλοντα χώρο και με δεδομένο ότι βρίσκεται στην είσοδο του νησιού, καλλιεργεί την πρώτη απωθητική εντύπωση.

• Επιβαρύνει οικονομικά, με βαριά πρόστιμα, που καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό, δηλαδή απ’ όλους εμάς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριοι,

η αναβλητικότητα και η αδιαφορία σας για το δημόσιο συμφέρον που κληθήκατε να υπερασπιστείτε με την εκλογή σας, έχουν πάρει πια προκλητικές διαστάσεις.

Η διαχείριση όμως των απορριμμάτων είναι μια καθημερινή απειλή για την υγεία μας και τη ζωή των παιδιών μας. Με αυτή τη βαρύτητα αντιμετωπίστηκε από κοντινά, πολύ μικρότερα νησιά, στα οποία οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους έδειξαν την αναγκαία υπευθυνότητα και ευαισθησία, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να διαχειρίζονται με σύγχρονο τρόπο τα απορρίμματα γειτονικών , μεγαλύτερων νησιών, όπως συμβαίνει με τους Λειψούς. Καταθέτουμε μια σειρά προτάσεις, που προκύπτουν από την εμπειρία υπεύθυνων δημοτικών αρχών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Διαχείριση των απορριμμάτων από το Δήμο, με την αναγκαία υποστήριξη σε προσωπικό και μηχανήματα της αντίστοιχης Δημοτικής υπηρεσίας.

2. Ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων, που θα μειώσει δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων και θα αποδώσει πρώτες επαναχρησιμοποιούμενες ύλες.

3. Συνεννόηση και σύμπραξη με γειτονικά νησιά για την ανακύκλωση και τη μεταφορά των ανακυκλούμενων υλικών.

4. Εκτεταμένη κομποστοποίηση στην πηγή, δηλαδή στις οικιακές μονάδες, σε σύμπραξη με το Δήμο και με κεντρικούς κομποστοποιητές. Υπάρχουν πολλοί Δήμοι που προμηθεύτηκαν κομποστοποιητές και τους διέθεσαν στους δημότες τους σε τιμή κόστους, μετά την αναγκαία ενημέρωση και παράλληλα με την εγκατάσταση κεντρικών κομποστοποιητών σε γεωργικές περιοχές.

5. Διαχείριση μπαζών – τα οποία αποτελούν επίσης πρώτη ύλη – σε συνεννόηση και συνεργασία με τους εργολάβους του νησιού.

6. Αγορά και διάθεση στα σχολεία όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού, αφαλατικών μηχανημάτων, τα οποία παρέχουν καλύτερης ποιότητας νερό, μειώνοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ποσότητες πλαστικών συσκευασιών.

7. Εκτεταμένη, διαρκής και συστηματική ενημέρωση όλων των πολιτών, με έμφαση στις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων και συνεργασία με τους περιβαλλοντικούς συλλόγους του νησιού.

8. Τέλος, η σημαντικότερη αυτονόητη πρόταση αφορά στην κατασκευή σύγχρονου χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων και αποδόμησής τους με σύγχρονο τρόπο. Η συστηματική ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η διαχείριση των μαζών ως πρώτων υλών, όπου εφαρμόστηκαν, απέδειξαν μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 80%.

Αυτό οδηγεί σε μια πρόταση κατασκευής ΧΥΤΥ, Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ή σε όποια ανάλογη πρόταση προκύψει από υπεύθυνη μελέτη και χρήση των σύγχρονων δεδομένων.

Κύριοι,

Απαιτούμε η τωρινή Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει και η επόμενη να ολοκληρώσει το κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θα είμαστε σε επιφυλακή και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, από τις κινητοποιήσεις μας, μέχρι καταγγελίες σε αρμόδιους διεθνείς φορείς για να υπερασπιστούμε την υγεία μας, τη ζωή των παιδιών μας, τη διαφύλαξη ενός καθαρού περιβάλλοντος, την ομορφιά και την προοπτική του νησιού μας.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Υ.Γ. Οι Σύλλογοι και τα Σωματεία που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση και καλούνται, την Τετάρτη, 21/11/2018 6-8μμ στο Εμπορικό επιμελητήριο Καλύμνου, προκειμένου να προσυπογράψουν το ψήφισμα είναι:

1. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» 2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ» 3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ 4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ 5. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΜΥΡΤΙΕΣ» 8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΜΑΣΟΥΡΙ» 9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΕΙΩΝ 10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ 11. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΝΔΟΥ 12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ 13. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ 14. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ 15. ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ 16. ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΣΠΟΓΓΑΛΙΕΩΝ 17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ 18. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 19. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ 20. ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΓΓΑΛΙΕΩΝ ΔΥΤΩΝ 21. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 22. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» 23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 24. ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΕ 25. 1Ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ 26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ 27. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 28. ΔΩΔ/ΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ 29. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΠΑΝΟΡΜΟΣ» 30. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» 31. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 32. ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΩΡΑΣ 33. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΑΘΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΥΡΑ ΨΗΛΗ» 34. ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ 35. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ 36. ΕΝΩΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 37. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 38. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΛΙΩΝ 39. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ 40. ΑΜΦΙΠΕΤΡΑΝ 41. ΑΜΟΝΙ 42. ΘΟΚ 43. ΥΔΝΑ 44. ΕΑΚΑ 45. ΚΕΘΕΑ 46. CBA 47. ΚΑΖΩΝΗΣ 48. RESQUE TEAM 49. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ50. ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ