Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Μιχαήλ Κουτελλά για την μη τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου του μεγάλου ευεργέτη Νικολάου Βουβάλη.

998

Με τίτλο «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ» ο  Μιχαήλ Ι. Κουτελλάς Αρχαιολόγος – Βιογράφος του Νικολάου Βουβάλη επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν τελέστηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του Νικολάου Βουβάλη και της συζύγου του.

Χαρακτηριστικά στην  ανοιχτή επιστολή ο Μιχάλης Κουτελλάς αναφέρει:

Το ετήσιο μνημόσυνο θεσμοθετήθηκε με την υπ’ αριθ. 47/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνεται στις αρχές Νοεμβρίου εκάστου έτους, ως ελάχιστη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς τους στην κοινωνία της Καλύμνου. Φέτος μάλιστα που συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τον θάνατο του Νικολάου Βουβάλη, το ετήσιο μνημόσυνο θα έπρεπε να έχει πιο πανηγυρικό και πιο λαμπρό χαρακτήρα από κάθε άλλη φορά. Αντί αυτού όμως απόλυτη σιωπή με πολλά ερωτηματικά.

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή:

Μιχαήλ Ι. Κουτελλάς

Αρχαιολόγος – Βιογράφος του Νικολάου Βουβάλη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ιστορική για την Κάλυμνο ημέρα η Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, η οποία θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλου του καλυμνιακού λαού. Ημέρα υπερηφάνειας, χαράς και αγαλλίασης, καθώς στον ανακαινισμένο και άρτια εξοπλισμένο χώρο του Βουβάλειου Παρθεναγωγείου στην Πόθια έγιναν τα δεύτερα στην ιστορία του κτιρίου πανηγυρικά εγκαίνια, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Γαλουζή, με την παρουσία υπουργών και βουλευτών της Ελληνικής Κυβέρνησης, των τοπικών πολιτικών και εκκλησιαστικών αρχών του νησιού και πλήθος κόσμου που έσπευσε να δώσει το παρόν στη σπουδαία αυτή ημέρα. Έτσι, αναβαθμισμένο πλέον σε Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού, το ιστορικό κτίριο που ο Νικόλαος Βουβάλης με καθολική προσωπική δαπάνη του κατασκεύασε και παραχώρησε στον λαό της Καλύμνου την Πρωτοχρονιά του 1912, συνεχίζει την υπερεκατοντάχρονη εκπαιδευτική πορεία και προσφορά του ως διδακτήριο, στο οποίο φοιτούν πλέον μελλοντικοί πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού.

Να θυμηθούμε επίσης ότι με αφορμή τη συμπλήρωση εκατονταετηρίδας από τον θάνατο του Νικολάου Βουβάλη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλύμνου, κατόπιν εισήγησης του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «Αι Μούσαι», έλαβε την υπ’ αριθ. 145/2018 Απόφαση και ανακήρυξε το 2018 «Έτος Νικολάου Βουβάλη». Ακολούθησαν προς τιμήν του Μεγάλου Ευεργέτη διήμερες επετειακές εκδηλώσεις, το σαββατοκύριακο 11 και 12 Αυγούστου 2018. Την επιμέλεια αυτών είχε το Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι», με συνδιοργανωτές τον Δήμο Καλυμνίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Νικολάου Βουβάλη» και την «Ένωση Καλυμνίων Αττικής».

Και μέχρι εδώ όλα καλά, ίσως και παραπάνω από καλά. Ξεχάσαμε όμως το πιο απλό και αυτονόητο για τον Μεγάλο Ευεργέτη του τόπου μας, την ελάχιστη ανταπόδοση προς την προσωπικότητα και τη μεγάλη ψυχή του, την τέλεση του ετήσιου καθιερωμένου μνημόσυνου στη μνήμη αυτού και της συζύγου του που θεσμοθετήθηκε με την υπ’ αριθ. 47/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνεται στις αρχές Νοεμβρίου εκάστου έτους, ως ελάχιστη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς τους στην κοινωνία της Καλύμνου. Φέτος μάλιστα που συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τον θάνατο του Νικολάου Βουβάλη, το ετήσιο μνημόσυνο θα έπρεπε να έχει πιο πανηγυρικό και πιο λαμπρό χαρακτήρα από κάθε άλλη φορά. Αντί αυτού όμως απόλυτη σιωπή με πολλά ερωτηματικά.

Αλήθεια τι έγινε; Ξεχάσαμε τόσο γρήγορα; Θα μου πείτε δεν είναι δα και η πρώτη φορά! Κι άλλες φορές στο παρελθόν ελήφθησαν διάφορες τιμητικές αποφάσεις υπέρ του Νικολάου Βουβάλη, αλλά τελικά παρέμειναν μόνο στα χαρτιά, όπως να αναρτηθεί εντός του Παρθεναγωγείου ψήφισμα του Δήμου Καλυμνίων που να αναφέρεται στη μεγάλη ευεργεσία, να ονομαστεί ο δρόμος έμπροσθεν του Παρθεναγωγείου «Οδός Νικολάου Βουβάλη», να τοποθετηθεί στο παλαιό διδακτήριο του Γυμνασίου Χώρας (Βουβάλειος Δημοτική Σχολή Αρρένων) αναμνηστική ενεπίγραφη πλάκα στην οποία να αναγράφεται η προσφορά του σχολικού κτιρίου στο όνομα της μητέρας του Μαρίας Βουβάλη, να ανεγερθεί ανδριάντας του Νικολάου Βουβάλη στην Πόθια και να οριστεί ημέρα επετείου Τοπικής Εορτής προς τιμήν του Μεγάλου Ευεργέτη.

Περίμενα επίσης ότι κάπου εκεί, ανάμεσα στα όσα ελέχθησαν στα εγκαίνια του Παρθεναγωγείου και στα έργα που εξηγγέλθησαν θα γινόταν κάποιος λόγος και για την απεμπλοκή του έργου της συντήρησης και αποκατάστασης του Αρχοντικού Βουβάλη, της οικίας δηλαδή του Νικολάου και της Αικατερίνης Βουβάλη στην Πόθια, έργο που θα αποτελέσει το καλύτερο μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη του τόπου μας. Καμία όμως αναφορά δεν έγινε επ’ αυτού.

Ο Νικόλαος Βουβάλης αποτελεί για την Κάλυμνο μοναδική περίπτωση φιλοπάτριδος ανθρώπου, ο οποίος αγάπησε με περισσό πάθος τον γενέθλιο τόπο του και επέδειξε κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του ένα τεράστιο και ανεκτίμητο κοινωνικό, πατριωτικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο ούτε και ο ίδιος ο θάνατος δεν κατάφερε να σταματήσει, καθώς ο Μεγάλος Ευεργέτης μας φρόντισε μέσω της Διαθήκης του να συνεχιστεί η κοινωνική προσφορά του ακόμη και μετά τον βιολογικό θάνατό του. Χάρη σε αυτόν η Κάλυμνος απέκτησε το Βουβάλειο Παρθεναγωγείο στην Πόθια, τη Βουβάλειο Δημοτική Σχολή Αρρένων και το Κοινοτικό Νηπιαγωγείο στη Χώρα, το Βουβάλειο Νοσοκομείο, τη Βουβάλειο Ναυτική – Επαγγελματική Σχολή, λιμενικές εγκαταστάσεις και δρόμους.

Κλείνοντας, αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, παραθέτω αυτούσιο τον επίλογο από μία τιμητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου υπέρ του Νικολάου Βουβάλη, με αφορμή την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Βουβάλειου Νοσοκομείου, και η οποία πρέπει να προβληματίσει και να αφυπνίσει όλους μας:

«Η απόφαση αυτή διαμένη ως δημόσιον κειμήλιον, δεικνύον, ότι ο Λαός της Νήσου Καλύμνου γινώσκει να δεικνύη την ευγνωμοσύνην του προς τους ευεργετούντας και εμπράκτως αυτόν, όπως γένηται εις το μέλλον ορμητήριον ευεργεσίας, εξ ης απορρέουσι τα καλά έργα και η πρόοδος της Ανθρωπότητος προς Δόξαν του Δοτήρος των Αγαθών Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Τοπική Αρχειακή Συλλογή Δήμου Καλυμνίων, τόμος 14/2012, σελ. 129-131, αριθ. πρωτοκόλλου 50/23-3-1922).
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός