Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ) απέστειλε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη αναφέροντας τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 
Μεγάλο πλήγμα για τον εισερχόμενο θαλάσσιο  τουρισμό, ειδικότερα στα Δωδεκάνησα πρόκειται  να επιφέρει η εφαρμογή  του καινούριου Νόμου 4504/2017,αρθρου 85 από 01/04/2019 “Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ)”.

Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα νόμο τα σκάφη  που εισέρχονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, έστω και για μια η δυο ημέρες,  υποχρεούνται να  πληρώσουν τέλη για ολόκληρο το μήνα  συμπεριλαμβανομένων  των είδη επιβαρυμένων εξόδων τους ( Transit Log στο    Τελωνείο  και ΕΚΟΕΝ στο Λιμεναρχείο).

Αν υποθέσουμε ότι ένα σκάφος αναψυχής  14 m έρθει στην Ελλάδα  29/7, θα έχει τα εξής έξοδα: Τελωνείο –Transit Log 50€ + Λιμεναρχείο –ΕΚΟΕΜΝ 15€ +ΤΕΠΑΗ 112 = 177€ και έπειτα ξανακάνει είσοδο 05/08 υποχρεούται να πληρώσει  ξανά για ένα ολόκληρο μήνα συν Transit LOG και ΕΚΟΕΝ στο Λιμεναρχείο.  Συνεπώς, επιπλέον 177€ .

Με την εφαρμογή αυτού του νόμου θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις (εστίασης, διαχείρισης ελλιμενισμών, εμπορίου).

Αντί το κράτος να δώσει κίνητρα για να έχουμε περισσότερα σκάφη αναψυχής, ώστε να μπορεί να εισπράξει ΦΠΑ, φόρους  από τον εστιάτορα, τον έμπορο, τις  μαρίνες (πωλήσεις ανταλλακτικών, επισκευές και συντηρήσεις σκαφών) δίνοντας έτσι και νέες θέσεις  εργασίας, το μόνο που πετυχαίνει είναι να θέτει ένα ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ στο μέσο τουριστικό σκάφος να πλησιάσει τα Δωδεκάνησα.

Ένα είναι βέβαιο, ότι ο νόμος αυτός επιβάλλεται χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη, που να τεκμηριώνει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή τις πιθανές επιπτώσεις.

Να σας υπενθυμίσω ότι αυτοί που είχαν τη «φαεινή  ιδέα» της εφαρμογής  αυτού του νόμου βάζουν  ταφόπλακα στον τουρισμό των μικρών  Νησιών της  Δωδεκανήσου, νησιά  τα οποία δεν έχουν διεθνή αεροδρόμια  με  μαζικό τουρισμό αλλά τα μοναδικά αεροδρόμια  είναι τα Λιμάνια τους και οι θάλασσές τους.

Επιπλέον, σας κάνω γνωστό ότι η Λέρος συνεχίζει να δέχεται μαζικές εισροές προσφύγων μεταναστών, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τα 1000 άτομα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθειά μας για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση»
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός