1η θέση για την ομάδα του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου στον τοπικό προκριματικό διαγωνισμό για την 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών.(Φυσική – Χημεία- Βιολογία)

598

Σήμερα Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε για 4η φορά στα Βόρεια Δωδεκάνησα πάλι με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κω (ΕΚΦΕ) ο τοπικός προκριματικός διαγωνισμός 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO2019.

Την 1η θέση κατέλαβε η  ομάδα του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου (Σταματόπουλος Παναγιώτης, Πεταλά Ειρήνη, Ολυμπίτου Δήμητρα)

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σε αυτό συνέβαλλανόλοι οι συμμετέχοντες μαθητές, οι συνοδοί καθηγητές, η επιτροπή του διαγωνισμού και οι επιτηρητές-αξιολογητές.

Συμμετείχαν συνολικά 33 μαθητές από όλα τα Γενικά Λύκεια της Κω και της Καλύμνου

.Όλοι οι μαθητές που πήραν μέρος, γνώρισαν τις φυσικές επιστήμες και από τηνπειραματική σκοπιά. Διαγωνίστηκαν σε τριμελείς ομάδες, ενθαρρύνοντας την συνεργασίαμεταξύ των μελών της ομάδας, σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς που είναι ατομικοί.

Η τελική κατάταξη των ομάδων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία είναι:

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Κω στην πλατεία Ευαγγελίστριας – Ασφενδιού στην Κω.

Οι δύο πρώτες ομάδες που προκρίθηκαν, θα εκπροσωπήσουν την περιοχή μας στηντελική φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 26 και 27 Ιανουαρίου2019, και θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. της Νότιας Ελλάδας.

Από τον τελικό διαγωνισμό θα επιλεγείη μία τριμελής ομάδα μαθητών που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη 17η ΕυρωπαϊκήΟλυμπιάδα Επιστημών (17th European Union Science Olympiad – EUSO 2019) , η οποία θαδιεξαχθεί στη Αλμάδα της Πορτογαλίας από 4 έως 11 Μαΐου 2019.Και δυο λόγια για το περιεχόμενο και τους στόχους του διαγωνισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union ScienceOlympiad, EUSO (www.euso.ie) και στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα τουΥπουργείου Παιδείας.

Στον διαγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητώνηλικίας το πολύ 17 χρονών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου), που ο καθέναςέχει ιδιαίτερες ικανότητες σε διαφορετικό μάθημα (Φυσική – Χημεία- Βιολογία), από όλεςτις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

.Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα , δηλαδή στην επίλυση προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικώνμετρήσεων με χρήση πειραματικής διάταξης.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία γιατην επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών διαγωνίζεται σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία.

Ευχαριστούμε τον  υπεύθυνο του εργαστηριακού κέντρου φυσικών επιστημών Παπαδάκη Γιάννη φυσικό για την ενημέρωση
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός