%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Στην Εποχή μας τα διεθνή γεγονότα έχουν έρθει πολύ κοντά,όχι μόνο πληροφοριακά,αλλά πολιτικά και οικονομικά δηλ. έχει ανέβει πολύ ο 
συντελεστής της διεθνούς αλληλεπίδρασης.Έτσι λοιπόν,θέλοντας να προσδιορίσουμε το δικό μας πολιτικό μέλλον πρέπει όχι μόνο να πληροφορηθούμε για το τι γίνεται στο κόσμο,αλλά και ν’ αναθεωρήσουμε κάποιες αντιλήψεις για την πορεία της Χώρας μας.

Με το σημερινό μας άρθρο θ’ απαντήσουμε σε κάποιες απορίες των αναγνωστών μας,που εκπηγάζουν από την κατάσταση στη Βενεζουέλα(και θα μπορούσαν ίσως ν’ αξιοποιηθούν αυτές οι απαντήσεις στην περίπτωση της Χώρας μας).


1) Γιατί οι ΗΠΑ είναι εναντίον του νόμιμου Προέδρου της Χώρας;

Οι λόγοι είναι τρεις:

Α) Ο πρώτος λόγος είναι τ’ αποθέματα πετρελαίου ,που είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο.Τα πετρέλαια της Βενεζουέλας πριν την Εποχή Ούγκο Τσάβες τα διαχειριζόντουσαν ξένες Εταιρείες,χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.Η εξάρτηση της Βενεζουέλας από τις ξένες Εταιρείες πετρελαίου δεν ξεκινάει μόνο από την έλλειψη εθνικών κεφαλαίων,αλλά και την ιδιομορφία των πετρελαίων της Βενεζουέλας.Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι βαρύ (=παχύρρευστο) και θέλει ειδική τεχνική με εισπίεση διαλυτικών ουσιών για να γίνει δυνατή στη συνέχεια η αναρρόφηση του πετρελαίου και από κει και πέρα η επεξεργασία του,για να μπορεί να διατεθεί στην διεθνή Αγορά.

Πρέπει να θεωρείται μεγάλη νίκη του λαού,το ότι το σημερινό καθεστώς μπόρεσε να επιβάλει τους όρους του στις διεθνείς Εταιρείες.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η απαίτηση του Κράτους της Βενεζουέλας για άλλους όρους διανομής των μερισμάτων μεταξύ Κράτους και Εταιρειών,που τους απέρριψαν και έφυγαν οι περισσότερες δυτικέςΕταιρείες και τους απεδέχθησαν και έμειναν Ρωσικές και Κινέζικες Εταιρείες.

Β) Ο δεύτερος λόγος είναι ο γεωπολιτικός.Η ανάγκη αναπροσαρμογής των όρων εξόρυξης και κατεργασίας του πετρελαίου (και γενικότερα της Οικονομίας της Χώρας) οδήγησαν στην επάνοδο της Ρωσικής επιρροής στο Δυτικό Ημισφαίριο,που οι ΗΠΑ από πολύ παλιά θωρούσαν δικό τους οικόπεδο.Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οι ΗΠΑ απαλλάχτηκαν από τον εφιάλτη των Ρωσο-κουβανέζικων σχέσεων και τώρα βλέπουν ν’ αναβιώνουν με ανάλογες προθέσεις οι Ρωσο-βενεζουελικές σχέσεις.Διά ταύτα οι ΗΠΑ αντιδρούν όχι απλώς ιμπεριαλιστικά (που είναι τολογικά αναμενόμενο),αλλά με άγριο και απροσχημάτιστο τρόπο (=με παρορμητική και όχι λογική αντίδραση)

Γ) Ο τρίτος λόγος αφορά συγκεκριμένα τις μεταρρυθμίσεις.που θέλει να επιβάλει ο Ντ.Τραμπ και την πολιτική παρουσία του ιδίου.Η μετατροπή των ΗΠΑ από πιστωτικο-ασφαλιστική Οικονομία σε 
στρατιωτικο-βιομηχανική απαιτεί άμεση κατάχτηση των πηγών Ενέργειας της Περιοχής.Ο Ντ.Τραμπ είναι απαράδεκτος από το μεγαλύτερο μέρος του Αμερικάνικου Κατεστημένου. Διά ταύτα χρειαζόταν μια μεγάλη και εντυπωσιακή νίκη για να εδραιωθεί ως Πρόεδρος. Δεν την βρήκε αυτή τη νίκη στη Συρία,δεν την βρήκε στην Βόρεια Κορέα,δεν την βρήκε με το τείχος του Μεξικού,προσπαθεί τώρα να την βρεί στη Βενεζουέλα.


2) Γιατί υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες στην Βενεζουέλα;

Α) Ο πρώτος λόγος είναι η κατάρα της μονοκαλλιέργειας (ή της μονοπαραγωγής). Αν η Κούβα μέχρι το 1960 παρήγαγε μόνο ζάχαρη και ήταν στο έλεος των ΗΠΑ ,αν θα την αγόραζαν ή όχι,η Βενεζουέλα σήμερα   παράγει μόνο πετρέλαιο,που πρέπει να πουληθεί μόνο στις ΗΠΑ.Οι ΗΠΑ απέχουν γύρω στα 500 χιλιόμετρα,ενώ η Ρωσία απέχει 12 χιλιάδες χιλιόμετρα (και είναι η ίδια μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου και η Κίνα απέχει πάνω από 15 χιλιάδες χιλιόμετρα).Μη παράγοντας τίποτε άλλο η Βενεζουέλα πρέπει να εισάγει από τις ΗΠΑ 
τα πάντα, δηλ. η Βενεζουέλα είναι σε πλήρη οικονομική εξάρτηση από τις ΗΠΑ.Έτσι εμφανίζονται παντός είδους ελλείψεις διαφόρων προιόντων από φάρμακα μέχρι χαρτί τουαλέτας.Όσο οι τιμές του πετρελαίου ήσαν ψηλά,η κατάσταση ήταν κάπως υποφερτή.Κάθε φορά΄όμως που με συνωμοσία ΗΠΑ και Αραβικών χωρών (=με ένταση της άντλησης ) και κερδοσκοπικά και κατευθυνόμενα παιχνίδια των Αμερικάνικων Τραπεζών   έπεφταν οι τιμές του πετρελαίου η κατάσταση στην Βενεζουέλα γινόταν πολύ δύσκολη.Η πρώτη χώρα που πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου,είναι εκείνη που έχει μεγάλο κόστος παραγωγής δηλ. η Βενεζουέλα.

Β) Ο δεύτερος λόγος είναι η προσπάθεια να σταθεί λαική Εξουσία με κάποια σοσιαλιστικά μέτρα στα πλαίσια μιας καπιταλιστικής Οικονομίας της Αγοράς.Οι τιμές ανεβαίνουν τεχνητά από τους καπιταλιστές παραγωγούς και εμπόρουςκαι ο λαός (=ένα μέρος του λαού υποκινούμενο από τους πράκτορες των ΗΠΑ)τα βάζει με την Κυβέρνηση.Η πιο αηδιαστική περίπτωση ήταν με το ψωμί. Οι αλευροβιομήχανοι κρύβανετο αλεύρι και οι φουρνάρηδες προκαλούσαν τεχνητή έλλειψη ψωμιού με αποτέλεσμα οι τιμές του ψωμιού να εκτοξεύονται στα ύψη και ο λαόςν αντιδρά άσχημα απέναντι στην Κυβέρνηση.Η κατάσταση διορθώθηκε μόνο με τους χιλιάδες τόνους σταριού της Ρωσίας και τους κρατικούς αλευρόμυλους και φούρνους,που έριξαν απότομα τις τιμές. 

3) Γιατί παρ όλα αυτά λαός και Στρατός είναι με το μέρος του Προέδρου  Μαδούρο;

Α) Ο Μαδούρο έχει εκλεγεί με μια πλειοψηφία της τάξης του 67% με έμμεσο τρόπο (=μέσω Συντακτικής Συνέλευσης με εκλέκτορες).Την στήριξη του λαού ο Μαδούρο την οφείλει στο εκτεταμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που παρακάμπτει τους νόμους της Αγοράς και στα μάτια των ΗΠΑ και των αντιδραστικών της Βενεζουέλας φαντάζει ως Σοσιαλισμός.Οι κλασικοί του Μαρξισμού λένε,ότι δεν μπορεί να υπάρξει Σοσιαλισμός εντός πλαισίων καπιταλισμού [αφορισμός που ενισχύεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο με τις στρατιωτικές επεμβάσεις].Αυτά όμως ισχύουν σε βάση προοπτικής.Αυτό σημαίνει ότι ο Μαδούρο ή κάνει γενική εθνικοποίηση και σχεδιασμένη Οικονομία,ή μένοντας στα μισά του δρόμου θα έχει κακό και άδοξο τέλος [κακό τέλος μπορεί να έχει ακόμα κι αν κάνει Σοσιαλισμό χωρίς την στήριξη της Ρωσίας,αλλά άδοξο τέλος θα έχει αν μείνει στα μισά του δρόμου,έστω και με τη στήριξη της Ρωσίας]

Β) Ο Στρατός είναι με το μέρος του Μαδούρο,γιατί έγινε αυτοκάθαρση από τ’ αστικά στοιχεία ήδη από την Εποχή Ούγκο Τσάβες στα πλαίσια μιας έρπουσας Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης.Για ν’ ακριβολογούμε ο Μαδούρο ελέγχει για τον ίδιο λόγο όλο τον κρατικό Μηχανισμό,πλην της Βουλής,η οποία ψηφίζει Νόμους από αυταρέσκεια(=που η εκτελεστική Εξουσία δεν τους δίνει σημασία).