Η διευθύντρια του Γηροκομείου Καλύμνου μιλά για την υπεραιωνόβια Καλυμνιά Παναγιούλα Στεφανιδάκη. (video)

1687

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το ρεπορτάζ του Μάριου Παπαδημητρίου που φιλοξενήθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ» με τίτλο ΠΑΝΑΓΙΟΥΛΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΑΚΗ: Η ‘’ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑ’’ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΜΟΛΙΣ… 105 ΕΤΩΝ!

Παραθέτουμε παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα με φωτογραφίες.

Ολόλευκα μαλλιά σαν χιόνι, ένα παιχνιδιάρικο χαμόγελο που φωτίζει καθημερινά το ρυτιδιασμένο πρόσωπό της, δύο μάτια που ακόμη λάμπουν και ας έχουν δει δύο παγκόσμιους πολέμους έως και την σημερινή οικονομική κρίση της πατρίδας μας. Παρόλα ταύτα συνεχίζει ακάθεκτη στα 105 της χρόνια, την ήρεμη ζωή της στον οίκο ευγηρίας Καλύμνου έχοντας τον τίτλο μίας από τις γηραιότερες πλέον γυναίκες της Ελλάδας.

Η γλυκύτατη Παναγιώτα (Παναγιούλα) Στεφανιδάκη από την Κάλυμνο είναι γεννημένη στις αρχές Οκτωβρίου το 1914, σύμφωνα με τα επίσημα ατομικά έγγραφα εκείνης της εποχής. Δεν αποκλείεται, όμως, να είναι και μεγαλύτερη, αφού εκείνα τα χρόνια δεν έγραφαν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης!

Η κυρία Παναγιούλα όπως την αποκαλούν και την ξέρουν όλοι, γεννήθηκε στο ακριτικό νησί της Καλύμνου, από Καλύμνιους γονείς. Παντρεύτηκε τον μικρασιάτικης καταγωγής Μιχαήλ Στεφανιδάκη που γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό, από Κρητικό πατέρα και μητέρα Κώα. Απέκτησε μαζί του δέκα παιδιά (5 αγόρια και 5 κορίτσια): Τον Νικόλα, τον Χρήστο, τον Παντελή, τον Γιάννη και τον Κώστα αλλά και την Θεμελίνα, την Σεβαστή, την Αγγελική, την Γεωργία και την Μαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την μακρά διάρκεια της δύσκολης ζωής της, έχει αποκτήσει 50(!) εγγόνια, 87(!) δισέγγονα και 2 τρισέγγονα μέχρι σήμερα, επίτευγμα που σίγουρα αποτελεί ρεκόρ και ενδεχομένως θα μπορούσε να της χαρίσει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες.
Εν κατακλείδι δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι αν και τα χρόνια έχουν περάσει, καμία αρρώστια αλλά και κανένας άλλος εξωγενής παράγοντας δεν την έχει καταβάλει και αυτό επισημαίνεται διότι γνωρίζουμε πως η «υπεραιωνόβια» γιαγιά Παναγιούλα είναι ιδιαίτερα δραστήρια και φροντίζει μέσα στο γηροκομείο όσο μπορεί και τους υπόλοιπους τροφίμους του χώρου όπου διαμένει.


Κλείνοντας να της ευχηθούμε να τα χιλιάσει αφού τα 100 τα έχει ξεπεράσει προ πολλού, οπότε είναι η μόνη ευχή που μπορούμε πλέον να τις δώσουμε.

 Το kalymnos-news.gr αναζήτησε περισσότερα στοιχεία για την Καλυμνιά Παναγιούλα Στεφανιδάκη που γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1914 .

 Η κυρά Παναγιούλα φιλοξενείτο  στο Γηροκομείο Καλύμνου «Σολώνειο Ευγηρίας Μέλαθρον» μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν μία από τις κόρες της η Μαρία που επέστρεψε από το εξωτερικό  ήλθε και την πήρε μαζί της στην Κέρκυρα όπου διαμένει με την οικογένεια της πλέον μόνιμα.

Όλα σχεδόν τα παιδιά της διαμένουν στο εξωτερικό, στην Αυστραλία και έχουν πολυμελείς οικογένειες 

Στο φακό του kalymnos-news.gr μίλησε για την κυρά Παναγιούλα η Διευθύντρια του «Σολώνειου Ευγηρίας Μέλαθρον» Μαρία Κουρούνη, λέγοντας ότι πρόκειται για μία μικρόσωμη και μικροκαμωμένη γυναίκα ,πολύ γλυκιά, κοινωνικότατη με πολλές φιλενάδες στο γηροκομείo.

 Όπως είπε η Διευθύντρια του Γηροκομείου εντύπωση τους έκανε ότι παρά το προχωρημένο της ηλικίας της δεν έπαιρνε κανένα χάπι , η δε διατροφή της ήταν η ίδια με των υπόλοιπων.

Επίσης η Μαρία Κουρούνη αναφέρθηκε γενικά και στα θέματα του Γηροκομείου.

Δείτε τα όσα είπε η Μαρία Κουρούνη στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

18-1-2019 Η διευθύντρια του Γηροκομείου μιλά για την υπεραιωνόβια Παναγιούλα Στεφανιδάκη