%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Δύο Κόμματα της Κεντρώας Παράταξης το ΚΙΝΑΛ και το “Ποτάμι” δεν κατάφεραν να κρατήσουν ενιαία εσωκομματική (πολύ περισσότερο διακομματική) στάση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε παρόμοια περίπτωση αδυναμίας τα αστικά Κόμματα διαλέγουν μία από τις δύο λύσεις: Την λύση της συγκάλυψης της αδυναμίας με την ψήφο κατά Συνείδηση ή την λύση της διαγραφής των μειοψηφούντων.

Με το σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε πρώτα να εξηγήσουμε την αδυναμία εύρεσης ενιαίας διακομματικής και εσωκομματικής προτίμησης (και απόφασης) και κατόπιν θα εξηγήσουμε γιατί προτιμήθηκε η λύση της διαγραφής των μειοψηφούντων από το ΚΙΝΑΛ και η λύση της ψήφου κατά Συνείδηση (ή περίπου κάτι τέτοιο)

1) Ο κοινός παρονομαστής ΚΙΝΑΛ και “Ποταμιού”

Α) Η θετική στάση των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ για την Συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή και αυτονόητη. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επικαλεστούμε μαρτυρίες.Η κυριότερη,που έχουμε πρόχειρη είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία της κ.Αθανασίας Αναγνωστοπούλου στην Βουλή στις 21/1/2019.

Η βουλευτής αυτή του ΣΥΡΙΖΑ μας είπε,ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια αντιιμπεριαλιστική  κίνηση! Γιατί; Διότι διαμορφώνει σταθερότητα στα Βαλκάνια μπλοκάροντας κινήσεις Δυνάμεων που θέλουν ν’ ανακατευθούν στην περιοχή αποσταθεροποιώντας την.Η μετάφραση είναι η εξής: Το ΝΑΤΟ είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια (βλέτετε διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και βομβαρδισμό τηςΣερβίας).Έρχεται όμως η Ρωσία και θέλει ν’ αποσταθεροποιήσει την περιοχή.Γιαυτό και μεις με την Συμφωνία διευκολύνουμε την ΠΓΔΜ να μπεί στο ΝΑΤΟ και να κλειστεί ο δρόμος για τη Ρωσία.Αυτή είναι η βούληση ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αν ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά μείζονα λόγο θα είναι  υπέρ ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕη Κεντρώα Παράταξη.

Αν αυτός ο συλλογισμός δεν πείθει τους αναγνώστες μας, έχουμε και εδώ πρόχειρη μαρτυρία:Μετά την Αθανασία Αναγνωστοπούλου ακολούθησε η ομιλία του βουλευτήτου ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου,ο οποίος αφού γελοιοποίησε την άποψη της Αθανασίας Αναγνωστοπούλου δήλωσε: Εμείς είμαστε υπέρ των Δυτικών θεσμών.

Β) Δεν είναι επομένως απαραίτητο ν’ αποδείξουμε,ότι η κ.Φ.Γεννηματάκαι ο κ.Στ.Θεοδωράκης ήλθαν σε προσωπική ή δια τηλεφώνου επαφή με εκπροσώπους της Αμερικάνικης Πρεσβείας,του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ ή του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για να φανεί ότι πήραν γραμμή από ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ να στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών.Η γραμμή από τον ξένο Παράγοντα συμπεραίνεται με απλή λογική:

α) Η Φ.Γεννηματά και ο Στ.Θεοδωράκης είναι υπέρ του Συστήματος στην Ελλάδα.

β) Το Σύστημα στην Ελλάδα είναι υπό την προστασία των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ,πρώτον γιατί είναι ασταθές (=αντιλαικό) και έχει ανάγκη από την ξένη προστασία και δεύτερογιατί η Ελληνική Οικονομία είναι υπό τον έλεγχο της Δύσης.Άρα η Φ.Γεννηματά και Στ.Θεοδωράκης οφείλουν υπακοή στα συμφέροντα των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ. Επομένως ο κοινός παρονομαστής ΚΙΝΑΛ και “Ποταμιού” είναι το ΝΑΙ στη Συμφωνία των 
Πρεσπών.

2) Η εμφάνιση του κοινού ΝΑΙ με διάφορες μορφές

Το πρόβλημα είναι πώς το ΝΑΙ εκφράζεται ως ΟΧΙ από την Φ.Γεννηματά με μια μειοψηφία υπέρ του ΝΑΙ (από την ΔΗΜΑΡ δηλ.από μια συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ),ενώ στο “Ποτάμι”το ΝΑΙ παραμένει ως ΝΑΙ από τον Στ.Θεοδωράκη και την πλειοψηφία του Κόμματος και με ΟΧΙ από την μειοψηφία.Το πρόβλημα αυτό λύνεται αν ληφθούν υπ όψη δύο ακόμα παράγοντες πέραν της βούλησης των ξένων για ένα ΝΑΙ στη Συμφωνία. 

α)Το Σύστημα στην Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να κάψει όλα τα Κόμματα του αστικού τόξου(=όλα τα Κόμματα της Βουλής εκτός του ΚΚΕ) με ένα ενιαίο ΝΑΙ στη Συμφωνία,αφού ήδη με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες προσκολλήσεις είναι εξασφαλισμένη η νομιμοποιηση της Συμφωνίας.Το Σύστημα θέλει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και γνώμες για ικανοποίηση κάθε κοινωνικής μερίδας λαού. Αυτή η πολυφωνία εκτονώνει την δυσαρέσκεια του λαού και αναπαράγει τις μόνιμες αυταπάτες της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

β) Το κάθε Κόμμα είναι φορέας μιας ιστορικής πορείας και μιας ιδιαίτερης πολιτικής κουλτούρας στα οποία προστίθεται η φιλοδοξία για μια ιδιαίτερη διαχείριση της πολιτικής Εξουσίας,που φέρει οφέλη στους ίδιους στους διαχειριστές και στα μέλη τουΚόμματος της κάθε πλευράς της Κεντρώας Παράταξης.Από τη στιγμή που η επικύρωση της Συμφωνίας είναι δεδομένη και επομένως ικανοποιημένη η βούληση των ξένων,η Φ.Γεννηματά δεν έχει λόγο να μοιραστεί το πολιτικό κόστος με τον Αλ.Τσίπρα.Διά ταύτα λέει ΟΧΙ στην Συμφωνία και διατηρεί την Αντιπολιτευτική εμφάνιση (=δικαιώνει το ρόλο της ως Αντιπολίτευση).

Ο Αντιπολιτευτικός λόγος είναι μεγάλο πρόβλημα στο αστικό Κοινοβούλιο,γιατί ενώ όλοι οι ηγέτες των Κομμάτων λένε ουσιαστικά τα ίδια (γιατί εξυπηρετούν ταίδια Αφεντικά),πρέπει να βρίσκουν πάντα ψιλοδιαφορές που με ρητορικά σχήματα και με πολύ υψηλούς τόνους τις αναβαθμίζουν σε ιδεολογικές διαφορές.Μια μειοψηφία στο ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να κρατήσει την αυτοτέλεια της έναντι της πλειοψηφούσας ομάδας και λέει ΝΑΙ στην Συμφωνία.

γ) Το “Ποτάμι” δεν έχει εδραιωθεί ακόμα ως Κόμμα έναντι του ξένου Παράγοντα και ψηφίζει ΝΑΙ για να διαδηλώσει την ύπαρξη του ως υποψήφιου εκφραστή των ξένων στην Ελλάδα.Η μειοψηφία του όμως δεν κατανοεί αυτήν την ανάγκη του Κόμματος και ψηφίζει 
ΟΧΙ.


3) Οι συνέπειες των μεταμορφώσεων του ΝΑΙ

Α) Στο ΚΙΝΑΛ αποδιώχνεται ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ ,οπότε εκ των πραγμάτωνως μόνη συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ μένει το αμαρτωλό και χρεοκοπημένο ΠΑΣΟΚ(έστω κι αν διατηρηθεί το όνομα ΚΙΝΑΛ.Οι προσπάθειες της Φ.Γεννηματά να δώσει νέα ζωή στο ΠΑΣΟΚ με την διαμόρφωσημιας νέας ευρύτερης Παράταξης πήγαν χαμένες.Γιατί απέτυχε σ’ αυτή της την προσπάθεια η Φ.Γεννηματά; Απλά το ΠΑΣΟΚ παραήταναμαρτωλό και χρεοκοπημένο για ν αποτελέσει πυρήνα μιας νέας Παράταξης.

Β) Το “Ποτάμι” δεν είχε το κουράγιο να επιμείνει σε κομματική πειθαρχία,ούτε ηπροσωπικότητα ενός επιτυχημένου έστω δημοσιογράφου ήταν ικανή να δέσειένα Κόμμα: οι διαφωνούντες έφυγαν από μόνοι τους με αποτέλεσμα να διαλυθείτο “Ποτάμι” ως Κόμμα.

4) Γιατί απορρίφθηκε η ψήφος κατά Συνείδηση από το ΚΙΝΑΛ;
Η ψήφος κατά Συνείδηση κερδίζει σε βραχύχρονη βάση ,γιατί κρατά το Κόμμα σ’ αυτή τη δοσμένη καμπή ενωμένο στα μάτια του κοινού,αλλά χάνει σεμακρόχρονη βάση γιατί αντιφάσκει με την ίδια την έννοια του Πολιτικού Κόμματος.

Η έννοια του Πολιτικού Κόμματος είναι η εξής:Ομάδα εθελούσια συνεργαζόμενων πολιτών με ενιαία αντίληψη της κατάκτησηςκαι διαχείρισης της Εξουσίας.Αυτή η ενιαία αντίληψη διαλύεται με την ψήφο κατά Συνείδηση.Η Φ.Γεννηματά πήγε να ξεπεράσει το σκόπελο με ένα ευφυολόγημα:Δεν επιβάλλω κομματική πειθαρχία,αλλά απαιτώ υπευθυνότητα.Τώρα βάσει ποιάς λογικής η δική της γνώμη περί ΟΧΙ είναι υπεύθυνη και η γνώμη του διαφωνούντος της ΔΗΜΑΡ είναι ανεύθυνη,είναι ζήτημα ψυχολογίας.


5) Η πιο βαθειά αιτία της αδυναμίας επιβολής ενιαίας γραμμής

Τα αστικά Κόμματα δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές και υπάρχει η δυνατότητα μεταπήδησης από Παράταξη σε Παράταξη.Επί πλέον οι αστοί πολιτικοί δεν δίνουν καμιά σημασία στην Ιδεολογία του Κόμματος για δύο λόγους:Πρώτον ένα Σύστημα Αγοράς και Εκμετάλλευσης δεν μπορεί να εμπνεύσειπολιτική αφοσίωση. Οι αστοί πολιτικοί τη πολιτική τους θέση την περνάνε πρώτα μέσα από τα προσωπικά τους συμφέροντα και μετά μέσα από τασυμφέροντα της Τάξης τους.Στη βάση ποιών Αρχών και ποιάς πολιτικής Ιστορίας ο Αρχηγός του Κόμματος θα επιβάλει κομματική πειθαρχία; Αν ο Αρχηγός δεν μπορείνα υποσχεθεί γρήγορη πολιτική καριέρα στα στελέχη του,ή σοβαρά υλικά οφέλη από την διαχείριση της Εξουσίας (ή φαίνεται ανεπαρκής ναοδηγήσει σε γρήγορη κατάκτηση της Εξουσίας) ,δεν μπορεί να επιβάλει καμιά πειθαρχία.