Ενόψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών για την Κάλυμνο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 συζητήθηκε το θέμα με τίτλο  «Έκδοση ψηφίσματος που αφορά στην ανάρτηση δασικών χαρτών»

 Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος επί των έργων Κώστας Ζαίρης,  ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο για τις ιδιοκτησίες εκτός οικισμού που κατά τεκμήριο θεωρούνται ότι ανήκουν στο δημόσιο. Ο Κώστας Ζαίρης πρότεινε με το ψήφισμα να ζητηθεί να μην αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες και να παγώσουν μέχρι να ρυθμιστούν κάποια θέματα.

Τις απόψεις  για το θέμα των δασικών χαρτών,  της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ Καλύμνου μετέφερε η Πρόεδρος της Ευαγγελία Μπιλλήρη η οποία επισήμανε την άμεση ανάγκη ο Δήμος να ξεκαθαρίσει τα όρια των οικισμών .

Επίσης είπε ότι θεωρεί πως δεν είναι  εφικτό να ζητήσουμε να μην αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, όμως είναι εφικτό να ζητήσουμε την αλλαγή των διατάξεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και δημιουργούν περισσότερες αυστηρότητες σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε πριν .

Τόνισε ότι καλό είναι  να προστατευθούν τα βουνά ,αφού και τα αναρριχητικά πεδία θα χαρακτηριστούν δασικά ώστε να μην μπορούν κάποιοι να κτίσουν .

 Όπως είπε, με τους δασικούς  χάρτες υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα . Άλλο είναι το θέμα ότι  προστατεύουμε το περιβάλλον από τη δόμηση και άλλο θέμα είναι τα εκτός οικισμού που ανήκουν.

Απαντώντας ο Κώστας Ζαίρης για τα όρια των οικισμών τόνισε ότι ήδη είναι καθορισμένα.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας Δ.Διακομιχάλης που όπως ανέφερε ότι εκτίμηση του είναι πως είναι πολύ μεγαλύτερο  από το 70 % το ποσοστό των εκτάσεων εκτός οικισμού που θα περάσουν στο δημόσιο

 Τελικά αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για την μη ανάρτηση των δασικών χαρτών.

 Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

18-1-2019 Η συζήτηση στο ΔΣ Καλύμνου για του δασικούς χάρτεςΣάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός