%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Η ψήφος Εμπιστοσύνης δόθηκε. Εκείνο που μας πικραίνει είναι,ότι από πολύ καιρό όλοι ήξεραν,ότι το αποτέλεσμα θα είναι 151ψήφοι υπέρ του Αλ.Τσίπρα. Αυτό απαξιώνει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία,γιατί δείχνει,ότι από τα παρασκήνια (και πιο μακριά ακόμη) θεσμικές και μη θεσμικές δυνάμεις ρυθμίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου με ένα σύνολο υποδείξεων,συναλλαγών και πιέσεων.

Τώρα το πρόβλημα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.

Με το σημερινό μας άρθρο θ’ αποδείξουμε,ότι το πρόβλημα της ονοματολογίας υπό τις δοσμένες ιστορικές συνθήκες και τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα είναι άλυτο και επομένως κάθε λύση είναι λάθος.


1) Τι είναι λύση;

Μιλώντας για λύση δεν εννοούμε την όποια Συμφωνία των αντίπαλων πλευρών.Για να είναι μια Συμφωνία λύση πρέπει να ικανοποιεί επαρκώςκαι τις δύο πλευρές.Εάν η Συμφωνία είναι επιβολή της μιας πλευράς ή των προστατών της μιας (ή και των δύο πλευρών) εναντίον της βούλησης της άλλης πλευράς,δεν πρόκειται για λύση.

Η συγκεκριμένη Συμφωνία είναι επιβολή της βούλησης των ΗΠΑ,του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στη βούληση και των δύο λαών [η πλευρά της ΠΓΔΜ ήθελε ονομασία απλά «Μακεδονία» και η πλευρά της Ελλάδας ήθελε οποιαδήποτε ονομασία χωρίς αναφορά στον όρο «Μακεδονία»

Η βούληση των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ ήταν ένα τεχνητό έστω κλείσιμο της αντίθεσης Ελλάδας-ΠΓΔΜ για να μπει  η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (άμεσα και κύρια) και στην ΕΕ (αργότερα και δευτερευόντως) .Η είσοδος στην ΕΕ είναι το δέλεαρ για την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Ο στόχος είναι η κύκλωση της Ρωσίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.Η προοπτική να προσεταιριστεί η Ρωσία την Σερβία,έκανε την ανάγκη ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πιο ζωτική.


2) Το πρόβλημα είναι άλυτο

Το πρόβλημα της ονοματολογίας είναι άλυτο,γιατί οι συνιστώσες τουείναι ασύμβατες:Ό,τι είναι καλό για τη μια πλευρά ,είναι κακό για την άλλη :Αν η ΠΓΔΜ ονομαστεί Μακεδονία ζημιωμένη είναι η Ελλάδα.Αν η ΠΓΔΜ δεν ονομαστεί Μακεδονία,τότε ταπεινώνεται ο βόρειος γείτονας μας ,γιατί δεν επιτρέπεται να αυτοπροσδιοριστεί.Η ΠΓΔΜ έχει εν μέρει δικιο και εν μέρει άδικο.Ποιό είναι το δίκιο της;

α) Το κράτος του Φιλίππου του Β περιελάμβανε και την σημερινή ΠΓΔΜ.Επομένως η ονομασία «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ έχειμια λογική βάση.

β) Ο όρος Μακεδονία δόθηκε από τον Τίτο στην δοσμένη περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Τότε η Ελληνική Κυβέρνηση υπό την πίεση των ΗΠΑ δεν είπε καμιά λέξη αντίρρησης.Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την Ελλάδα για να προσελκύσουν τον Τίτο στη Δύση.Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτός ο λαός της ΠΓΔΜ συνήθισε αυτόν τον προσδιορισμό,τον αγάπησε και τον ενέταξε στην εθνική του Συνείδηση. Τώρα δεν μπορεί να τον αποχωριστεί.Ποιό είναι το άδικο της;Υπάρχει συγχρόνως και η Ελληνική Μακεδονία.Αν η ΠΓΔΜ ονομαστεί Μακεδονία,θα είναι αυτή η ελεύθερη και ανεξάρτητη,ενώ η Ελληνική Μακεδονία μετατρέπεται σε κατεχόμενη ζώνη.Ως εκ τούτου σε κάποια στιγμή η ανεξάρτητη Μακεδονία μπορεί να διεκδικήσει λύτρωση της Ελληνικής Μακεδονίας.Το επιχείρημα ότι η ΠΓΔΜ είναι μικρή χώρα και δεν μπορεί ν’ απειλήσει την Ελλάδα είναι μια ανόητη φλυαρία,που αντικρούει τον κανόνα της Διαλεκτικής που λέει ότι σε κάποια στιγμή η αφηρημένη (=απίθανη)δυνατότητα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική (=πιθανή) δυνατότητα.Πώς; Ιδού πώς: Σε κάποια στιγμή η Ελλάδα αποφασίζει να αποστασιοποιηθεί από τη Δύση.Τότε η Δυτικοί μπορούν να εκβιάσουν την Ελλάδα με απόσπαση της Μακεδονίας της μέσω της ενίσχυσης της ΠΓΔΜ.Αυτή την εξέλιξη δεν μπορεί να την δεχτεί κανείς στη Ελλάδα.Άρα το πρόβλημα της ονοματολογίας έχει ασύμβατες συνιστώσες και είναι άλυτο υπό τις δοσμένες συνθήκες.

3) Η συγκεκριμένη Συμφωνία είναι λάθος

Το μικρότερο κακό είναι η συγκεκριμένη χώρα να ονομάζεται Μακεδονία,γιατί μπορούμε εμείς να μην διαλαλούμε στον έξω κόσμο,ότι έχουμεκαι εμείς Μακεδονία,οπότε αίρεται τυπικά το αλυτρωτικό ζήτημα.Τι ζημιώνεται τότε η Ελλάδα; Ζημιώνεται μόνο ιστορικά από την απάρνησητης κληρονομιάς της Αρχαίας Μακεδονίας.Το μεγαλύτερο κακό είναι η ΠΓΔΜ να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.Τότε είναι σαν να διαλαλείται ότι υπάρχει και Νότια  Μακεδονία που βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας.Τότε ο αλυτρωτισμός παίρνει πραγματική υπόσταση και υπό δυσμενείς συνθήκες η Ελλάδα μπορεί να χάσει όχι μόνο την κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας,αλλά και την ίδια την Μακεδονία ως έδαφος που της ανήκει.Επομένως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή λύση, γιατίπροσπαθεί να λύσει άλυτο πρόβλημα.


4) Η πρώτη αιτία του κακού

Το ζήτημα έγινε άλυτο με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από τους Δυτικούς.Όσο η Γιουγκοσλαβία ήταν ενιαία,υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Μακεδονία. Από την άλλη στην Ελλάδα υπήρχε μια άλλη περιοχή που λέγεται επίσης Μακεδονία. Στο έξω κόσμο εμφανίζεται ότι η Μακεδονία είναι χωρισμένη ανάμεσα σε δύο χώρες. Καμιά δεν εγείρει αξιώσεις απέναντι στην άλλη και δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.Με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από τους Δυτικούς στη θέση της Γιουγκοσλαβικής περιοχής εμφανίστηκε ανεξάρτητη Μακεδονία.Τότε πια η ανεξάρτητη Μακεδονία αναβαθμίζεται ως ελεύθερη έναντι της δικής μας που υποβαθμίζεται σε κατεχόμενη ζώνη.Εξ αυτού προκύπτει ο αφορισμός: Ένα άλυτο πρόβλημα λύνεται μόνο αν αρθούν οι αιτίες που το προκάλεσαν.Διά ταύτα η μόνη λύση είναι η επανασύσταση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.Από δω ξεκινάει και η δική μας πρόταση:Αφήνουμε το άλυτο πρόβλημα να ωριμάσει,έως ότου οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας επανενωθούν και εκλείψει η ΠΓΔΜ ως κράτος. 

5) Οι διαφορές των δύο μονομάχων της Βουλής

Α) Ο Αλ.Τσίπρας υποχωρώντας σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα έμπασε στον πολιτικό ιστό του ΣΥΡΙΖΑ την μετάλλαξη της υποχώρησης,η οποία έδρασε και στα εθνικά ζητήματα (η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος).

Β) Ο Κ.Μητσοτάκης δεν διαφωνεί στην χρήση του όρου Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό δηλ.με τη χρήση του όρου Βόρεια Μακεδονία.Η διαφορά είναι «περί όνου σκιάς» δηλ.αν η αγγλική λέξη Nationality μεταφράζεται ως εθνότητα (που δεν την θέλουμε),ή ως ιθαγένεια(=υπηκοότητα) (που την θέλουμε).Αν ξεκαθαριστεί ότι Nationality σημαίνει όχι εθνότητα,όπως νομίζουν όλοι οι αγγλομαθείς,αλλά ιθαγένεια,όπως είναι η νομική ορολογία,ο Κ.Μητσοτάκης δεν έχει πρόβλημα να δεχτεί την Συμφωνία.[η έννοια της κωλοτούμπας σ’ όλο της το μεγαλείο]