Θόδωρας Τσουκάτος / Ζήμενς: Η αναβάθμιση της ατομικής διαφθοράς -Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1415

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Α) Άρχισε η δίκη για την υπόθεση της Ζήμενς, (εταιρείας) που σε μια ολόκληρη περίοδο(1997-2005) δωροδοκούσε τα Κόμματα της Εξουσίας δηλ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να έχουν τα δικά της προϊόντα και οι δικές της υπηρεσίες την πιο ευνοική αντιμετώπιση και προτίμηση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Επειδή η Ζήμενς αυτή τη τακτική την εφάρμοζε σε διεθνή κλίμακα, κάπου έσπασε τοσύστημα της εξαγοράς και άρχισε η έρευνα των Δικαστικών Αρχών και στην Ελλάδα.

Βασικό θύμα  της Δικαστικής δίωξης για το σκάνδαλο Ζήμενς γίνεται ο ταμίας του ΠΑΣΟΚ Θόδωρας Τσουκάτος.

Ο Θόδωρας Τσουκάτος μπροστά σε δημοσιογράφους (και προφανώς μπροστά στις Δικαστικές Αρχές) μίλησε με τρόπο εκκρηκτικό. Αποκάλυψε  ότι μόνο το έτος 2000 εισέρευσαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ 16 δισ.δραχμές,τα οποία δεν περνούσαν στα δεφτέρια του ΠΑΣΟΚ,αλλά τραβούσαν παράπλευρους δρόμους,για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται φτωχό και να διεκδικεί και την κρατική επιχορήγηση.Όμως ο Θ.Τσουκάτος εμφανίζεται (ακριβώς επειδή τίποτε το ύποπτο δεν εμφανίζεται στα δεφτέρια του ΠΑΣΟΚ) ως προσωπικός καταχραστής

.Διά ταύτα ο Θ.Τσουκάτος λέει: “ζητώ συγνώμη από τον Ελληνικό λαό,αλλά όχι από το Κόμμα μου (που με έκανε αποδιοομπαίο τράγο)

Β) Στην “Δεύτερη ματιά” της ΕΡΤ στις 7 παρά δέκα της 14/2/2018 από την συζήτησητου δικηγόρου ενός στελέχους της Ζήμενς και των δημοσιογράφων της σχετικής εκπομπής,έγινε φανερό,ότι όχι μόνο η Ζήμενς,αλλά και άλλες Πολυεθνικές χρηματοδοτούσαν τα δύο Κόμματα Εξουσίας και ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.Εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο ΠΑΣΟΚ α) γιατί υπάρχουν οι ισχυρές ενδείξεις κομματικής διαφθοράς και β) γιατί από ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα είχαμε περισσότερες απαιτήσεις απ’ ό,τι απ’ την Δεξιά.
1) Πώς αξιοποιούνταν τα χρήματα των Πολυεθνικών;

Κατά βάση τα χρήματα αξιοποιούνταν στην προεκλογική εκστρατεία..Με τις πληρωμές των υπαλλήλων των Γραφείων,τις ενοικιάσεις ακριβών Γραφείων,τις μετακινήσεις των πολιτικών προπαγανδιστών,τις αφίσες,τις μετακινήσεις πληρωμένων ψηφοφόρων κλπ  κλπ εξασφάλιζαν την νίκη του αγαπημένου Κόμματος τους.

Φυσικά στο πέρασμα όλης αυτής της διαδικασίας οι πολιτικοί παράγοντες όλο και κάτι αφαιρούσαν προς ίδιον όφελος,αλλά αυτό υπάγεται στην ατομική διαφθορά στην οποία πολλές φορές έχουμε αναφερθεί.Το κύριο τώρα είναι η μαζική διαφθορά ενός Κόμματος. To  ποιό Κόμμα θα νικήσει στις Εκλογές είναι ένα περίπλοκο ζήτημα,που δεν είναι αντικείμενο του σημερινού μας άρθρου.Απλά σήμερα θα πούμε,ότι νικούν τα Κόμματα  που είναι ενταγμένα στο Σύστημα στη βάση μιας σειράς όρων και σχέσεων με την Ολιγαρχία του Πλούτου,την Κρατική Γραφειοκρατία και τον μηχανισμό κρατικής καταστολής.

Απ’ αυτά τα Κόμματα του Συστήματος ένα Κόμμα αντανακλά τις σημερινές επιδιώξειςτης Εγχώριας και προπάντων της Διεθνούς Ολιγαρχίας,ένα κάποιο άλλο αντανακλάξεπερασμένες καταστάσεις.

Οι χρηματοδοτήσεις για τις οποίες αναφερόμαστε δεν αναφέρονται ούτε στην σωτηρία του Συστήματος,ούτε στις άμεσες επιδιώξεις του Συστήματος,αλλά σε συγκεκριμένασυμφέροντα συγκεκριμένων Εταιρειών.Εκ των πραγμάτων αναλισκόμενες αυτές οι χρηματοδοτήσεις προεκλογικάαπό το πιο ευνοιημένο Κόμμα διευρύνουν παραπέρα τη νικη του.Το ΠΑΣΟΚ νικούσε μια φορά γιατί ήταν ενταγμένο στο Σύστημα,άλλη μια φορά γιατί εκπροσωπούσε τις σημερινές ανάγκες και επιδιώξεις του Συστήματος και άλλη μια φορά γιατί είχε την μεγαλύτερη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων Εταιρειών.Νικούσε όχι χάρις στις ιδεολογικές και προγραμματικές του υπεροχές,ούτε χάριςστην κομματική-πολιτική αφοσίωση των στελεχών του. Νικούσε χάρις στα λεφτά των Πολυεθνικών.Οι  Πολυεθνικές πληρώνουν και το δεύτερο Κόμμα Εξουσίας,που προορίζεται για Αντιπολίτευση,για να μην φέρνει αντιρρήσεις (προφανώς με λιγότερα λεφτά).


2) Η άμεση και έμμεση ζημιά της Χώρας
Η ζημιά για τη Χώρα  ήταν ότι το υλικό και οι υπηρεσίες που προσφέρονταν,ήταν περιττά, ακριβότερα και χαμηλής ποιότητας.Αν συγκρίνουμε τα λεφτά που ξόδευαν οι Εταιρείες για εξαγορές των Κομμάτων με τα λεφτά που κέρδιζαν πουλώντας ακριβότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες  προιόντα και υπηρεσίες,θα βρούμε την εξήγηση της καταχρέωσης (ή έστω ένα μέρος αυτής της καταχρέωσης) της Χώρας.Από κει και πέρα η ζημιά της Χώρας αναφέρεται ως κοινωνική εξαθλίωση λόγω Μνημονίων και Μέτρων και αναγκαστικών υποτελών στους ξένους πολιτικών.Μέσα σ αυτή τη ζημιά είναι κρυμένη και η ζημιά λόγω της εξαγοράς των ΚομμάτωνΕξουσίας από τις Πολυεθνικές.


3)    Η στάση των Κομμάτων στο σκάνδαλο Ζήμενς                         Α) ΣΥΡΙΖΑ Προωθώντας τις υποθέσεις κομματικής διαφθοράς των προηγούμενων Κομμάτων Εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξιλεωθεί για τις δικές του υποχωρήσεις καισυμβιβασμούς με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στείλει το μήνυμα της επιλογής του μικρότερου κακού: Εν τάξει.Παραμένουμε από ηθική άποψη η Αριστερά.Δεν είμαστε διεφθαρμένοι σαν κι αυτούς.Αυτό που καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να υποβαθμίζει την έννοια της Πολιτικής:Από κει που γίνεται αντιπαράθεση Ιδεολογιών και πολιτικών Προγραμμάτων,τώρα θα γίνεται αντιπαράθεση σε βάση ηθικής δηλ.Ποιός είναι και ποιός δεν είναι καταχραστής του Δημοσίου.Ήτοι ο Αλ.Τσίπρας ως δια μαγείας εξαφάνισε τον ρόλο της Αριστεράς,μιας άλλης Ιδεολογίας,μιας άλλης Πολιτικής.Σε πρακτική βάση οι Εκλογές πάνε όσο γίνεται πιο πίσω,ώστε με τις παροχές και τις αποκαλύωεις των σκανδάλων να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει την διαφορά διαλύοντας το ΚΙΝΑΛ (ως διάδοχο του ΠΑΣΟΚ) και κόβοντας ψήφους δεξιών απογοητευμένων από την κομματική διαφθορά.

Β) ΚΙΝΑΛ Η στάση του ΚΙΝΑΛ είναι πραγματικά απελπιστική.Επειδή έφυγαν όλοι οι μικρότεροι συνεργάτες,που συναποτελούσαν την λεγόμενη Δημοκρατική Συμπαράταξη,το ΚΙΝΑΛ έμεινε μόνη διάδοχη Δύναμη του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ.Μια προσπάθεια να κρυφτούν τα λεφτά της Ζήμενς σε διάφορους άλλους λογαριασμούς και να φορτωθούν όλα σε ένα διεφθαρμένο στέλεχος,κατέρρευσε,γιατί ο Θ.Τσουκάτος υπερασπιζόμενος τον εαυτό του αυτομάτως καταδίκαζε το Κόμμα του.Τώρα το ΚΙΝΑΛ κάνει τον παλαβό: ότι ήταν να πούμε,το είπαμε παλιότερα.Τώρα δεν λέμε τίποτε για να μην πειράξουμε τη Δικαιοσύνη στο έργο της!

Γ) Η ΝΔ απλά τρέμει απ τον φόβο των αποκαλύψεων κατηγορουμένων και μαρτύρων.Αν οι Εκλογές γίνουν γρήγορα γλυτώνει απ’ αυτό τον βραχνά. Άλλος ένας λόγος,που ο Κ.Μητσοτάκης θέλει όσο γίνεται πιο γρήγορα Εκλογές.


4) Το ποιοτικό άλμα της διαφθοράς       

 ´Οσο η διαφθορά περιοριζόταν σε συγκεκριμένους υπουργούς και στελέχη (κυρίως του ΠΑΣΟΚ),η δικαιολογία ήταν προφανής:Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ανάξιων στελεχών,που θα υπάρχουν σε όλες στις Εποχές.Τώρα που η διαφθορά από ατομική γίνεται κομματική, αυτό το επιχείρημα λογικά εξαφανίζεται.

Πέραν τούτου: όσο η διαφθορά ήταν ατομικού χαρακτήρα,μπορούσαμε να ελπίζουμε σε κάποια κάθαρση από τα λοιπά αδιάφθορα στελέχη του Κόμματος.Παρ όλα αυτά δεν έγινε κάποια παρόμοια κίνηση .Όσοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκαν,οι αποκαλύψεις ήρθαν απ’ έξω (εκτός ΠΑΣΟΚ,εκτός Ελλάδας).Αυτό δείχνει ότι η διαφθορά ήταν γενικότερο θέμα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι χάθηκε το υποκείμενο της αυτοκάθαρσης των Κομμάτων.Ένα καλό έχει μόνον αυτή η εξέλιξη: Θα βοηθήσει στην πολιτικοποίηση των λαικών μαζών