Παρατείνεται μετά από απόφαση του ΝΠΔΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» (51/5/06-02-2019), η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού έως την 29η Μαρτίου 2019, για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων Α) Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και Β) Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας του Καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι πολίτες καλούνται  να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Σε αυτές τις περιοχές η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έληγε- κανονικά – σήμερα Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Εκτός απροόπτου αναμένεται να δοθεί παράταση της προθεσμίας για τη συλλογή των δηλώσεων και στα Δωδεκάνησα που η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει – κανονικά – την ερχόμενη  Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019 για τους κατοίκους εσωτερικού.

Να επισημάνουμε ότι η  υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Από το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr φαίνεται ότι μέχρι τώρα είναι χαμηλή η συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Προφανώς οι πλειονότητα των ενδιαφερομένων τα αφήνει για την τελευταία στιγμή!!!

Υπενθυμίζεται πως η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η «εξομοίωση» κατοίκων εσωτερικού και εξωτερικού (δηλαδή ουσιαστικά το εξάμηνο) έχει γίνει κανόνας. Ηδη, στο Κτηματολόγιο φθάνουν πολλά αιτήματα από δημάρχους και φορείς – από πολλές περιοχές της χώρας – που διαμαρτύρονται πως δεν προλαβαίνουν τα χρονοδιαγράμματα. Η συνηθέστερη δικαιολογία είναι ότι πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα έγγραφα από τα υποθηκοφυλακεία, γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση .