Προετοιμασία της βάσης όπου θα στηθεί το άγαλμα του σφουγγαρά στην παραλιακή Καλύμνου.(video)

1658

 Ξεκίνησαν οι εργασίες διευθέτησης του χώρου και της κατασκευής της βάσης  όπου θα στηθεί το άγαλμα του σφουγγαρά στην παραλιακή Καλύμνου.

Πρόκειται για το άγαλμα που δημιούργησε ο γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης και προμηθεύτηκε  ο Δήμος Καλυμνίων με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ,  ένα ιστορικό σύμβολο του τόπου μας  για να τιμηθούν οι χιλιάδες Καλύμνιοι σφουγγαράδες και το παραδοσιακό επάγγελμα του νησιού μας

Το έργο θα στηθεί στην προκυμαία , από το Δημαρχείο προς τον  Άγιο Στέφανο,(Πλατεία Tarpon Spings) σε ένα από τα ανοίγματα της προβλήτας που λειτουργούν ως κυματοθραύστες  με τις ογκώδεις πέτρες. 

Το άγαλμα  έχει ύψος 2,50 μέτρα, είναι από μπρούτζο κατάλληλο για εξωτερικό και μάλιστα παραθαλάσσιο χώρο και έχει βάρος περίπου 250 κιλά.

Όπως και  σε άλλα έργα του ο Σακελλάρης Κουτούζης χρησιμοποίησε για το κεφάλι, τη μορφή Καλύμνιου σφουγγαρά, η οποία κατά τον καλλιτέχνη, αποδίδει τη θαλασσινή αρμύρα με τις χαρακτηριστικές βαθιές ρυτίδες, αλλά και το θάρρος και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της θάλασσας .

Η βάση τοποθέτησης του έργου, θα είναι λιθόκτιστη με ακανόνιστου μεγέθους “βράχους”, σε τελικό ύψος 1.30 μέτρων πάνω από το έδαφος Έτσι το όλο έργο θα έχει τελικό ύψος 3,80 μέτρα.

Με κατάλληλο σύστημα θα αντλείται θαλασσινό νερό από ένα κοντινό μέρος, το οποίο θα περιρρέει τη βάση, κάτω από τα πόδια του “σφουγγαρά” και στη συνέχεια θα συλλέγεται σε ένα περιμετρικό αυλάκι, γύρω από τη βάση και θα επιστρέφει στη θάλασσα. Έτσι ο επισκέπτης του έργου από κοντά, θα ακούει και θα βλέπει το ζωντανό νερό να κυλάει πάνω από τις πέτρες της βάσης καταλήγοντας ανακυκλούμενο πάλι στη διπλανή θάλασσα !!  Θα ληφθεί επίσης μέριμνα και για τον φωτισμό του όλου έργου κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η όλη  κατασκευή της στήριξης και ανάδειξης  του αγάλματος μελετήθηκε και  υλοποιείται από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με τη συμβουλευτική ευθύνη του γλύπτη, Σακελλάρη Κουτούζη

Δείτε  τα όσα είπαν για το έργο ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής, ο γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης και ο αντιδήμαρχος Μικές Ρήγας στο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

26-2-2019 Προετοιμασία του σημείου όπου θα στηθεί το άγαλμα του σφουγγαρά