Σε ταλαιπωρία και περιπέτειες με ανυπολόγιστο κόστος κινδυνεύουν να βρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κτηματογραφούνται.

Ήδη οι κατά τόπους σύλλογοι αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών απ’ όλη την Ελλάδα, έχουν διαπιστώσει την εμφάνιση τοπογραφικών διαγραμμάτων “μαϊμού” και προειδοποιούν τους πολίτες να μην πέφτουν θύματα των επιτήδειων! Το τοπογραφικό διάγραμμα δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί ειδικές γνώσεις, διαδικασίες, χρόνο και μηχανήματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Κι εδώ είναι που κάπου κάνουν την εμφάνιση τους οι επιτήδειοι «επαγγελματίες», οι οποίοι, χωρίς να έχουν καν επενδύσει το παραμικρό ευρώ σε μηχανήματα που απαιτούνται για την εργασία αυτή και χρησιμοποιώντας απλά έναν υπολογιστή και το Google Earth (!) «πουλάνε» τοπογραφικά σε «τιμή ευκαιρίας»!

Πώς;

Να ένα παράδειγμα: Ζητιέται ένα τοπογραφικό διάγραμμα μιας έκτασης της τάξεως των 50 στρεμμάτων.

 Ο επαγγελματίας τοπογράφος μηχανικός εκτιμώντας την αμοιβή του (η οποία εξαρτάται και από τον βαθμό δυσκολίας π.χ. ύπαρξη δένδρων, ορατότητες, υψομετρική διάταξη κτλ), μπορεί να ζητήσει περί τις 3.000-4.000 ευρώ, καθώς απαιτείται  μια επιστημονική διαδικασία κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις, πέραν της χρήσης πανάκριβων μηχανημάτων, που επίσης απαιτούνται όπως προαναφέραμε, και στη συνέχεια αρκετές μέρες εργασίας στο γραφείο, προκειμένου να αποδοθεί ένα σωστό τοπογραφικό διάγραμμα, ενώ ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ-ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ,  χρησιμοποιώντας μόνον τον υπολογιστή του και το Google Earth, μπορεί να ζητήσει μόνον 200 ή 300 ευρώ!!!

Έτσι πολύ εύκολα αντιλαμβάνεστε, όταν υπάρχει τέτοια απόκλιση σε τιμές, ότι κάτι δεν πάει καλά! Οπότε καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα αγοράς διερευνώντας το θέμα σας, πριν προχωρήσετε σε ανάθεση εργασίας της περιουσίας σας στον οποιονδήποτε!!!

Οι συνέπειες πάντως από ένα τέτοιο τοπογραφικό-διάγραμμα από «τοπογράφους» του Google Earth είναι ανυπολόγιστες και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την περιουσία του ιδιοκτήτη που «προτίμησε» τον κατά πολύ φθηνότερο «επαγγελματία-επιτήδειο». Ένα τέτοιο τοπογραφικό διάγραμμα «μαϊμού» πολύ εύκολα μπορεί να προσβληθεί από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο ιδιοκτήτης για εξαπάτηση ή να έχει ποικίλες εμπλοκές με την ίδια του την περιουσία, για την οποία απλά ο άνθρωπος είχε την πρόθεση, αποτυπώνοντάς την ορθά, να την προστατέψει!

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα και με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 99/2018,  δικαίωμα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων, έχουν μόνο οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και Πολιτικοί Μηχανικοί Πολυτεχνικών Σχολών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του περιφερειακού τμήματος Κ.&Δ. Θεσσαλίας, παρατηρείται στις περιόδους κτηματογράφησης των διαφόρων περιοχών να εμφανίζονται πολλοί “ειδικοί” για τη συμπλήρωση των δηλώσεων και τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών τους. Η εμπλοκή τους είναι κατακριτέα και καθόλα εκτός των δυνατοτήτων τους.

Ειδικοί σε θέματα Εθνικού Κτηματολογίου είναι πρωτίστως οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί. Οι Τοπογράφοι Μηχανικοί που είναι ειδικοί για την σύνταξη των τοπογραφικών πάνω στα οποία θα δομηθεί το Κτηματολόγιο είναι οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι τόσο για τον εντοπισμό όσο και την τη σωστή καταγραφή της ιδιοκτησίας. Σ’ ότι αφορά βέβαια νομικά ζητήματα που επίσης προκύπτουν, η συμβολή δικηγόρου σαφώς και είναι αναγκαία.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πάντως ως τοπογραφικό διάγραμμα ο απλός γεωγραφικός εντοπισμός της θέσης του ακινήτου, που είναι ελλιπής σε ακρίβεια ως προς τη θέση, σχήμα και εμβαδόν (ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ όταν ο επιτήδειος-επαγγελματίας «φτιάξει» πρόχειρο τοπογραφικό μέσω Google Earth, χωρίς καν την χρήση μηχανημάτων επιτόπου).

 Όταν αναφερόμαστε στη σύνταξη ενός τοπογραφικού διαγράμματος, όπου αυτό απαιτείται, εννοούμε σαφώς τη διεκπεραίωση μίας μελέτης. Πράγμα το οποίο απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες είναι το κατεξοχήν αντικείμενο του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το τοπογραφικό διάγραμμα είναι ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνονται με ακρίβεια ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των οικοπέδων και αγροτεμαχίων, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά την «ταυτότητα» των παραπάνω μετρούμενων χώρων. Τα στοιχεία αυτά είναι: η θέση, το σχήμα και το μέγεθος της έκτασης που μετριέται καθώς και η πολεοδομική νομοθεσία και το ισχύον νομικό καθεστώς που αφορά την περιοχή της ιδιοκτησίας. Απαραίτητη κρίνεται επιπλέον η εξάρτηση των τοπογραφικών διαγραμμάτων από το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς, το ΕΓΣΑ ’87″.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Συνεπώς η σωστή σύνταξη ενός τοπογραφικού διαγράμματος δεν είναι απλή υπόθεση. Γίνεται από ειδικούς επιστήμονες, με ειδικά όργανα υψηλής αξίας -οπότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή αυτούς που θα αναλάβουν την εργασία αυτή, να είναι επαγγελματίες που έχουν σπουδάσει το ειδικό αντικείμενο για την εκπόνησή τους. Να ΜΗΝ εμπιστεύονται, τόσο για την σύνταξη της δήλωσης όσο και για τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών τους ανθρώπους (δήθεν επαγγελματίες ή μη) που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με το αντικείμενο!!!

Και πέραν του παραπάνω συμπεράσματος, σε περίπτωση που αδυνατείτε να συντάξετε τη δήλωση προς το Κτηματολόγιο μόνοι σας, να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό κι όχι τον οποιονδήποτε εμφανίζεται στην αγορά ως ειδικός και γι’ αυτό!!!