Σε κατάτμηση τεσσάρων Δήμων 90 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, προχωρά η κυβέρνηση

4157

ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης παρουσιάζει το Σάββατο την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο κατάτμησης τεσσάρων δήμων. Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη ή και την Τετάρτη το απόγευμα. Η κατάτμηση θα ισχύσει άμεσα, όποτε τον Μάιο οι πολίτες θα ψηφίσουν για τις διοικήσεις των νέων δήμων.

Οι δήμοι που σπάνε

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εισήγηση του Α. Χαρίτση είναι να «σπάσουν» τέσσερις δήμοι: Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς και Σερβίων-Βελβεντού.

Η Λέσβος σπάει στα δύο (Μυτιλήνη και Δυτική Λέσβος), η Κέρκυρα στα τρία (Βόρεια, Κεντρική και Νότια), η Κεφαλλονιά ομοίως στα τρία (Αργοστόλι, Ληξούρι,  Σάμη). Ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού ξαναγίνεται δύο χωριστοί δήμοι, πράγμα για το οποίο είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός σε επίσκεψη του στην περιοχή.

Πέρα από τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην πορεία της εφαρμογής του Καλλικράτη, σημαντικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης έπαιξαν οι αντιδράσεις τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ορισμένα από αυτά είχαν απειλήσει με παραιτήσεις αν δεν προχωρούσαν οι κατατμήσεις