Η Κυριακή της Σταυροπρoσκυνήσεως στην Κάλυμνο.

1415

Κυριακή της Σταυροπρoσκυνήσεως σήμερα 31 Μαρτίου 2019. Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής, χρονικά 28 μέρες πριν το Πάσχα.

Μεγάλη θρησκευτική εορτή που οι άγιοι Πατέρες όρισαν, καταμεσής της αγίας Τεσσαρακοστής να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου,για να λαμβάνουν οι πιστοί από αυτόν χάρη και δύναμη για να συνεχίσουν με σθένος τον πνευματικό τους αγώνα.

Όοι ενοριακοί ναοί  της Καλύμνου Που κατακλύστηκαν από πιστούς σήμερα την Κυριακή της  Σταυροπρσκυνήσεως και γιόρτασαν με κατάνυξη και σύμφωνα με την παράδοση.

Αξίζει να αναφέρουμε το τυπικό της τελετής που έχει ως εξής:

Ο ιερέας, μετά το πέρας της Δοξολογίας, κατά τη διάρκεια που οι ιεροψάλτες ψάλλουν το ασματικό Άγιος ο Θεός, εξέρχεται  του ιερού, φέροντας τον Τίμιο Σταυρό πάνω σε δίσκο στολισμένο με άνθη και με τρία αναμμένα κεριά, τα οποία συμβολίζουν την τριαδικότητα των υποστάσεων του Θεού.

Όταν φτάσει στο μέσο του ναού, πλησιάζει το ευπρεπισμένο μικρό τραπέζι το περιέρχεται τρεις φορές και αφού σταθεί δυτικά από αυτό, στραμμένος προς την ανατολή, εκφωνεί «Σοφία ὁρθοὶ» και αποθέτει το δίσκο με τον Σταυρό σε αυτό.

Στη συνέχεια θυμιάζει κυκλικά τρεις φορές τον Τίμιο Σταυρό, ψάλλοντας το τροπάριο «Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου», το οποίο και επαναλαμβάνουν οι χοροί των ψαλτών ανά μία. Προσκυνεί, ακολούθως, τρεις φορές τον Σταυρό, ψάλλοντας το τροπάριο «Τὸν Σταυρόν σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα, καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν δοξάζομεν», το οποίο και επαναλαμβάνουν ομοίως οι χοροί.

Ακολουθεί ο ασπασμός του από τον ιερέα και τους πιστούς. Οι ιεροψάλτες ψάλλουν τα διατεταγμένα τροπάρια, ώσπου όλος ο λαός να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό, λαμβάνοντας ως ευλογία από το χέρι του ιερέα άνθη από τον δίσκο του Σταυρού

Δείτε φωτογραφίες από τους Ιερούς Ναούς της Καλύμνου, της Αναστάσεως και του Αγίου Νικολάου.