Τοποθετήθηκε σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 στην ειδική  βάση που κατασκευάστηκε  το άγαλμα του σφουγγαρά, στην προκυμαία από το Δημαρχείο Κλαύμνου προς τον  Άγιο Στέφανο, (Πλατεία Tarpon Spings).

 Για το άγαλμα του σφουγγαρά που δημιούργησε ο γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης να αναφέρουμε ότι  έχει ύψος 2,50 μέτρα, είναι από μπρούτζο κατάλληλο για εξωτερικό και μάλιστα παραθαλάσσιο χώρο και έχει βάρος περίπου 250 κιλά.

Όπως και  σε άλλα έργα του ο Σακελλάρης Κουτούζης χρησιμοποίησε για το κεφάλι, τη μορφή Καλύμνιου σφουγγαρά, η οποία κατά τον καλλιτέχνη, αποδίδει τη θαλασσινή αρμύρα με τις χαρακτηριστικές βαθιές ρυτίδες, αλλά και το θάρρος και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της θάλασσας.

 Να σημειώσουμε ότι η τσιμεντένια κολώνα της βάσης  τοποθέτησης του έργου, επενδύθηκε με ακανόνιστου μεγέθους “βράχους” και  είναι λιθόκτιστη με τελικό ύψος 1.30 μέτρων πάνω από το έδαφος

Με κατάλληλο σύστημα θα αντλείται θαλασσινό νερό από ένα κοντινό μέρος, το οποίο θα περιρρέει τη βάση, κάτω από τα πόδια του “σφουγγαρά” και στη συνέχεια θα συλλέγεται σε ένα περιμετρικό αυλάκι, γύρω από τη βάση και θα επιστρέφει στη θάλασσα. Έτσι ο επισκέπτης του έργου από κοντά, θα ακούει και θα βλέπει το ζωντανό νερό να κυλάει πάνω από τις πέτρες της βάσης καταλήγοντας ανακυκλούμενο πάλι στη διπλανή θάλασσα !!  Θα ληφθεί επίσης μέριμνα και για τον φωτισμό του όλου έργου κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η όλη  κατασκευή της στήριξης και ανάδειξης  του αγάλματος μελετήθηκε και  υλοποιήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με τη συμβουλευτική ευθύνη του γλύπτη, Σακελλάρη Κουτούζη.

Το όλο έργο βάση και άγαλμα  θα έχει τελικό ύψος 3,80 μέτρα.

Δείτε το ρεπορτάζ από την τοποθέτηση του αγάλματος που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

5-3-2019 Το στήσιμο του αγάλματος του σφουγγαρά στην Κάλυμνο