Με την καθιερωμένη λαμπρότητα ο εορτασμός της 7ης Μαρτίου από το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

912

Το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» έκλεισε, όπως πάντα, τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό, το βράδυ της Πέμπτης, ανήμερα δηλαδή της επετείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου και περιλάμβανε δύο μέρη. Την κεντρική ομιλία και το καθιερωμένο μουσικό πρόγραμμα.

Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Αυλώνος (Αλβανίας) κ. Χριστόδουλος, με θέμα: «Ιεροί παλμοί στην Κάλυμνο. 7 Μαρτίου 2019».

Ο Θεσσαλός Ιεράρχης μίλησε περισσότερο με το συναίσθημα. Εξωτερίκευσε την ξέχειλη  αγάπη του για την Κάλυμνο κι όλη τη Δωδεκάνησο, χωρίς να κάνει διάλεξη με ιστορικό περιεχόμενο.

Εξάλλου, το δήλωσε εξαρχής ότι δε θα μιλήσει ούτε ως ιστορικός ούτε ως πολιτικός ούτε ως στρατιωτικός αλλά ως ταπεινός κληρικός.

Και γι’ αυτό υπογράμμισε ότι δε θα κάνει ιστορική αναδρομή, και μάλιστα σε ανθρώπους που κάποιοι απ’ αυτούς βίωσαν τα γεγονότα, αλλά η ομιλία του θα λάβει χαρακτήρα προσευχής!

Και πράγματι ο ομιλητής κινήθηκε σ’ αυτό το πλαίσιο, με αναφορές στη δύναμη της πίστης των απλών ανθρώπων στον ποθούμενο για αιώνες στόχο, αυτόν  της ελευθερίας και της Ενσωμάτωσης, που έγινε πραγματικότητα στις 7 Μαρτίου του 1948 και, ασφαλώς, στην μεγάλη προσφορά σ΄αυτόν τον πολυετή και άνισο αγώνα της Εκκλησίας μαςαπέναντι σε κάθε κατακτητή.

Ακολούθησε το μουσικό μέρος, κατά το οποίο η Ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού του τοπικού μας Λυκείου Ελληνίδων, υπό τη διεύθυνση της προέδρου του κ. Πόπης Μαύρου, παρουσίασε τα τραγούδια που περιέχονται στο CDτου Λυκείου, που κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε πρόσφατα σε Κάλυμνο και Κω. Πρόκειται για το CD με τα Τραγούδια της Λευτεριάς (έτσι τιτλοφορείται) που συνέλεξε, κατέγραψε και, τελικά, διέσωσε η κ. Μαύρου και επιμελήθηκε μουσικά ο καθηγητής μουσικής κ. Σωτήρης Κ. Κυπραίος.

Τη χορωδία συνόδεψαν: Στο πιάνο ο καθηγητής μουσικής κ. Σωτήρης Κυπραίος.

                                              Στο βιολί ο κ. Εμμανουήλ Φράγκος.

                                              Στο λαούτο ο κ. Εμμανουήλ Τσουνιάς.

                                              Στο σαντούρι η 15/ντάχρονηΚατερίνα Κυράννη, μαθήτρια 

                                              του κ. Κυπραίου.    

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Προλόγισε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος.

Παρέστησαν: Ο Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ποθητός Μαγκούλιας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Δαλάκης ( προήχθη σε Ταξίαρχο προ ημερών και οδεύει εντός των ημερών προς το ΓΕΣ), πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων, Δ/ντές Σχολείων και πολύς κόσμος.