
Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας κ.Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για να βρει μια Συμφωνία ομαλής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αποδεκτή τόσο από το Βρετανικό Κοινοβούλιο,όσο και από την ΕΕ.
Στο Κοινοβούλιο η κ. Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει πρόβλημα όχι μόνο με την Αντιπολίτευση ,όσο και με το δικό της Κόμμα.Οι ηγέτες της ΕΕ που συνήλθαν πρόσφατα (22/3/2019) δεν αλλάζουν τίποτε από την Συμφωνία,που θα διευκόλυνε την Τ.Μέι να περάσει την Συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο,αλλά δέχονται να περιμένουν μέχρι τις 22/5/2019 ,αν το Κοινοβούλιο της Βρετανίας σκέφεται να ψηφίσει την δεδομένη Συμφωνία.Διαφορετικά υπάρχει ο δρόμος του άτακτου BΡΕΧΙΤ και μάλιστα από τις 12/4/2019.
Μετά την λήξη της Συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ,ο δικός μας Αλ.Τσίπρας έκανε δηλώσεις στους Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες,όπου προσπάθησε να κερδοσκοπήσει (=να σπεκουλάρει) πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τεράζα Μέι. Ο Αλ.Τσίπρας μας εμφανίζεται δικαιωμένος (που αυτός με τις επιλογές του ΝΑΙ σε όλα στην ΕΕ έμεινε στην ΕΕ).
Με το σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια δική μας ερμηνεία τόσο για τις δυσκολίες της Τ.Μέι,όσο και τις θεωρίες του Αλ.Τσίπρα.
1) Γιατί οι Βρετανοί ψήφισαν ΟΧΙ στην ΕΕ (=BREXIT);
Οι Βρετανοί ψήφισαν ΟΧΙ στην ΕΕ,γιατί η ΕΕ διέψευσε τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή στα πλαίσια της ΕΕ.Το πρόβλημα είναι γιατί ηΕΕ διέψευσε τις ελπίδες του Βρετανικού λαού;Πριν απ’ όλα υπάρχει η πολιτική απάντηση,που είναι πολύ αγαπητή στους Ευρωσκεπτικιστές. Αυτή λέει: Η ΕΕ διέψευσε τις ελπίδες του Βρετανικού λαού,γιατί είναι ένας αυταρχικός,γραφειοκρατικός θεσμός ξεκομμένος από τους λαούς της Ευρώπης.
Η απάντηση είναι σωστή,αλλά εμείς δεν την ακολουθούμε,γιατί ακόμα κι αν η ΕΕ γινόταν τόσο δημοκρατική,όσο η πιο δημοκρατική χώρα της ΕΕ,πάλι θα διέψευδε τις ελπίδες του Βρετανικού λαού για μια καλύτερη ζωή στα πλαίσια της ΕΕ.
Εμείς προτιμάμε την κοινωνικο-οικονομική ερμηνεία,η οποία λέει τα εξης:
Α) Η ΕΕ είναι ένα σύνολο καπιταλιστικών κρατών.Αφού στην κάθε χώρατης ΕΕ υπάρχει εκμετάλλευση,καταπίεση,κοινωνική αδικία,πόλωση και εξαθλίωση,πώς γίνεται να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από την ΕΕ;!
Β) Όπως σε κάθε χώρα υπάρχει συγκεντροποίηση του Κεφαλαίου και οι μεγάλοι καπιταλιστές γίνονται μεγαλύτεροι σε βάρος των μικρότερων,έτσι και σε Ευρωπαϊκή κλίμακα οι πλούσιες χώρες στη βάση της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου γίνονται πλουσιότερες σε βάρος των μικρών (=φτωχών) χωρών.Απ’ αυτή τη διαδικασία κερδισμένη βγαίνει μόνον η Γερμανία.Γιαυτό με την οικονομική Κρίση,όλες οι χώρες ζημιώθηκαν ,ενώ η Γερμανία βγήκε κερδισμένη (=έσπρωξε τις συνέπειες της Κρίσης στις πλάτες των άλλων χωρών).Το καθαρό αποτέλεσμα είναι όσοι Βρετανοί ήσαν φτωχοί στη Βρετανία,έγιναν φτωχότεροι στην ΕΕ.Διά ταύτα ο Βρετανικός λαός ψήφισε ΟΧΙ [Αυτό δεν σημαίνει ότι αν ο Βρετανικός λαός σε ένα επαναληπτικό Δημοψήφισμα ψηφίσει ΝΑΙ,ότι ανατρέπεται η πιο πάνω συλλογιστική μας. Μια αιτία (ακόμα και πρωταρχική)μπορεί να μην δείχνει ορατό αποτέλεσμα,γιατί παρενέβη ορμαθός άλλων αιτιών που επέδρασαν ομαδικά προς αντίθετη κατεύθυνση με την πρωταρχική αιτία και αναστέλλουν το ορατό αποτέλεσμα για αργότερα]
2) Γιατί η πολιτική ελίτ της Βρετανίας υποστηρίζει το BREXIT;
Στη βάση της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε Ευρωπαική βάση,οι καπιταλιστές της Βρετανίας βγαίνουν ζημιωμένοι.
Υποχρεώνονται να διαλέξουν: ή να βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται,ή να εντείνουν την εκμετάλλευση στις Επιχειρήσεις τους για ν’ αποκαταστήσουν τις ζημιές (έστω κατά ένα μέρος).Το πρώτο είναι ολοφάνερα δυσάρεστο για τους Βρετανούς καπιταλιστές.Το δεύτερο έχει κάποια όρια πέρα από το οποία αρχίζει η κοινωνική αναστάτωση.Επειδή το πολιτικό κύρος μιας χώρας μέσα στην ΕΕ είναι ανάλογο της οικονομικής ισχύος της,σημαίνει ότι η Βρετανία (=η Άρχουσα Τάξη της χώρας) είναι καιπολιτικά ζημιωμένη (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) μένοντας στην ΕΕ (=η Βρετανία μένοντας στην ΕΕ καπελλώνεται απ’ την Γερμανία). Διά ταύτα η πολιτική ελίτ (=αριστοκρατία) της Βρετανίας στηρίζει το BREXIT. H Βρετανία θέλει να είναι εκτός ΕΕ ,αλλά και κοντά στην ΕΕ. Αυτή την αντίφαση η Βρετανία την ξεπερνά με την έξοδο από την ΕΕ και την παραμονήστο ΝΑΤΟ,οπότε με την στήριξη των ΗΠΑ ελέγχει την ΕΕ απ’ έξω.
Όλη η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Τ.Μέι έγκειται ακριβώς σ’ αυτό: Η Βρετανία θέλει να είναι κοντά στην ΕΕ (αλλά όχι μέσα στην ΕΕ) .Αυτό εξασφαλίζεται με μια Συμφωνία Βρετανίας -ΕΕ (και από τους συγκεκριμένους όρους της Συμφωνίας).Η Γερμανία δεν έχει καμιά διάθεση να επιτρέψει στην Βρετανία να είναι και έξω και από πάνω απ την ΕΕ και με το πολιτικό της κύρος στην ΕΕ (που είναι μετάφραση της οικονομικής της ισχύος) σφίγγει τους όρους μιας ΣυμφωνίαςΕΕ-Βρετανίας σε βαθμό που να μην μπορεί να περάσει από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
3) ΟΙ δηλώσεις Αλ.Τσίπρα
Ν’ αναπαράγουμε τις δηλώσεις Αλ.Τσίπρα δεν μπορούμε .Θα περιοριστούμε σε δύο σημεία:
Α) ” Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην απόφαση της για έξοδοαπό την ΕΕ,αναδεικνύει το γεγονός,ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης,καμία εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες,που αντιμετωπίζουμε όλοι συλλογικά στην ΕΕ ,δεν είναι ούτε εύκολη,ούτε γόνιμη”.
Β) “Υπάρχουν δύο πρόσωπα της Ευρώπης: το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης μέσα από την αναζήτηση δύσκολων δρόμων συλλογικών λύσεων και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης,που οδηγεί σε αδιέξοδο”. Σχετικά με την παράγραφο (Α) λέμε τα εξής:
α1) Η “η λύση εθνικής περιχαράκωσης” δεν είναι κάποια ιδιοτροπία εθνικής κράσης (=ιδιοσυγρασίας) ,αλλά αναγκαία συνέπεια των ανισότιμων οικονομικώνσχέσεων στην ΕΕ και του αυταρχικού τρόπου διεύθυνσης της ΕΕ από Γερμανικά μονοπωλιακά κέντρα.
α2) η “‘Εθνική διέξοδος” δεν είναι εύκολη,ακριβώς γιατί αντιμετωπίζει στην ΕΕ την αντίσταση των προνομιούχων κύκλων,που δεν θέλουν να χάσουν τα κορόιδα,που αρμέγουν.
α3) Αυτή η “εθνική διέξοδος” δεν είναι γόνιμη,αν μετά την έξοδο της όποιας χώρας από την ΕΕ,η χώρα αυτή θέλει να κινηθεί πάνω στα γνωστά κανάλια τα ελεγχόμενα από τα ίδια Αφεντικά .
Σχετικά με την παράγραφο (Β) λέμε τα εξής :
β1) Το πρώτο πρόσωπο της Ευρώπης είναι φαντασίωση του Αλ.Τσίπρα: Σεκυβερνητικό επίπεδο δεν υπάχει καμιά προοδευτική Ευρώπη. Υπάρχειμόνο ντο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και οι υποτελείς μικρές χώρες.Σε επίπεδο κινημάτων που αντιστέκονται εν μέρει ή εν συνόλω στην ΕΕ,φυσικά υπάρχει προοδευτικό πρόσωπο.Αλλά αυτό είναι η άρνηση τηςΕΕ.Είναι γελοίο η ΕΕ να καυχιέται για την άρνηση της.
β2) Το δεύτερο πρόσωπο (αυτό της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης)είναι αποτέλεσμα του κενού που αφήνει το Αριστερό κίνημα. Όταν η Αριστερά στην Ευρώπη υποκλίνεται μέχρι παρεξηγήσεως στα Αφεντικά τηςΕΕ,η οργή του λαού στρέφεται αλλού για Αυτοάμυνα.