Φωτορεπορτάζ από τον χορό της Τυρινής στην Παναγία Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου .

2534

Σήμερα Κυριακή της Τυρινής 10 Μαρτίου 2019, στο προαύλιο του ιερού Καθεδρικού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου συγκεντρώθηκε πολύ κόσμος και Καλυμνιές όλων των ηλικιών, ντυμένες με τα καβάδια με τις παραδοσιακές στολές  για τον χορό της Τυρινής και τον εσπερινό του συγχώριου που ακολουθεί

Φέτος βοηθούντος και του καλού καιρού,  η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη από προηγούμενες χρονιές. Στον Αυλόγυρο και στους γύρω χώρους είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Παρόντες, ο Μητροπολίτης Παίσιος, ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής ,οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ι.Μαστροκούκος, Γ.Μαύρος και Μ.Μπούκης ο αλλά και αρκετοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η παράδοση στη μουσική συνεχίστηκε και φέτος από τα  «Εννήματα»,  Μικέ Τσουνιά, Μιχάλη Τσουνιά  και Πανορμίτη Πλάτση(έννημα), εγγόνια του αείμνηστου  Μικέ Τσουνιά . Επίσης η ορχήστρα ήταν εμπλουτισμένη και από 4 δισέγγονα.  Ο νεαρός Νικόλας στο βιολί η μικρούλα και χαριτωμένη Σαββίνα Τσουνιά με  βιολί και τα αδέλφια Γιάννης και Αντώνης Λουλουδιάς.

Ο Χορός έγινε και φέτος όπως τον θέλει η παράδοση εδώ και δεκάδες χρόνια και όπως με γλαφυρό τρόπο περιγράφει στο kalymnos-news.gr  ο  Καθηγητής Μουσικής – Πρωτοψάλτης, Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας,  Γιώργος Χατζηθεοδώρου. Ένα δημοσίευμα που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Ο χορός άρχισε από τις 3:00 το απόγευμα ,κορυφώθηκε μετά τις 4:00 και στις 5:00 ακριβώς ο Μητροπολίτης Παίσιος  κτυπώντας την καμπάνα ,σήμανε το τέλος του χορού.

Η καμπάνα σημαίνει και η ατμόσφαιρα μονομιάς αλλάζει.

Η μεγάλη εκκλησιά της Καλύμνου,η «Παναγιά τω Τσουκχουώ» ,που μέχρι εκείνη την ώρα φιλοξενεί στην αυλή της την τελευταία διασκέδαση του Τριωδίου, των Αποκριών, τώρα καλεί για περισυλλογή, καλεί τους πιστούς για τον πρώτο κατανυκτικό εσπερινό της Σαρακοστής, τον εσπερινό της συγχωρήσεως ή καλύτερα το «Μεγάλο Συγχώριο», όπως τον ονομάτισε ο λαός της Καλύμνου.

Το κάλεσμα της είναι ηχηρό και το ακούν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι !Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, είναι παράδοση που πρέπει να τηρηθεί, αρχίζει πια η Σαρακοστή.

Λαός, νέοι και νέες ντυμένοι με τις τοπικές τους φορεσιές,κλήρος -όλος οκλήρος της Καλύμνου-, ψαλτάδες, όλοι μαζί μπαίνουν μέσα στην τρίκλιτη εκκλησιά.

Σβήνουν τα φώτα τα ηλεκτρικά, ανάβουν τα κεριά και ο εσπερινός αρχίζει:

«Μη αποστρέψεις το πρόσωπόν σου»

–«Έλαμψεν η χάρις σου Κύριε»

–«Πάντων προστατεύεις αγαθή» και μετά ο ασπασμός της συγχώρησης από όλους και σε όλους.

Μυσταγωγία που δεν περιγράφεται με λόγια ούτε και σημειώνεται με γράμματα, παρά μονο αποθησαυρίζεται στα μύχια της ψυχής.

Δείτε φωτογραφίες και 2 ολιγόλεπτα video από το σημερινό χορό της Τυρινής.
Video και πλούσιο ρεπορτάζ από τον χορό της Τυρινής και τον εσπερινό τους Συγχώριου που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντά σε επόμενη ανάρτηση.

10-3-2019: Από τον χορό της Τυρινής Νο 1

Video και πλούσιο ρεπορτάζ από τον χορό της Τυρινής και τον εσπερινό τους Συγχώριου που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντά σε επόμενη ανάρτηση.