Nτόναλντ Τραμπ: Στη Βενεζουέλα ρισκάρει τη σοβαρότητα του-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1828


Στις 26/3/2019 ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ.Τραμπ σε ύφος τελεσιγράφου απαίτησε από τους Ρώσους στρατιωτικούς,που είχαν πάει πριν λίγες μέρες στην Βεζεουέλα να φύγουν οπωσδήποτε.

Προφανώς οι ΗΠΑ ετοιμάζουν πολεμική δράση στη Βενεζουέλα και δεν θέλουν εμπόδια.Χρειάζονται μια εύκολη νίκη [“νίκη” θέλει ο Ν.Τραμπ και “εύκολη”ο Αμερικανικός λαός].

Οι πρώτες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων δείχνουν,ότι αποκλείεται να φύγουν άμεσα .Φυσικά σε κάποια στιγμή κάποιοι θα φύγουν και κάποιοι θα μείνουν(ενώ κάποιοι άλλοι θα έρχονται.

Εκείνο,που θα δείξει αν το τελεσίγραφο του Ν.Τραμπ τρόμαξε τους Ρώσους,είναι αν πρόκειται να φύγουν άρον άρον πριν επιτελέσουν τα καθήκοντα τους .

Ποιά είναι αυτά τα καθήκοντα των Ρώσων που πήγαν στη Βενεζουέλα;

Υποθέτουμε:

α) Παράδοση συμφωνημένου σύγχρονου πολεμικού υλικού και δηαντιπυραυλικού.

β) Εκπαίδευση στρατιωτικών της Βενεζουέλας στη λειτουργία αυτών των συστημάτων

γ) Παράδοση σύγχρονης ηλεκτρονικής Τεχνολογίας και συνθετοποίησητων κωδίκων των διαφόρων παραγωγικών και πολεμικών κλάδων,για ν’ αντέχουν στις επιθέσεις των Αμερικανών χάκερς.Πώς θα καταλάβουμε εμείς αν οι Ρώσοι,όταν φύγουν, θάχουν φύγει απόφόβο στις απειλές του Ν.Τραμπ ,ή επειδή τέλειωσαν τις δουλειές τους;

Προφανώς από την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας.


1) Οι στρατηγικές ήττες του Ντ.Τραμπ 

Επειδή ο Πρόεδρος Ν.Τραμπ χρειάζεται νίκη και όχι απλά μια επιτυχία,πρέπει να διευκρινίσουμε την διαφορά των δύο εννοιών.

Νίκη είναι η επιτυχία παρά την αντίσταση κάποιου αντιπάλου,που επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο.Κάθε νίκη είναι επιτυχία,αλλά μια επιτυχία μπορεί νάναι απλώς ζήτημα καλών σχεδιασμών και καλής οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Ν.Τραμπ σημείωσε δύο στρατηγικές ήττες και μια στρατηγική αποτυχία.Η πρώτη στρατηγική ήττα του Ν.Τραμπ είναι ότι επέτρεψε (=δεν μπόρεσε ή πιο σωστά ούτε του πέρασε από το μυαλό) στη Ρωσία να προχωρήσεισε μια σειρά υπερόπλα που εξουδετερώνουν την Αμερικάνικη υπεροπλία,στην οποία βασίζεται η Αμερικάνικη Ηγεμονία στο κόσμο.

Η δεύτερη στρατηγική ήττα του Ν.Τραμπ ήταν,ότι δεν μπόρεσε να επιβάλει στην Ευρώπη μια νέα Τάξη πραγμάτων σύμφωνη με τα Αμερικάνικα συμφέροντα.Δεν μπόρεσε ούτε να διακόψει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.Μέρος αυτής της στρατηγικής ήττας είναι ότι δεν μπόρεσε να στταματήσει το βόρειο ρεύμα-2,που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στη Γερμανία.Στις στρατηγικές ήττες μπορούμε  να προσθέσουμε άλλες τρείς ήττες σε εξέλιξη  (=προσπάθειες που συνεχίζονται αλλά πήραν την κάτω βόλτα)με επιχειρησιακή σημασία (=κάτι μεταξύ στρατηγικής και τακτικής ήττας).

Αυτές είναι :α) Στην Βόρεια Κορέα,που όλοι νομίζαμε,ότι μπορεί να γίνει ακόμα και πυρηνική σύγκρουση και όλως αιφνιδίως (=ο Ν.Τραμπ έκανε πίσω) η υπόθεση στράφηκε σε συνομιλίες με μηδενικά αποτελέσματα

β) Στην Συρία,όπου ο μεν Άσαντ παραμένει ακλόνητος και νικητής,ενώ οι Ρώσοι εγκαταστάθηκαν για τα καλά στη Συρία καιγ) Στην Τουρκία,όπου μια μεσαία χώρα του ΝΑΤΟ βρίσκεται πιο κοντά στη Ρωσία παρά στις ΗΠΑ.


2) Οι αποτυχίες του Ν.Τραμπ

Αποτυχία είναι μια λαθεμένη εξέλιξη  από κακό σχεδιασμό,από κακή εκτίμηση της κατάστασης και χωρίς καμιά αντίσταση κάποιου αντιπάλου.

α) Η αποτυχία του Ν.Τραμπ στρατηγικής κλίμακας είναι (η αποτυχία ) να φέρει πίσω στις ΗΠΑ τις Αμερικάνικες Επιχειρήσεις του Εξωτερικού και πιοσυγκεκριμένα από την Κίνα μέσω των αυξημένων δασμών στα εισαγόμενα προιόντα.Επομένως χάνεται η προοπτική του Ν.Τραμπ να κάνει τις ΗΠΑ βιομηχανική Δύναμη (αντί της πιστωτικο-ασφαλιστικής που είναι σήμερα).Αποτέλεσμα το διεθνές χρέος των ΗΠΑ να φτάσει τα 21τρις δολ.Πάει περίπατο επομένως το σύνθημα του Ν.Τραμπ: “Να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη”.

β) Τη μια φορά υποστηρίζει την μεταφορά της Πρωτεύουσας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ,την άλλη φορά αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν (που έχει αρπάξει το Ισραήλ από τη Συρία το 1967).Αποτέλεσμα να εξαγριωθεί ο Αραβικός Κόσμος εναντίον των ΗΠΑ και νακερδίσουν οι ΗΠΑ τι; κάτι (=το Ισραήλ) που έτσι κι αλλιώς το είχαν στο χέρι τους.Με την αναγνώριση των υψιπέδων του Γκολάν ως Ισραηλινών,κάθε φορά που η Αμερικάνικη προπαγάνδα καταγγέλλει τη Ρωσία για την ενσωμάτωση της Κριμαίας,οι πολιτικοί αναλυτές να γελάνε με την υποκρισία των ΗΠΑ.


3) Το μεγάλο ρίσκο της επίθεσης στη Βενεζουέλα

Μετά από τις απανωτές ήττες και αποτυχίες είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης του Προέδρου Ν.Τραμπ να έχει μια καθαρή νίκη οπουδήποτε στο Κόσμο και αν είναι δυνατό σε μια χώρα με μεγάλο φυσικό πλούτο και νάναι Γεωπολιτικά κρίσιμη για τις ΗΠΑ.Τώρα οι ΗΠΑ αρχίζουν ν’ απογοητεύονται από μια διατήρηση της παγκόσμιας Ηγεμονίας και προσπαθούν να κρατηθούν από το “προιστορικό” δόγμα Μονρόε δηλ.της αποκλειστικής κυριαρχίας των ΗΠΑ στην Αμερικανική Ήπειρο.

Με την Κούβα υπήρξαν κάποιες αυταπάτες για ειρηνική μετεξέλιξη από το Σοβιετικό μοντέλο Σοσιαλισμού σε καπιταλισμό εξαρτημένο από τις ΗΠΑ,αλλά γρήγοραοι αυταπάτες διαλύθηκαν.Το Σοβιετικό μοντέλο φεύγει από την Κούβα,αλλά καπιταλισμός εξαρτημένος από τις ΗΠΑ δεν προχωρεί με τίποτε.Άλλωστε η Κούβα δεν είναι πλούσια χώρα και οι ΗΠΑ την αφήνουν σε δεύτερο πλάνο.Τώρα σε πρώτο πλάνο περνά η πλούσια σε πετρέλαιο  και χρυσό Βενεζουέλα.Ο πρώτος γύρος αρπαγής της Βενεζουέλας απέτυχε παταγωδώς.Οι ΗΠΑ αναγκάζουν τον Πρόεδρο της Βουλής Γουαιντό ν’ αυτοανακηρυχθεί Πρόεδρος της Βενεζουέλας και κάνουν έκκληση στο Στρατό και τον λαό ν’ανατρέψει τον Νίκολας Μαδούρο .

Δεν συνέβη τίποτε απ αυτά.Οι ΗΠΑ έβαλαν τα πιο μεγάλα μέσα πριν φτάσουν στην πολεμική παρέμβαση:Πριν απ’ όλα κλέβουν από την Βενεζουέλα 30 δις.δολ.από καταθέσεις της Βενεζουέλας σε Αμερικάνικες και Ευρωπαικές Τράπεζες.Πώς; Ιδού πώς!Αναγνωρίζουν ως νόμιμο Πρόεδρο το ανδρείκελο τους τον Γουαιντό.Στη συνέχεια ο Γουαιντό στέλλει τους ανθρώπους του (=των ΗΠΑ) και εισπράττουν τις καταθέσεις της Βενεζουέλας.Στη συνέχεια προκαλούν μια δήθεν  ανθρωπιστική παρέμβαση από Βραζιλία και Κολομβία,για να προκαλέσουν αναστάτωση στο λαό και εξοπλισμό των ανθρώπων τους. Η ανθρωπιστική επίθεση κατέληξε σε φιάσκο (=γελοία αποτυχία).Αφού και αυτό απέτυχε προκάλεσαν απανωτές συσκοπίσεις.’Ολες οι προσπάθειες υβριδικού πολέμου μπήκαν σε  χρήση ,αλλά όλες πήγαν του κάκου.Η Βενεζουέλα τις άντεξε.


4) Η πολεμική παρέμβαση

Η ανάγκη όμως για μια νίκη είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα για τον ίδιο τον Πρόεδρο Ν,Τραμπ.Δεν μένει τίποτε άλλο παρά η πολεμική παρέμβαση.Ο Στρατός της Βενεζουέλας είναι καλά εξοπλισμένος με καλάσνικωφ εγχώριας παραγωγής και οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει αντιπυραυλικά συστήματα καιεκπαιδεύουν τον Στρατό της Βενεζουέλας στη χρήση τους.Από δω προκύπτει και η ανάγκη του τελεσιγράφου του Ν.Τραμπ προς τους Ρώσους να φύγουν από την Βενεζουέλα για να μπορούν οι ΗΠΑ να επαναλάβουν ό,τι έγινε σε Γιουγκοσλαβία κλπ.

Ο Ν.Τραμπ αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο: Αν οι Ρώσοι δεν φύγουν και αποτύχει η πολεμική παρέμβαση,όλος ο κόσμος θα γελάει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.Η υπόθεση θυμίζει τον χρησμό της Πυθίας στους απεσταλμένους του βασιληά της Λυδίας Κροίσου:”Άλυν διαβάς μεγάλην Αρχήν καταλύσει” Και αν η επιχείρηση στην Βενεζουέλα αποτύχει,δεν θα τολμήσουν πια οι ΗΠΑ να επιτεθούν σε Κούβα και Νικαράγουα (όπως σχεδιάζουν)  [και η μεγάλη Αρχή που θα καταλυθεί θάναι οι ΗΠΑ και όχι μικρή Βενεζουέλα]

“Κυριακή κοντή γιορτή”