Από την εκπαιδευτική εκδρομή της περιβαλλοντικής ομάδας του Νικηφορείου 1ου Γυμνασίου Καλύμνου στο Γεωπάρκο Χελμού και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( Κ.Π.Ε ) Κρεστένων

1124

Από την περιβαλλοντική ομάδα του Νικηφορείου 1ου Γυμνασίου Καλύμνου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου για την εκπαιδευτική εκδρομή στο Γεωπάρκο Χελμού και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( Κ.Π.Ε ) Κρεστένων :

Την  τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου η περιβαλλοντική ομάδα του Νικηφορείου 1ου Γυμνασίου Καλύμνου πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Γεωπάρκο Χελμού και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( Κ.Π.Ε ) Κρεστένων  για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πολιτιστικές Γεωδιαδρομές» που εκπονείται στο σχολείο.

Οι μαθητές, μαθήτριες και οι καθηγητές της περιβαλλοντικής ομάδας αισθανόμαστε  την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και ιδιαίτερα τον κύριο Νίκο Καράμπελα και την κυρία Κατερίνα Σταυροπούλου για τη δυνατότητα που μας έδωσαν να διαμείνουμε και να εργαστούμε στον προσεγμένο χώρο της Μαθητικής Εστίας Κρεστένων για το διάστημα που υπήρχε απαγορευτικό απόπλου.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε :

 1. Την κυρία Όλγα Τσαλκιτζή , για την διαφωτιστική παρουσίαση  των Γεωπάρκων της Ελλάδας, στην έκθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου: « Μνήμες Γαίας:Παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου»
 2. Τους κυρίους Γιώργο Λύρα, Παναγιώτη Σκάνδαλο, Ανδρέα Κωστή και Κατερίνα Πολυμεροπούλου για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Μουσείο Παλαιοντολογίας του Ε.Κ.Π.Α
 3. Το προσωπικό του  Φορέα Διαχείρισης  Γεωπάρκου Χελμού- Βουραϊκού και ιδιαίτερα τους κυρίους  Χρήστο Φιλιππακόπουλο , Νίκο Τοπουζίδη, Γιώργο Παπαγεωργίου για την πληροφόρηση σχετικά με τους γεωτόπους του Γεωπάρκου και την όμορφη κατάβαση από το Μέγα Σπήλαιο ως τον σταθμό του οδοντωτού σιδηρόδρομου, στην Ζαχλωρού.

Επιπλέον το προσωπικό του Σπηλαίου Λιμνών για την κατατοπιστική  ξενάγηση σε αυτό αλλά και τους μοναχούς της Μονής Αγίας Λαύρας που μας επέτρεψαν την είσοδο σε αυτήν, εκτός ωραρίου.

 • Το προσωπικό του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και ξεχωριστά τον κύριο Δήμο Γκρέτσα για την  παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων του Δεκέμβρη του 1943, που σημάδεψαν τα Καλάβρυτα.
 • Το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας και τους εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε Κλειτορίας για την  άριστη συνεργασία που είχαμε.
 • Το προσωπικό του Μουσείου Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και ξεχωριστά τον κύριο Νίκο Καλπάκη για την λεπτομερειακή ξενάγηση, παρά την επίμονη βροχή.
 • Όλο το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας Κρεστένων και ιδιαίτερα την κυρία Ελένη Καρατζά, για την φροντίδα της.
 • Τους εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε  Κρεστένων :κύριο Πέτρο Γαβρά, κυρία Αγγελική Τσούρα και την κυρία Μαρία Σχοινά για την γνωριμία με τον υδάτινο κόσμο του Αλφειού και τη μοναδική εμπειρία της διαδρομής στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
 • Την Διεύθυνση και το προσωπικό της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Α.Ε  που μας δέχθηκαν και ξενάγησαν αν και Σάββατο, στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (μονάδα αποθείωσης) και στα Λιγνιτωρυχεία. Ιδιαίτερα τους κυρίους Σταύρο Ισκάκη και Φώτη Κατσούλη που ανέλαβαν την περιήγηση μας και την κυρία Γιάννα Κυριακοπούλου για το κέρασμα στα παιδιά.
 • Την κυρία Τζένη Μπίθα που με χαμόγελο, μας καλοδέχθηκε στην πρεμιέρα της θεατρικής  παράστασης  «Η ζωή είναι ωραία», την οποία σκηνοθέτησε  καθοδηγώντας την θεατρική ομάδα Κρεστένων.
 • Τον οδηγό του λεωφορείου  κύριο Μιχάλη Πρωτόπαπα που με τις ικανότητες του βοήθησε στην ομαλή διεξαγωγή της εκδρομής  ενώ παράλληλα   δίδαξε μικρά και μεγάλα μυστικά του ποδοσφαίρου στους μαθητές μας.

Τέλος  ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας που παρά το φορτωμένο πρόγραμμα της εκδρομής  άφησαν καλές εντυπώσεις σε όλους εκείνους που μας ξενάγησαν στο εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές : Νομική Σαμίου, Εύα Πετρίδη και Βασίλης Καλογεράκης.