Ισπανικές Εκλογές:Μικρή και υποβαθμισμένη νίκη της Αριστεράς-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1533

Την Κυριακή 28/4/2019 έγιναν Εκλογές στην Ισπανία. Για την Ελλάδα είχαν ένα ορισμένο ενδιαφέρον,γιατί στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης υπό ανάλογες συνθήκες υποτίθεται ,ότι διαμορφώνονται ανάλογα εκλογικά αποτελέσματα,που από τη μια μπορούν να διδάξουν και να προειδοποιήσουν και από την άλλη να αξιοποιηθούν πολιτικά στη Χώρα μας.

Με το σημερινό μας άρθρο θ’ αποδείξουμε,ότι υπάρχει μια νίκη της Αριστεράς στην Ισπανία,αλλά αυτή είναι και μικρή ποσοτικά σε συνολική βάση (για ένα Κόμμα είναι όντως μεγάλη νίκη),αλλά και υποβαθμισμένη ποιοτικά.

Συνεπώς χωρίς να προδικάζουμε αποτελέσματα στην Ελλάδα,βλέπουμε ότι ελάχιστα μπορεί να τα αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας τα ως γενική τάση στην Ευρώπη.


1) Πρόκειται για αναδιάταξη δυνάμεων εντός των ίδιων             ιδεολογικών πλαισίων

Ένα συγκεκριμένο Κόμμα της Αριστεράς νίκησε και ένα συγκεκριμένο Κόμμα της Δεξιάς ηττήθηκε.Αν όλη η Αριστερά ήταν μόνο το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και όλη η Δεξιά ήταν μόνο το Λαικό Κόμμα,τότε θα υπήρχε ιδεολογική νίκη της Αριστεράς έναντι της Δεξιάς.

Πράγματι το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα παίρνει το 28,68% των ψήφων (ενώ στις Εκλογές του 2016 είχε το 22,63%) και το Λαικό Κόμμα παίρνει το 16,70% (ενώ στις Εκλογές του 2016 είχε το 33,01%).

Αν όμως μετρήσουμε συνολικά τις αριστερές ψήφους (και αντίστοιχα τις δεξιές) θα διαπιστώσουμε,ότι οι αλλαγές είναι πολύ μικρές.Ας δούμε το σύνολο των αριστερών ψήφων:Το 2019 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (όπως ήδη είπαμε) παίρνει 28,68%. Το Ουνίδας Ποδέμος παίρνει 11,95%. Το Εν Κομούν Ποδέμοςτης Καταλωνίας 2,36%.Η Σοσιαλιστική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας παίρνει το 3,89%.Σύνολο ποσοστών αριστερών ψήφων το 2019 : 46,88%.

Το 2016 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα παίρνει το 22,63%.Το Ουνίδας Ποδέμος παίρνει 13,42%. Το Εν Κομούν Ποδέμος της Καταλωνίας 3,55% και Σοσιαλιστική Ρεπουμπλικανική Αριστερά 2,69%.

Σύνολο ποσοστών αριστερών ψήφων το 2016: 42,29%

Ας δούμε το σύνολο των δεξιών ψήφων:Το 2019 το Λαικό Κόμμα παίρνει 16,70%.Οι Πολίτες παίρνουν 15,86%.Το υπερδεξιό VOX παίρνει 10,26%.Σύνολο ποσοστών δεξιών ψήφων το 2019: 42,82%

Διαφορά υπέρ της Αριστεράς το 2019: 4,06%

Το 2016 το Λαικό Κόμμα παίρνει το 33,01%. Οι Πολίτες το 13,06%.Το VOX παίρνει το 0,2%.Σύνολο ποσοστών δεξιών ψήφων το 2016: 46,27%, Διαφορά υπέρ της Δεξιάς:3,98%

Τελικό αποτελεσμα: Το 3,98% υπέρ της Δεξιάς το 2016 έγινε 4,06 % υπέρ της Αριστεράς.

Επομένως μένοντας στα δύο μεγάλα κόμματα το 2019 η διαφορά είναι υπέρ της Αριστεράς περίπου 12%.Συνολικά η διαφορά είναι περίπου 4%.Αντίθετα το 2016 η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων Κομμάτων ήταν:10,4% υπέρ του Λαικού Κόμματος,ενώ συνολικά ήταν 4%.

Άρα οι συνολικές αλλαγές στα χρόνια που πέρασαν είναι πολύ μικρότερες.

2) H νίκη της Αριστεράς είναι υποβαθμισμένη

Α) Πριν απ όλα η ίδια η Αριστερά είναι πολιτικά υποβαθμισμένη.Ακόμα κι αν η νίκη της ήταν μεγάλη,θα ήταν νίκη μιας ήπιας Αστικής Παράταξης εναντίον μιας αδιάλλακτης Αστικής Παράταξης.Υπάρχουν ταξικά συμφέροντα διαπραγματεύσιμα (καλύτερα μεροκάματα, καλύτερες συνθήκες Εργασίας).Γιαυτά τα ταξικά συμφέροντα δεν χρειάζεται Κόμμα της Αριστεράς.Υπάρχουν τα Εργατικά συνδικάτα γι αυτό το σκοπό.Η Αριστερά χρειάζεται για τα μη διαπραγματεύσιμα ταξικά συμφέροντα(ιδιοκτησία των Μέσων Παραγωγής+Πολιτική Εξουσία).Η Αριστερά της Ισπανίας στο σύνολο της έχει απαρνηθεί την πάλη για τα μη διαπραγματεύσιμα ταξικά συμφέροντα.Την πάλη για την Πολιτική Εξουσία την έχει υποβαθμίσει σε διαχείριση του καπιταλιστικού Συστήματος και το μόνο πολιτικό που κάνει (και αυτό στην καλύτερη περίπτωση) είναι κάποιες τοπικές κατακτήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος να τις νομοθετεί για όλη τη Χώρα.Τώρα με την ΕΕ ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει.Πρόκειται για μια Ψευτοαριστερά

Β) Η πτώση του Λαικού Κόμματος δεν οφείλεται σε πολιτικο-ιδεολογικούς λόγους.Οφείλεται σε θέματα σκανδάλων διαφθοράς.Γιαυτό έχουμε μετακίνηση ψήφων του Λαϊκού Κόμματος προς το υπερδεξιό VOX και όχι προς το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.Επομένως αν υπάρχει αυτή η συνολική διαφορά του 4%,οφείλεται σε λόγους ηθικής Τάξης και όχι σε ιδεολογική αντιπαράθεση.Μάλιστα στα πλαίσια της Αριστεράς έχουμε πισωδρόμηση,που δείχνεταιμε την πτώση των δυνάμεων του Ουνίδας Ποδέμος.

Συνολικά τα δύο Ποδέμος το 2016 έφεραν 16,97%,ενώ το 2019 έφεραν 14,31%.Η διαφορά αυτή πήγε στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα,που είναι λιγότερο Αριστερό από το Ποδέμος.

Γ) Ο κίνδυνος για το Αριστερό Κίνημα από την αύξηση του VOX από το 0,2 στο 10,26 είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από το όφελος του Κινήματος από την συνολική ενίσχυση της Αριστεράς κατά 4% ή κατά 6,05% μόνον του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος,διότι το VOX είναι μια οργανωμένη και μαχητική Δεξιά,ενώ η Ισπανική Σοσιαλδημοκρατία ούτε οργανωμένη,ούτε πολύ περισσότερο μαχητική Αριστερά είναι.


3) Η επίδραση των Ισπανικών Εκλογών στις Ελληνικές

1Α) Οπωσδήποτε θα υπάρξει μια πολιτική φλυαρία του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν αντιστροφή του κλίματος στην ΕΕ υπέρ των Προοδευτικών Δυνάμεων.Οι αντιρρησίες θ’ αντιπαραβάλουν: Πού βλέπετε την αντιστροφή του πολιτικού κλίματος στην ΕΕ,αφού το υπερδεξιό Κόμμα VOX από το 0,2% το 2016,έφτασε το 10,26% το 2019;

Η λογική του Αλ.Τσίπρα είναι η εξής:Η Δεξιά ηττήθηκε επειδή στηρίζει τον Νεοφιλελευθερισμό και έπηξε στη διαφθορά.Η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι στραβή αντίδραση στην χρεοκοπία της Δεξιάς,που θα οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση.Γιαυτό πολεμάμε την Δεξιά και την στραβή απάντηση στην Δεξιά δηλ.την Ακροδεξιά.


Β) Κατά βάση το Λαικό Κόμμα ηττήθηκε ηθικά με τα σκάνδαλα και τις
μίζες και όχι πολιτικά-ιδεολογικά.Αυτό θα δώσει ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ ν’ αρχίσει νέο γύρο σκανδάλων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Βέβαια το πρόβλημα είναι γιατί το Λαικό Κόμμα χώθηκε στα σκάνδαλα;Η απάντηση είναι απλή: Έπαψε να πιστεύει,ότι εκπληρώνει κάποιο εθνικό ρόλο και η πίστη στον πολιτικό ρόλο της Αστικής Τάξης έγινε ατομική ιδιοτέλεια (άντε και μιας μικρής παρέας μας).


Γ) Η σταθερότητα των πολιτικών δυνάμεων μεταξύ Δεξιάς και Σοσιαλδημοκρατίας δείχνει μια πολιτική απογοήτευση του λαού,η οποία τον αφοπλίζει πολιτικά και τον οδηγεί σε ατομικές και όχι πολιτικές αναζητήσεις.Ο Αλ.Τσίπρας ως καλό παιδί της Άρχουσας Τάξης αντί να βαθύνει την πολιτικοποίηση εμπορεύεται την αποπολιτικοποίηση.Διά ταύτα οι παροχές θα ενταθούν.Τι ξεχνάει όμως ο Τσίπρας; Η αποπολιτικοποίηση του λαού δεν μπορεί να είναι πλήρης.Η πολιτικοποίηση μπορεί να μείνει λειψή και συγχρόνως στρεβλή: Γιαυτό μπορεί να εκδικηθεί ο λαός τον Αλ.Τσίπρα για τις υποχωρήσεις του στο Σύστημα και να ψηφίσει ΝΔ (παρ’ όλο πουξέρει ότι αυτό θα είναι χειρότερη λύση).


Δ) Η πτώση της δύναμης των Ποδέμος,που είναι αριστερότεροι του Σοσιαλιστιού Εργατικού Κόμματος,χωρίς να είναι οι ίδιοι πραγματικοί Αριστεροί,δείχνει ότι αργεί ακόμα η ώρα της πραγματικής Αριστεράς. Άλλωστε το Ισπανικό κομμουνιστικό Κόμμα,όχι μόνο μεταλλάχθηκε,αλλά εντάχθηκε στο Ποδέμος.Το Σύστημα στην Ελλάδα λογαριάζει το ΚΚΕ ως πολιτική ενόχληση,ως εν δυνάμει κίνδυνο ,όχι όμως ως δύναμη που μπορεί να το αλλάξει τώρα άμεσα.

Το ΚΚΕ θα γίνει επικίνδυνο για το Σύστημα,μόνο αν η Ελλάδα βγεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ (γιαυτό άλλωστε μας χώνουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ–για να κοιμούνται οι Αστοί ήσυχα)[και όχι μόνον αυτό: αλλά πρέπει ν’ αλλάξει σε βάρος των Δυτικών Δυνάμεων ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ από μια και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη]
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός