Από το Γραφείο του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερού εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Τελικά οι προσπάθειες για επίλυση ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο την περιοχή μας αλλά ολόκληρη την χώρα δικαιώθηκαν κατά την ψήφιση του σχετικού Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών.

  • Επιτρέπεται και η χρήση τραπεζοκαθισμάτων υπό όρους.
  • Επιβάλλεται ποσοστό 60% ελεύθερης παραλίας ισοκατανεμημένο “ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά” καταργώντας έτσι την υποχρεωτική απόσταση των 100 μέτρων μεταξύ των παραλιούχων που δημιουργούσε  αυθαιρετούχους και δεν προστάτευε την παραλία.
  • Καταθέσαμε πρόταση – τροπολογία στο Υπουργείο για εξαίρεση από την 12μετρη λωρίδα που ισχύει στα Δωδεκάνησα των νόμιμων προ του 1948 ιδιοκτησιών όπως αυτές απεικονίζονται με κτηματολογικές μερίδες στους κτηματολογικούς χάρτες. Επειδή υπήρχαν διαφορετικές προτάσεις από άλλους συναδέλφους, το Υπουργείο θα φέρει σχετική ρύθμιση σε επόμενο Ν/Σ μετά από επεξεργασία των ζητημάτων που ανακύπτουν.
  • Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης κατασκευών από ΟΤΑ  (π.χ. πρόχειρες προβλήτες – σκάλες σε παραλίες για προσέγγιση μικρών σκαφών όπως στην Σύμη).

Για άλλα ζητήματα που βάλαμε όπως π.χ. για την λειτουργία των θαλάσσιων σπορ, θα δοθούν λύσεις μέσα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.

Κατά την τοποθέτηση του ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός στην ολομέλεια της Βουλής στηλίτευσε απαντώντας και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκο Δένδια την υποκριτική στάση της δεξιάς που ενώ είναι υπεύθυνη για την ελλιπή νομοθέτηση ως τώρα προστασίας των ακτών, παρουσιάζεται σήμερα ως “προστάτης του περιβάλλοντος” διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο του Ν/Σ.

Μιλά για νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ενώ αποκλείονται ξενοδοχεία, κατοικίες, καταστήματα, και αδειοδοτεί υπό όρους μόνο δίκτυα, δρόμους κ.α. Βάζει τάξη δηλαδή εκεί που υπήρχε ασυδοσία.

Αλλά όπως είπε είναι και αυτή μια προσπάθεια της δεξιάς να πλήξει το φιλοπεριβαλλοντικό πλεονέκτημα της αριστεράς όπως προσπαθεί να κάνει με όλα τα πλεονεκτήματα που έχει καταξιωθεί η αριστερά στην συνείδηση του λαού, την κοινωνική πολιτική, την πάταξη της διαφθοράς, την δίκαιη κατανομή του πλούτου, την αξιοκρατία.

Για όλα αυτά η δεξιά αντί να απολογείται, προσπαθεί να πείσει ότι “όλοι ίδιοι είμαστε”.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός