Ο Δημήτρης Διακομιχάλης στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου- συγγραφέα Κώστα Μαρδά «Προ-΄Ιμια Πολέμου»

884

Ιδέες προς τους αρχηγούς των κομμάτων για μια πολιτική ελληνικών διεκδικήσεων προς την Τουρκία πρότεινε ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Κώστας Μαρδάς, την Τρίτη το βράδυ 9 Απριλίου 2019 στο βιβλιοπωλείο Ιανός, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Προ- ΄Ιμια Πολέμου», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης. 

Για το βιβλίο μίλησαν: Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος , ο δήμαρχος στην κρίση των Ιμίων Δημήτρης Διακομιχάλης και η ηθοποιός με εργασία για την ελληνοτουρκική κουλτούρα Ηρώ Κισσανδράκη

Η λίστα των ελληνικών «θέλω», που για πρώτη φορά κατατίθεται σε ελληνικό φόρουμ- εκδήλωση από Έλληνα ειδικό ή δημοσιογράφο είναι η παρακάτω:

Να ζητήσουμε το δικαίωμα τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ,με δέσμευση της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι η λειτουργία δεν θα λαμβάνει εθνικοπολιτική διάσταση . 

Να ζητήσουμε να αναγνωρίσει η Τουρκία σε επίσημη απογραφή το δικαίωμα προσδιορισμού των ελληνογενών κρυπτοχριστιανών Τούρκων στον Πόντο , των Τουρκοκρητικών του Τσεσμέ και απογόνων Ελλήνων της Σμύρνης που μετά τον Διωγμό του 1922 καλύπτουν την ρωμέϊκη καταγωγή τους πίσω από υπηκοότητες Ευρωπαϊκών χωρών.
Να ζητήσουμε την κατοχύρωση του δικαιώματος σύστασης πολιτιστικών σωματείων των ελληνογενών μειονοτήτων με τήρηση των εθίμων , δικαίωμα εκμάθησης της ελληνικής ποντιακής και κρητικής διαλέκτου .

Να ζητήσουμε την εγκατάσταση απογόνων διωχθέντων Κωνσταντινοπολιτών στην Πολη και διωχθέντων μικρασιατών στη Σμύρνη μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων .

Να ζητήσουμε το δικαίωμα υπερπτήσεων ελληνικών αεροσκαφών αναγνώρισης, με ενημέρωση του ΝΑΤΟ , σε ζώνη κατά μήκος της τουρκικής ακτής, ώστε να πιστοποιείται η συγκέντρωση δυνάμεων που μπορούν να απειλήσουν τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

Και – το τελευταίο : Να ζητήσουμε την απόδοση στην Ελλάδα νησιών και βραχονησίδων εντός του Κόλπου του Αδραμυττίου – απέναντι από τη νήσο Λέσβο , αλλά και καθ΄όλο το μήκος των αιγαιακών συνόρων – που , ενώ βρίσκονται έξω από τα 3 μίλια από τις τουρκικές ακτές, και άρα δεν τα καλύπτει το όριο τουρκικής κυριαρχίας που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, τελούν υπό τουρκική κατοχή.
Αυτή την πολιτική την ονομάζω : «Ζητούμε και συζητούμε», κατέληξε ο Κώστας Μαρδάς.

Ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά τα στοιχεία που παρουσίασε στην τοποθέτηση του ο τέως Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις παράλογες διεκδικήσεις των γειτόνων στην περιοχή μας.