Σήμερα Κυριακή των Βαΐων 21.4.2018, στον Ιερό Ναό Παναγίας της Κεχαριτωμένης στη Χώρας Καλύμνου εορτάστηκε η 84η Επέτειος της Εθνικοθρησκευτικής εξέγερσης του Καλυμνιακού λαού ενάντια στη Φασιστική Ιταλική κατοχή το 1935  γνωστής και ως Πετροπόλεμος. 

Η επέτειος αυτή σηματοδοτεί τη γενναία αντίσταση των              Καλυμνίων αλλά και των Δωδεκανησίων την περίοδο της ιταλικής κατοχής ενάντιας σε κάθε μορφή βίας και καταπάτησης των ιδανικών τους.

Ο Εμμανουήλ Καζώνης που δοφονήθηκε στις 7 Απριλίου 1935 όπως και άλλοι ανώνυμοι απλοί πολίτες αναδείχθηκαν ήρωες και απέδειξαν το ελεύθερο  και αδούλωτο πνεύμα των Καλυμνίων

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ.Παΐσιος, ενώ παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού. Παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ και καταγόμενος από τη Χώρα Καλύμνου Γιώργος Κασσάρας και ο Καλύμνιος Δήμαρχος Κρις Αλαχούζος.

Ομιλητής ο Φιλόλογος-ιστορικός Θεόφιλος Τσουκαλάς.

Αμέσως μετά την αρχιερατική λειτουργία στο προαύλιο της Παναγιάς τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του παπά Μιχάλη Τσουγκράνη.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής και ο Γ.Γ Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Κασσάρας.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Τιμές απέδωσε η ακούραστη Δημοτική Φιλαρμονική και τελετάρχης ήταν ο καθηγητής Φυσικής αγωγής Βασίλειος Διακομιχάλης.

Δείτε σχετικό αφιέρωμα του kalymnos-news.gr για την επέτειο του Πετροπολέμου στην Κάλυμνο και τα 84 χρόνια από τη δολοφονία του Μανώλη Καζώνη πατώντας εδώ
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός