Από το συνταξιούχο εκπαιδευτικό Γρηγόρη Ρωμανό λάβαμε μία συγκινητική επιστολή που στάλθηκε στην οικογένεια του αδικοχαμένου 39χρονου αστυνομικού Ηλία Καλαϊτζή.

Ο 39χρονος αστυνομικός Ηλίας Καλαϊτζής έχασε τη ζωή του στην Τύμφη, όπου είχε πάει με 2 φίλους του για πεζοπορία. στις 13 Απριλίου 2019, ημέρα των γενεθλίων του .

Παραθέτουμε την επιστολή:

Αποχαιρετισμός στον αδελφό μας Ηλία Καλαϊτζή

                                                Χριστός Ανέστη

Μπροστά στο πένθος και την τραγωδία ο παρηγορητικός λόγος ας είναι ταυτόχρονα αποχαιρετισμός από τον κοιμηθέντα  αδελφό μας και αναμνηστική αναφορά στα βιώματα της σύντομης αλλά τόσο πλούσιας γνωριμίας μας μαζί του.

Φτωχός ο λόγος για να εκφράσει τις στιγμές της βαθιάς θλίψης που πυροδότησε τις ψυχές όλων μας που γνώρισαν – είτε προσωπικά είτε από τα κείμενά του-  τον Ηλία. Ο αδόκητος θάνατός του σε  στιγμές από τις προσφιλέστερες  του ελεύθερού του χρόνου, την ορειβασία, συγκλόνισε όλους και έριξε σε βαθύ πένθος την αγαπημένη οικογένειά του, γυναίκα και παιδιά,  και τους γονείς και τ’ αδέλφια του.  Λίγες μέρες πριν από την Εβδομάδα των Παθών και την χαρμόσυνη Ανάσταση του Κυρίου μας η ψυχή του αξέχαστου φίλου μας και παθιασμένου φίλου της Καλύμνου πέταξε στην αιωνιότητα.

Η γνωριμία μας με τον Ηλία μέσα από απλές –και πάντως όχι τυχαίες- διαδρομές της ζωής , μέσα από σταυροδρόμια απρόβλεπτα, ήταν μία από τις ωραιότερες στιγμές της καθημερινότητας στην Κάλυμνο. Μόνο ο φυσικός, ο απέριττος και απερίφραστος λόγος μπορεί να εκφράσει τον χαρισματικό άνθρωπο Ηλία, αφού και ο ίδιος ήταν ο ανεπιτήδευτος χαρακτήρας με τη φυσική και άμεση αγάπη για ό,τι έλεγε και έπραττε, με τη χαρά που αυτή η αγάπη γεμίζει την ψυχή και την διοχετεύει στον συνάνθρωπό του αντλώντας την από την πίστη  του στον Θεό της αγάπης. Με τη φυσική απλότητα του χαρακτήρα του αναφερόταν στο δύσκολο έργο του αστυνομικού, με την αγάπη που εκδηλώνεται με την κατανόηση και την συμπόνια του για τους παραβάτες, αλλά όχι την  παραβατικότητα γενικά αλλά και ειδικά των νέων , την εξάρτηση από τα ναρκωτικά,  αλλά και την ανάγκη στροφής προς την άθληση και τον αθλητισμό. Με την ίδια απλότητα και βαθιά κατάνυξη ανέβηκε στο αναλόγιο της Παναγίας στην Τέλενδο και με την γνώση της Ιεροψαλτικής και τη μελωδική φωνή του χαροποίησε το εκκλησίασμα . Με ενθουσιασμό και νεανική ορμή περιήλθε σχεδόν όλη την Κάλυμνο, κάθε φορά και για κάθε χώρο επίσκεψης εκφράζοντας τον ειλικρινή και αυθόρμητο θαυμασμό του και την αγάπη του για τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της Καλύμνου. Τα γραπτά κείμενά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την Κάλυμνο  αποτελούν μία από τις ωραιότερες και επιτυχέστερες διαφημίσεις του νησιού μας, αλλά και μια έκφραση  ειλικρινούς αγάπης  γι’  αυτό . Σε μέρες εορταστικές της Εκκλησίας μας, σε ευρύ οικογενειακό και φιλικό πλαίσιο , μικροί και μεγάλοι αγαπήσαμε αυτό το μεγάλο παιδί, Μέσα από τις μικροχαρές αυτών των εορτών γευτήκαμε και νιώσαμε και κατανοήσαμε πώς και πόσο είναι απλό η μικρή ζύμη να ζυμώνει όλο το φύραμα…

Η συγκρατημένη ελπίδα μας να ξαναδούμε τον αγαπητό μας Ηλία στην Κάλυμνο έσβησε. Δεν χάθηκε όμως και ούτε θα χαθεί η ανάμνησή του. Σε πολλές στιγμές συνειρμού βιωμάτων η παρουσία του Ηλία μας σαν φευγαλέα αύρα θα αναδίδει οσμήν ευωδίας …

Στο βαθύ πένθος της οικογένειας του Ηλία απλώνουμε σιωπηρά μία  παρήγορη βουβή χειραψία. Στη μνήμη του το ωραιότερο μνημείο που μπορούμε να ανεγείρουμε είναι τα ίχνη της αγάπης που αφήνει πίσω του ο εκλιπών αδελφός μας.  «Η ανάμνηση είναι η αγάπη μας, η ανάσταση η πίστη μας , το επανιδείν η ελπίδα μας».

                        Αιωνία η μνήμη σου αδελφέ μας

Οικογένεια Γρηγόρη και Σεβαστής Ρωμανού  
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός