Βενεζουέλα: Πώς και γιατί ο υβριδικός πόλεμος απέτυχε-Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

1695

Την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη του 2019 συνέβησαν πολλά γεγονότα στην Βενεζουέλα με βασικό στόχο την ανατροπή του Προέδρου Νίκολας Μαδούρο και την αντικατάσταση του από ένα ανδρείκελο των ΗΠΑ τον Χ.Γουαιντό.

Σκοπός του σημερινού μας άρθρου είναι ν’ αναδείξουμε τι είναι υβριδικός πόλεμος,γιατί συγκεκριμένα στην Βενεζουέλα εφαρμόστηκε σε πλήρη ανάπτυξη με όλες τις συνιστώσες του ο υβριδικός πόλεμος και γιατί απέτυχε.


1) Τι είναι υβριδικός πόλεμος;

Α) O υβριδικός πόλεμος είναι ένα σύνολο εχθρικών κινήσεων σε σύμπλεξη και στη βάση ενιαίου σχεδίου για επίτευξη ενός συγκεκριμένου πολιτικού στόχου.Ο υβριδικός πόλεμος διαφέρει από τον κανονικό Πόλεμο στο,ότι η στρατιωτική βία δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο (χωρίς ν΄ αποκλείεταιη χρήση της). Μάλιστα ο υβριδικός πόλεμος χρησιμοποιείται για να επιτευχθούν οι ίδιοι στόχοι,χωρίς στην καταφυγή στην ένοπλη στρατιωτική επέμβαση (που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες εξελίξεις).

Β) Μένει να ξεχωρίσουμε την έννοια του υβριδικού πολέμου απ’ τον Ψυχρό Πόλεμο.Υπάρχουν δύο διαφορές: Η πρώτη είναι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ολοκληρωτική αντιπαράθεση  δύο λίγο ή πολύ ισοδύναμων Μεγάλων Δυνάμεων με διαφορετικά Συστήματα με στόχο την πλήρη επικράτηση της μιάς πάνω στην άλλη με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (προφανώς χωρίς την καταφυγή σε χρήση γενικής ένοπλης σύγκρουσης—οι επί μέρους και κατά περιπτώσεις κάθε άλλο παρά αποκλείονται).

Ψυχρό Πόλεμο είχαμε μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.Υπόδειγμα υβριδικού πολέμου έχουμε σήμερα από πλευράς ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας.Η δεύτερη διαφορά είναι,ότι στον υβριδικό πόλεμο το υποκείμενο της πρόκλησης του είναι οπωσδήποτε μια Μεγάλη Δύναμη (στην περίπτωση μας οι ΗΠΑ,που οπωσδήποτε παίζει τον επιθετικό ρόλο) και μια μικρότερη χώρα (που οπωσδήποτε μπορεί μόνο να αμύνεται). Ως εκ τούτου η μεγάλη αυτή επιθετική Δύναμη έχει την δυνατότητα να κάνει σχεδιασμένη σύμπλεξη όλων των μορφών των εχθρικών κινήσεων.


2) Οι αιτίες του υβριδικού πολέμου

Εφ’ όσον το υποκείμενο του υβριδικού πολέμου είναι μια μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη και πριν απ όλα οι ΗΠΑ ,οι αιτίες ξεκινάνε από την φύση του Ιμπεριαλισμού,Διά ταύτα η πρώτη αιτία είναι ο μεγάλος φυσικός πλούτος της χώρας,που γίνεται στόχος του υβριδικού πολέμου, Έτσι λοιπόν η πρώτη αιτία είναι τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου,που βρίσκονται στη Βενεζουέλα (ξεπερνάν και αυτά της Σαουδικής Αραβίας).

Η δεύτερη αιτία είναι η γεωπολιτική θέση αυτής της χώρας-αντικείμενο του υβριδικού πολέμου.Η γεωπολιτική σημασία της Βενεζουέλας προκύπτει συγκυριακά: Ακριβώς επειδή υπάρχουν άλλες ανταγωνίστριες Δυνάμεις με βλέψεις σε όλη τη Λατινική Αμερική,που έχουν ως βάση εξόρμησης την Βενεζουέλα,η Βενεζουέλα αποκτά γεωπολιτική σημασία για τις ΗΠΑ [καθ ότι Ιμπεριαλισμός χωρίς τάσεις παγκόσμιας κυριαρχίας δεν υπάρχει (άλλο τώρα ότι ο πραγματικός συσχετισμός Δυνάμεων αυτό το αποκλείει ακόμα και για τις ΗΠΑ,που είναι ο Ιμπεριαλισμός των ιμπεριαλισμών)]

Η τρίτη αιτία είναι είναι το κοινωνικό καθεστώς της χώρας-θύματος του υβριδικού πολέμου.Η Βενεζουέλα έχει ένα σοσιαλίζον καθεστώς,που θυμίζει Σοσιαλισμό.Επειδή κάθε Ιμπεριαλιστική χώρα πριν απ όλα είναι καπιταλιστική ,η ύπαρξη σοσιαλίζοντος καθεστώτος προκαλεί ανησυχίες στο παγκόσμιο καπιταλιστικό Σύστημα,οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να το διαλύσουν,για να μην θυμίζει στους λαούς,ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό.


3) Οι βασικές συνιστώσες του υβριδικού πολέμου

Κάποιες συνιστώσες του υβριδικού πολέμου είναι αναγκαίες (πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν για να μιλάμε για υβριδικό πόλεμο)και κάποιες άλλες είναι συμπληρωματικές. Η Βενεζουέλα τις έχει όλες και επομένως αποτελεί το τέλειο παράδειγμα μελέτης του υβριδικού πολέμου.

Θ’ αναπτύξουμε μόνο τις βασικές (για λόγους χώρου)

Οι βασικές συνιστώσες είναι οι εξής:

α) Η άρνηση νομιμοποίησης

Ο υβριδικός πόλεμος αρχίζει με άρνηση της νομιμοποίησης της Κυβέρνησης της χώρας-θύματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Βενεζουέλας.Στην αρχή οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τις Εκλογές που ανέδειξαν Πρόεδρο της χώρας τον Νίκολας Μαδούρο και στην συνέχεια δεν αναγνωρίζουν τονΝ.Μαδούρο ως νόμιμο Πρόεδρο της Χώρας.

Αντ’ αυτού αναγνωρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα ως Πρόεδρο της χώρας τον Πρόεδρο της Βουλής Χ.Γουαιντό. Μπαίνει λοιπόν ζήτημα τι είναι διεθνής νομιμότητα;Με βάση την Αμερικάνικη λογική παράνομος Πρόεδρος είναι όποιος δεν παίρνει εντολές από τις ΗΠΑ και αντιτάσσεται στα συμφέροντα των ΗΠΑ.Αν θέλαμε να κοντράρουμε την Αμερικάνικη λογική θα λέγαμε:Μα τότε ακριβώς είναι η υπέρτατη νομιμότητα,γιατί η νομιμότητα ξεκινάει από εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού,γεγονός που ταυτίζεται με την εναντίωση στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν θέλουμε όμως ν’ ακολουθήσουμε αυτή την οδό και στεκόμαστε στην διεθνώς αναγνωρισμένη λογική της νομιμότητας:Η νομιμότητα προσδιορίζεται από την τήρηση των κανόνων τους Διεθνούς Δικαίου και αναγνωρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ήτοι νόμιμος Πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ο Ν.Μαδούρο έστω κι αν δεν αρέσει στη Δύση και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ.

β) Ο οικονομικός πόλεμος

Στην αρχή οι ΗΠΑ αρνούνται ν’ αγοράσουν το βασικό προιόν της χώρας θύματος.Οι ΗΠΑ δεν αγοράζουν πια το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια παγώνουν τις καταθέσεις της χώρας-θύματος στις Αμερικάνικες Τράπεζες (και αν μπορούν σ’ όλες τις Δυτικές Τράπεζες)

Με την Βενεζουέλα έκαναν καθαρή ληστεία: Παρουσιαζόταν στις Τράπεζες ο εκπρόσωπος του αντιπάλου του Ν.Μαδούρο (Χ,Γουαιντό) και έπαιρνε τα λεφτά της Βενεζουέλας!

γ) Ο πληροφοριακός πόλεμος

Κάποιες διαδηλώσεις στην αρχή ήσαν αυθόρμητες (σε έκταση και συχνότητα όχι μεγαλύτερες απ’ ό,τι τα κίτρινα γιλέκα στο Παρίσι.)Στην συνέχεια πληρώνονται πράκτορες να συγκεντρώνουν κόσμο.Μετά καλούνται τα Δυτικά κανάλια να διογκώνουν την συμμετοχή του κόσμου και να επαναλαμβάνονται συγκεκριμένες κινήσεις,που προκαλούν αίσθηση.Μετά αρχίζουν οι ψευτιές του τύπου: Ο στρατός κατεβαίνει με το μέρος της Αντιπολίτευσης,κατελήφθη το Αεροδρόμιο,μεγάλα στελέχη παραδέχονται ότι ο Μαδούρο πρέπει να φύγει και η μεγάλη αρλούμπα!Ο Μαδούρο ήθελε να φύγει στην Αβάνα και τον συγκράτησαν οι Ρώσοι κλπ κλπ.

δ) Η ανοικτή παρέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας.

Στην Βενεζουέλα γίνονται υποδείξεις πώς πρέπει να γίνονται οι Εκλογές,ποιός είναι ο κατάλληλος για να νικήσει,γίνονται υποδείξεις στον Στρατό να εξεγερθεί κατά της νόμιμης Εξουσίας,διαμορφώνεται πέμπτη  φάλαγγα που καλείσε βοήθεια τους Αμερικανούς και εν τέλει απειλούνται οι Ρώσοι και οι Κουβανοί να μην αποτολμήσουν να βοηθήσουν την Βενεζουέλα.

4) Γιατί όλα αυτά (μέχρι στιγμής) απέτυχαν;

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το καθεστώς,είναι ηλίου φαεινότερον από τα μέτρα που παίρνει και την εναντίωση των πλουσίων,ότι πρόκειται για λαικό σοσιαλίζον καθεστώς.Επομένως έχει (επί του παρόντος ) την υποστήριξη των λαικών στρωμάτων. Αυτό αποδεικνύεται και από την αλλαγή του συστήματος εκλογής:Όσο οι Εκλογές ήταν κοινοβουλευτικού τύπου,όπου οι πλούσιοι μπορούσαν να εξαγοράζουν ψήφους και να διαμορφώνουν υπηρετικά Κόμματα,τα αποτέλεσματα ήταν λίγο -πολύ ισοβαρή.Μόλις άλλαξε το σύστημα σε σοβιετικού τύπου (=με αντιπροσώπους συγκεκριμένων κλάδων) εκλογές,στην Βουλή οι οπαδοί του Μαδούρο είχαν κάτι παραπάνω από απόλυτη και καθαρή πλειοψηφία.Από κει και πέρα η Βενεζουέλα κράτησε μέχρι τώρα χάρις στην ολόπλευρη (πολιτικη,στρατιωτική ,διπλωματική και οικονομική βοήθεια της Ρωσίας=το κενό που άφησε η Σοβιετική Ένωση εν μέρει καλύφθηκε)Τώρα τι μένει; Για τις ΗΠΑ μένει μόνο η ανοιχτή στρατιωτική επέμβασημε ό,τι ήθελε προκύψει