Σήμερα τελειώνει η προεκλογική εκστρατεία και αποφεύγουμεμε τη σειρά μας να γράψουμε άρθρο,που είναι μέρος αυτής της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της Α ή Β Παράταξης,ή υπέρ του Α ή Β υποψηφίου. Αλλά και να φύγουμε από την Πολιτική μας είναι κάτι το αδύνατο,γιατί απλά αυτή είναι η κουλτούρα μας. Υπάρχει και η σχετική παροιμία,που εκφράζοντας τη σοφία του λαού με γραφικό,παραστατικό τρόπο λέει:”κουκκιά έμαθα,κουκκιά μαρτυράω”.

Ζυγιάζοντας λοιπόν τα ζητήματα σήμερα την ημέρα της προεκλογικής ησυχίας να είμαστε και έξω από την Πολιτική και μέσα στην Πολιτική,θα μιλήσουμε για ένα προσωπικό μας θέμα χρησιμοποιώντας πάντα τον πληθυντικό της ταπεινοφροσύνης αποφεύγοντας το “εγώ”.Το θέμα του σημερινού μας άρθρου είναι η Δικαιοσύνη των Αστών συγκεκριμενοποιημένη στην Δίκη,που έγινε πρόσφατα και αφορούσε      και εμάς προσωπικά,την Δίκη δηλ.των περιβόητων “Εκκλησιαστικών”της πρώτης θητείας του Δ.Διακομιχάλη ,που προκλήθηκε από πρωτοβουλία του διαδόχου και ανταγωνιστή του Γ.Ρούσσου.


1) Τι είναι τα “Εκκλησιαστικά”                           

 Στην δεκαετία του 1990 ο τότε Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης θέλησε να κάνει μια σειρά μικρά έργα,επιδιώκοντας προφανώς την διαμόρφωση εκλογικής πελατείας για την επόμενη προεκλογική περίοδο.Πλην όμως με βάση την ισχύουσα Δημοτική Νομοθεσία,όπως αυτή εκφραζόταν με τους κωδικούς του Δήμου,δεν ήταν δυνατόν να εγκριθούν από την Ανωτέρα Αρχή αυτά τα έργα. Εφευρέθηκε,λοιπόν,το εξής τέχνασμα: Απευθύνθηκε ο Δήμαρχος ή ο εντεταλμένος εκπρόσωπος του σε ιερείς μιας σειράς Εκκλησιών-Ενοριών με την εξής πρόταση: Εμείς δίνουμε στην Εκκλησία ένα μικρό ποσό για τις ανάγκες της.Εσείς όμως θα υπογράψετε,ότι παραλάβατε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό..Οι ιερείς μιας σειράς Εκκλησιών-Ενοριών αποδέχτηκαν,οπότε έμεινε ένα ορισμένο ποσό στην διάθεση της Δημαρχίας Δ.Διακομιχάλη.Το ποσό αυτό διαμοιράστηκε στους Συμβούλους της Δημοτικής Πλειοψηφίας για να κάνουν κάποια έργα στις γειτονιές τους.

Πιστεύουμε ότι τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν σε έργα και δεν υπήρξε καμία απολύτως κατάχρηση.

Εμείς τότε είμασταν ελάσσων Αντιπολίτευση κάτι ανάλογο με την σημερινή “Λαική Συσπείρωση” του ΚΚΕ.Όταν ήρθε το σχετικό ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο εμείς μονίμωςκαταψηφίζαμε και καταγγέλλαμε τις σχετικές προτάσεις,γιατί τα βλέπαμε ως προσπάθεια διαμόρφωσης εκλογικής πελατείας.Όσο κι αν φαίνεται παράξενο σχεδόν πάντα είχαμε την συνεργασία της κ.Ελένης Βάλλα εκπροσώπου της συντηρητικής Δεξιάς.Η κ.Ελένη Βάλλα καταψήφιζε μαζί μας πρώτον μεν για λόγους ηθικής Τάξης και δεύτερον γιατί η ίδια η δική της Παράταξη δεν της φερόνταν με τον πρέποντα σεβασμό (και προτιμούσε να ζητήσει την συμβουλή του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα,παρά του δικού της Αρχηγού).


2) Η εκδίκηση του Γ.Ρούσσου           

Μετά από δύο θητείες του Δ.Διακομιχάλη έρχεται η σειρά του Γ.Ρούσσου
να παραλάβει την Δημαρχία. Ο Γ.Ρούσσος κέρδισε την Δημαρχία ,γιατί υποσχέθηκε όχι απλώς πολλά έργα,αλλά Διοίκηση ανωτέρου τύπου στη βάση άλλων Αρχών και άλλων σχεδιασμών και οραμάτων.Επειδή από τη μια η τοτινή Κυβέρνηση δεν είχε τις παλιές οικονομικές ευχέρειες και από την άλλη οι ικανότητες της Παράταξης Γ,Ρούσσουκαι του ίδιου του Γ.Ρούσσου είχαν τεχνητά προβληθεί πολύ υπερτιμημένες,τα οράματα του Γ.Ρούσσου αποδείχθηκαν φαντασιώσεις.

Απλά δεν έγινε τίποτε το αξιόλογο έργο,τόσο που να δικαιολογεί την επανεκλογή τουΓ.Ρούσσου.Τότε ο Γ.Ρούσσος προσέφυγε στο ακόλουθο τέχνασμα:Άρχισε να κατηγορεί τον Δ.Διακομιχάλη για καταχρήσεις και άνοιξε ένα κύκλο καταγγελιών και αιτήσεων σχετικών ελέγχων με την ελπίδα να φανεί ότι ο Δ,Διακομιχάλης είναι καταχραστής και να σταλεί στονΚαλυμνιακό λαό το ακόλουθο μήνυμα:Μπορεί εμείς να μην κάναμε αυτά που σας υποσχεθήκαμε,πλην όμως κάναμε χρηστή Διοίκηση και δεν είμαστε “κλέφτες”σαν τον Δ.Διακομιχάλη.Τουτέστιν ο Γ.Ρούσσος επιχείρησε να υποβαθμίσει την ηθική του Δ.Διακομιχάλη για να καλύψει το δικό του πολιτικό κενό.


3) Ένας λαθεμένος έλεγχος             

 Ο Γ.Ρούσσος δεν είχε το πολιτικό σθένος να ζητήσει έλεγχο στη βάσητης λογικής: Οι δημοτικοί Σύμβουλοι του Δ.Διακομιχάλη διαχειρίστηκαν τόσα χρήματα και ξόδεψαν για έργα πολύ λιγότερα,Διά ταύτα ελάτε να επιβεβαιώσετε τις συγκεκριμένες κατηγορίες μας κατά των συγκεκριμένων προσώπων που διαχειρίστηκαν τα δημοτικά χρήματα και να προχωρήσετε στις σχετικές δίκες.Αντ’ αυτού αορίστως ζήτησε έλεγχο των οικονομικών μιας ολόκληρης περιόδου.Ο έλεγχος ήταν πολύ απλός: Δεν νοιάστηκαν για το ποιοί ψήφισαν τις δοσμένες δαπάνες και ποιοί τις καταψήφισαν.Δεν νοιάστηκαν για το ποιοί διαχειρίστηκαν δημοτικά χρήματα και ποιοί όχι.Και απ’ αυτούς που διαχειρίστηκαν ,δεν νοιάστηκαν να βρούν πόσα παρέλαβαν και πόσα ξόδεψαν.Ο πέλεκυς έπεσε επί δικαίων και αδίκων αδιάφορα.

Μέτρησαν πόσα ξοδεύτηκαν,διαίρεσαν δια του αριθμού των Συμβούλων και έρριξαν τα σχετικά πρόστιμα.Σε μας που καταψηφίσαμε (μαζί με τηνκ.Βάλλα) και καταγγείλαμε την σχετική διαχείριση καταλογίστηκαν 20.000 Ευρώ.στον καθένα. Δηλ.δίνει κάποιος τη μάχη του ενάντια στα “Εκκλησιαστικά”και βρίσκεται να εμφανίζεται καταχραστής και να προστιμάρεται με ένα εξοντωτικό ποσό (να ληφθεί υπ όψη ότι η Σύνταξη μας είναι 450 Ευρώ). 

4) Η έφεση             

Πότε έγινε η πρωτόδικη καταδίκη δεν πήραμε χαμπάρι.Μας μένει η έφεση.Εμείς προσωπικά δεν είχαμε την δυνατότητα να βρούμε το σχετικό παράβολο των 1000 Ευρώ (δύο Συντάξεις με το ξεκίνημα χωρίς να λογαριάζουμε τα έξοδα του δικηγόρου).

Επίσης εμείς δεν θέλαμε το έλεος της δικηγορικής μανούβρας,γιατί πολιτικά δώσαμε την μάχη και πολιτικά θελήσαμε να την τελειώσουμε.Διά ταύτα δεν καταφύγαμε στα σχετικά γραφεία της υψηλά ειδικευμένης δικηγορίας.Μόνοι μας κάναμε την σχετική έφεση σε πολιτική βάση.Τονίσαμε ότι την υπόθεση την καταγγείλαμε και την καταψηφίσαμε.Και πάνω απ όλα δεν διαχειριστήκαμε τίποτε για να καταχραστούμε κάτι.

Πληροφορήσαμε τον υπεύθυνο του Ελεγκτικού Γραφείου,ότι

α) Επειδή είμαστε προχωρημένης ηλικίας

β) επειδή έχουμε πρόβλημα υγείας και

γ) επειδή δεν μπορούμε να διαθέσουμε το σχετικό παράβολοτων 1000 Ευρώ ,δεν μπορούμε να παρεβρεθούμε στην δίκη.Ο υπεύθυνος δεν μας πληροφορεί ότι ή πληρώνεις 1000 Ευρώ ή καταδικάζεσαι αδιάβαστος. Απλά στέλλει στους δικαστές την έφεση μου.Οι δικαστές βλέπουν ,ότι δεν έχω δικηγόρο και κυρίως ότι δεν πληρώνω τα 1000 Ευρώ παράβολο και απορρίπτουν την έφεση μου (αν οι δικαστές την διάβασαν ή όχι δεν μπορούμε να το ξέρουμε.Ο υπεύθυνος πάντως του Ελεγκτικού Γραφείου ήξερετο περιεχόμενο της)


5) Η δικαιοσύνη των αστών               

 Α) Οι μεν δικαστές μη μπορώντας να μας καταδικάσουν με ουσιαστικό τρόπο μας καταδίκασαν με τυπικό τρόπο.Είναι η έφεση σε πολιτικήβάση;είναι εναντίον του Συστήματος;Άρα είναι απορριπτέα.

β) Ο Γ.Ρούσσος δεν θα τιμωρήσει τελικά τον Δ.Διακομιχάλη,που τον ανταγωνίστηκε ως άτομο,γιατί θα γίνει δίκη και θα αθωωθεί,αλλά θα τιμωρήσει εμάς που τον ανταγωνιστήκαμε ως Σύστημα,γιατί εμείς ήδη είμαστε καταδικαμένοι πριν την δίκη.Αυτή είναι η δικαιοσύνη των αστών.