Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του σφουγγαρά στην Κάλυμνο παρουσία του Υπουργού Φώτη Κουβέλη

1358

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή  των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του σφουγγαρά στην Κάλυμνο, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτική  Πολιτικής  Φώτη Κουβέλη.

Λιγα λόγια για το άγαλμα του σφουγγαρά

Από το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr

Δημιουργός του επιβλητικού αγάλματος είναι ο γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης .

 Το εν λόγω άγαλμα προμηθεύτηκε ο Δήμος Καλυμνίων προκειμένου να αναδείξει την σπογγαλιευτική παράδοση και να τιμήσει τον άγνωστο σφουγγαρά και τοποθετήθηκε  στην προκυμαία από το Δημαρχείο Καλύμνου προς τον  Άγιο Στέφανο, (Πλατεία Tarpon Spings).

 Για το άγαλμα του σφουγγαρά που δημιούργησε ο γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης να αναφέρουμε ότι  έχει ύψος 2,50 μέτρα, είναι από μπρούτζο κατάλληλο για εξωτερικό και μάλιστα παραθαλάσσιο χώρο και έχει βάρος περίπου 250 κιλά.

Όπως και  σε άλλα έργα του ο Σακελλάρης Κουτούζης χρησιμοποίησε για το κεφάλι, τη μορφή Καλύμνιου σφουγγαρά, η οποία κατά τον καλλιτέχνη, αποδίδει τη θαλασσινή αρμύρα με τις χαρακτηριστικές βαθιές ρυτίδες, αλλά και το θάρρος και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της θάλασσας.

 Να σημειώσουμε ότι η τσιμεντένια κολώνα της βάσης  τοποθέτησης του έργου, επενδύθηκε με ακανόνιστου μεγέθους “βράχους” και  είναι λιθόκτιστη με τελικό ύψος 1.30 μέτρων πάνω από το έδαφος

Με κατάλληλο σύστημα αντλείται θαλασσινό νερό από ένα κοντινό μέρος, το οποίο περιρρέει τη βάση, κάτω από τα πόδια του “σφουγγαρά” και στη συνέχεια συλλέγεται σε ένα περιμετρικό αυλάκι, γύρω από τη βάση και επιστρέφει στη θάλασσα.

Έτσι ο επισκέπτης του έργου από κοντά, θα ακούει και θα βλέπει το ζωντανό νερό να κυλάει πάνω από τις πέτρες της βάσης καταλήγοντας ανακυκλούμενο πάλι στη διπλανή θάλασσα !!  Επίσης λήφθηκε μέριμνα και για τον φωτισμό του όλου έργου κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η όλη  κατασκευή της στήριξης και ανάδειξης  του αγάλματος μελετήθηκε και  υλοποιήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με τη συμβουλευτική ευθύνη του γλύπτη, Σακελλάρη Κουτούζη.

Το όλο έργο βάση και άγαλμα  έχει τελικό ύψος 3,80 μέτρα
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός