Δράσεις σχολικής χρονιάς 2018-2019 του 1ου ΔΣ Σχολείου Πόλεως Καλύμνου.

536

1) Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου ανήκει στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία».

 Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ώστε να ενθαρρύνει και να κινητοποιήσει ολόκληρη τη σχολική κοινότητα σε δράσεις σχετικές με το περιβάλλον.

  Τα Οικολογικά Σχολεία είναι ένα καταξιωμένο διεθνές πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσω του οποίου οι μαθητές/τριες αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και αξίες αναγκαίες για να αλλάξουν το πρόσωπο του σχολείου μας και να διεκδικήσουν ένα αειφορικό μέλλον. Μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία αλλά και διάφορες μορφές σχολικής και κοινωνικής δράσης το πρόγραμμα παρέχει και υποστηρίζει ένα πλαίσιο εργασίας ικανό να εμφυσήσει  στην καρδιά της σχολικής ζωής τις αρχές της αειφορίας.

Τη σχολική χρονιά 2018-2019 υλοποιήσαμε το πρόγραμμα « Μαθαίνω τα Δάση μας.

Σκοπός  Προγράμματος

     Η γνωριμία με το δάσος και μέρος της βιοποικιλότητάς του, η κατανόηση της σχέσης ζωής δάσους – κοινωνίας, η ευαισθητοποίηση στις συνέπειες των καταστροφών, η κατανόηση της αναγκαιότητας για αειφορική διαχείριση του δάσους.

  Κριτήρια επιλογής του θέματος:

 • Η σημασία και η αξία του δάσους για τη ζωή στον πλανήτη.
 • Οι πρόσφατες καταστροφές απέραντων δασικών εκτάσεων ανά την Ελλάδα.
 • Η δυνατότητα βιωματικής προσέγγισης του θέματος από όλους, γιατί υπάρχει εύκολη πρόσβαση στους χώρους και στις πηγές πληροφόρησης.
 • Η ευκαιρία μέσω της υλοποίησης του προγράμματος, της σύνδεσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία, φορείς, ειδικούς, υπηρεσίες.
 • Η δυνατότητα εύκολης σύνδεσης με πολλά γνωστικά αντικείμενα

Στο πλαίσιο του Προγράμματος υλοποιήθηκε Δεντροφύτευση. Έλαβαν οι τάξεις: Τετάρτη(Δ΄), Πέμπτη(Ε΄) και Έκτη(Στ΄).

ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΣΕ ΔΑΣΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ     Προβάλλονται, αναλύονται και σχολιάζονται ορισμένα προβλήματα, οι αιτίες που τα προκαλούν  σ και οι συνέπειές τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον
2η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ  2019(ΑCTIONAID)

Η Μαθηματική Βδομάδα Δράσης ήταν μια «Πορεία με Στόχο» και συγκεκριμένα μια πορεία για τον Στόχο 11 της Ατζέντας 2030: « Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες» Εμπνέεται από το Walk the Global Walk στο πλαίσιο του οποίου την άνοιξη του 2019 νέοι σε 11 χώρες σ εόλη την Ευρώπη μαζεύουν χιλιόμετρα για τον στόχο 11.

  Οι μαθητές/τριες των τάξεων του σχολείου μας διένυσαν μια απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σχολείο έως το Κάστρο της Χρυσοχεριάς.

Ερεύνησαν τα προβλήματα στη γειτονιά, στην πόλη μας, που μας αφορούν και σχετίζονται με τον Στόχο 11. Εντόπισαν τα προβλήματα που υπάρχουν στη γειτονιά και πρότειναν κάποιες λύσεις. Προβλήματα για τη στέγαση, για τις μεταφορές, για την πολιτισμική και φυσική κληρονομιά, για τις φυσικές καταστροφές.

3) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Αποτελεί η ημέρα αυτή μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπισης της σχολικής βίας που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

  Με αφορμή την ημέρα αυτή το 1Ο Δημοτικό σχολείο Πόλεως Καλύμνου υλοποίησε δράσεις.  Έγιναν βιβλιοπαρουσιάσεις και προβλήθηκαν ταινίες.

4) ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών(Ε.Ε.Φ.) διοργάνωσε τον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού. Ο Διαγωνισμός αφορούσε τους/τις μαθητές/τριες των Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ τάξεων όλων των Δημοτικών της χώρας.

Η Α΄ Φάση υλοποιήθηκε στις 14  Μαρτίου και η Β΄ Φάση έγινε στις 11 Μαΐου.  Ο μαθητής του σχολείου μας ο Μεϊμάρης Μάριος βραβεύτηκε.

5) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών καθιερώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, όταν η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε τον εορτασμό της ημέρας αυτής κάθε χρόνο με σκοπό την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

Ο Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών έχει ως στόχο:

 • Προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών
 • Διατήρηση και καλλιέργεια του γλωσσικού πλούτου της Ευρώπης
 • Ανάγκη εκμάθησης από τους Ευρωπαίους και άλλων γλωσσών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και με αφορμή τον εορτασμό του 2018 ως ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς, ορίστηκε το θέμα « Το αγαπημένο μου ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι»

 Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου συνεργάστηκε με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου και υλοποίησαν δράσεις:

 Οι μαθητές/τριες συζήτησαν για την ελληνική παραδοσιακή μουσική και ανέφεραν ένα αγαπημένο  τους τραγούδι.  Έμαθαν πληροφορίες σχετικά με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και την ιστορία της. Έμαθαν για την αξία της παράδοσης για κάθε λαό.

Στη συνέχεια έκαναν επιλογή ενός τραγουδιού και με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού μελέτησαν την ιστορία και το νόημα του παραδοσιακού τραγουδιού. Κάποιες τάξεις παρουσίασαν χορούς. Τέλος οι γονείς και των δυο σχολείων έφτιαξαν παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  την Τσικνοπέμπτη.

6)ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ  ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. Φ14 /22511/Δ1/09-02-2018 Υπουργική Απόφαση  ιδρύθηκε το Δίκτυο Βιβλιοθηκών, όπου το 1ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Καλύμνου εντάχθηκε στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών.

  Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στον νέο χώρο θα υπάρξουν οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως επαρκής φωτισμός, φυσικός εξαερισμός, θέρμανση, ανεμπόδιστη πρόσβαση των χρηστών, φορητά μέσα πυροπροστασίας. Επίσης θα αξιοποιηθεί  κατάλληλος εξοπλισμός, όπως τραπέζι συνεργασίας, ράφια, καρέκλες, έπιπλα με θυρίδες….

Ανυπομονούμε!!

7)ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

 • «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ»
 • ΚΑΣΤΡΑ, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟ ΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΧΤΙΖΕΙ» Συντονίζεται από το εθνικό θεματικό δίκτυο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του κέντρου Μολάων.
 • ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
 • «Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΒΙΑΣ»
 • «ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»


8) BRAVO SCHOOLS 2019

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για τους 17 Βιώσιμους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Το σχολείο συμμετείχε στο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo schools 2019 και πήρε έπαινο συμμετοχής.

Με τη συμμετοχή του αυτή το σχολείο μας εντάσσεται στο Δίκτυο Σχολείο Πρεσβευτών για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το θέμα ήταν «Νερό- Δώρο Βροχής»

9) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ(ΕΤΑΙΡΙΑ)

Το Σχολείο έλαβε μέρος στον Μαθηματικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά», του περιοδικού «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ». Διακρίθηκαν οι μαθητές/τριες:

Θεμελίνα Τρικοίλη(Ε΄ ΤΆΞΗ), Μπουρνής Κωνσταντίνος,(Ε΄ ΤΑΞΗ),Μεϊμάρης Μάριος(ΣΤ΄ ΤΑΞΗ), Τυρίκος-Φραζής Φραζής( ΣΤ΄ ΤΑΞΗ)

10) Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. ΡΟΔΟΥ

  Είναι εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στον χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
  Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
“SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ”
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

 • Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).
 • Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).
 • Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
 • Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

  Στo σχολείο μας  η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.

Πραγματοποιήθηκαν δράσεις στον προαύλιο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου Συμμετείχαν τα σχολεία:

1Ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου, το 5ο Δημοτικό σχολείο Καλύμνου και το Ειδικό Σχολείο.

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας υλοποίησαν δράσεις που σκοπό είχαν:

 1. Να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση-υπευθυνότητα και σεβασμό στη ζωή τη δική τους και των άλλων.
 2. Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και αποδοχής του άλλου.
 3. Να διαμορφώσουν θετική συμπεριφορά ως πεζοί, οδηγοί, επιβάτες.
 4.  Να αναπτύξουν κοινωνική συνείδηση σε θέματα οδικής ασφάλειας.

5.   Να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

11) Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.- Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, με την Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργάνωσαν διαγωνισμό με θέμα
« Με ασφάλεια κυκλοφορώ στον δρόμο» και «Οδική Ασφάλεια: Ευθύνη όλων»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας σχεδίασαν δυο αφίσες, οι οποίες βραβεύτηκαν. 

Επίσης δόθηκε και Αναμνηστικό Δίπλωμα σε κάθε μαθητή/τρια.

12) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

   Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους. Στο 1Ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου η κ. Σεβαστή Τσάταρου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει  τη μαθητική κοινότητα, προκειμένου να παρέχει προστασία στα ζώα.

Προβλήθηκε και η σχετική ταινία.

13) Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου και το 5ο Δημοτικό Σχολείο υποδέχτηκαν τη συγγραφέα Λίλη Λαμπρέλλη.

14)Επίσκεψη των μαθητών/τριών σε Εργοστάσιο Σπογγαλιείας

15)ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

16)  ΗELMEPA(ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)

Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Βουτιά στον Ωκεανό»

Στόχοι:

 • Να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες την απεραντοσύνη των ωκεανών.
 • Να  μάθουν γιατί είναι σημαντική η θαλάσσια βιοποικιλότητα.
 • Να γνωρίσουν τις τροφικές αλυσίδες και πώς ένας οργανισμός επηρεάζει τον άλλο.
 • Να ευαισθητοποιηθούν για  τους θαλάσσιους οργανισμούς  που απειλούνται υπό εξαφάνιση.

Έγιναν αρκετές δράσεις

Πήγαμε στα Βλυχάδια, όπου τα παιδιά καθάρισαν την παραλία. Τοποθέτησαν σε εμφανές σημείο της πόλης την αφίσα με τον χαρακτηριστικό γλάρο.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός