Η οικογένεια του 21χονου φοιτητή Νίκου Χατζηπαύλου θα ζητήσει να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης, μετά από νέα έκθεση ειδικού πραγµατογνώµονα στον οποίο ανέθεσαν τη διερεύνηση, όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμα του το  «Εθνος της Κυριακής».

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για μία  υπόθεση που συγκλόνισε την Καλυμνιακή κοινωνία αλλά και το Πανελλήνιο όταν o 21χρονος ο οποίος περιγράφεται ως ένας ήσυχος νεαρός και µελετηρός σπουδαστής του Πολυτεχνείου, είχε βρεθεί νεκρός τον Νοέµβριο του 2017 σε βραχώδη τοποθεσία στη Λαγκά Χώρας  Καλύµνου.

Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ήταν η µητέρα του, η οποία ήταν καθηγήτρια στο νησί. Ο γιος της είπε ότι θα έβγαινε για µια βόλτα µε το ποδήλατο αλλά δεν γύρισε ποτέ πίσω. Ετσι, εκείνη µετέβη στο τοπικό αστυνοµικό τµήµα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Παρά τις αστυνοµικές έρευνες και την κινητοποίηση εθελοντών, το πτώµα του εντοπίστηκε έξι ημέρες αργότερα από ένα 15χρονο παιδί.

Ο φάκελος της υπόθεσης µπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Εφετών ∆ωδεκανήσου, η οποία έλαβε υπόψη ιατροδικαστική έκθεση που ανέφερε ότι «ο θανών, συνεπεία ατυχήµατος, κατακύλισε από µεγάλο άγνωστο ύψος, αρχικά εν ζωή, και κατέληξε σε σηµείο του βραχώδους υψώµατος, ενώ στη συνέχεια για άγνωστο λόγο, αλλά πιθανώς λόγω της βροχόπτωσης, κατέπεσε στο έδαφος, χωρίς να προκύπτει η εµπλοκή κάποιου ατόµου στο συµβάν».

Οι συγγενείς του φοιτητή, που από την πρώτη στιγµή µίλησαν για δολοφονία, δεν σταµάτησαν να αναζητούν την αλήθεια, καθώς δεν πίστεψαν την εκδοχή ότι ο Νίκος γλίστρησε και έπεσε από τα βράχια. Ετσι, ανέθεσαν στον µηχανολόγο µηχανικό Παναγιώτη Μαδιά την εκπόνηση έκθεσης για τις συνθήκες θανάτου, σύµφωνα µε την οποία αποκλείεται η περίπτωση του ατυχήµατος.

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τα αποτελέσµατα της νέας έκθεσης, βάσει της οποίας ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Γλύκας, θα ζητήσει να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης.

Ο κ. Μαδιάς µέτρησε τις δυνάµεις που δέχτηκε το σώµα του άτυχου Νίκου κατά τη φερόµενη πτώση του από τα βράχια. Η πρώτη πτώση ήταν ύψους 57 µέτρων, µέχρι το σηµείο όπου βρέθηκε το φούτερ του φοιτητή, και η δεύτερη 30 µέτρων, µέχρι το σηµείο όπου εντοπίστηκε το παπούτσι του.

«Οι δυνάµεις που δέχτηκε το σώµα του Νίκου Χατζηπαύλου στις δύο φερόµενες πτώσεις ήταν της τάξεως των 2,9 τόνων, κατά την πρώτη κατακρήµνιση ύψους 57 µέτρων, και 2,1 τόνων, κατά τη δεύτερη κατακρήµνιση ύψους 30 µέτρων. Η δε ταχύτητα που είχε το σώµα ήταν της τάξεως των 120 χιλ./ώρα στην πρώτη πτώση και 55,7 χιλ./ώρα στη δεύτερη πτώση. Με τα παραπάνω δεδοµένα συνάγεται το συµπέρασµα ότι εάν ο 21χρονος πράγµατι είχε πέσει από τα βράχια, τότε θα είχε υποστεί συντριπτικά κατάγµατα και θραύση οστών στο σύνολο του σκελετού του αλλά και εκδορές µεγάλης έκτασης, σε βαθµό που το θύµα δεν θα ήταν αναγνωρίσιµο».

Ωστόσο, η δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι δεν διαπιστώθηκαν ανάλογης βαρύτητας κακώσεις, µε κατάγµατα οστών και κακώσεις εσωτερικών οργάνων, λόγω της αναπτυχθείσας µεγάλης κινητικής ενέργειας. Συνεπώς, ο θάνατος του Νίκου Χατζηπαύλου δεν οφείλεται σε πτώση» αναφέρει το πόρισµα του πραγµατογνώµονα.

 Ο Γιάννης Παπαρουσάκης, νονός του 21χρονου σπουδαστή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ότι θεωρεί πως ο Νικόλας, όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί, µεταφέρθηκε στο σηµείο όπου βρέθηκε νεκρός: «Ηταν µεγάλο λάθος που η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Γι’ αυτό και βάλαµε µηχανολόγο µηχανικό να εξετάσεις τις δυνάµεις που δέχτηκε το παιδί κατά την υποτιθέµενη πτώση, προκειµένου να αποδειχτεί ότι δεν µπορεί να πέθανε από κάτι τέτοιο. Πιστεύουµε ότι ο Νικόλας δολοφονήθηκε. Η περιοχή όπου βρέθηκε το παιδί φηµίζεται για την παραβατικότητά της.

Είναι γνωστό αυτό στην Κάλυµνο, χωρίς να σηµαίνει τίποτα για το υπόλοιπο νησί. Ο Νικόλας ίσως είδε κάποια συναλλαγή που δεν έπρεπε να δει, µε αποτέλεσµα κάποιοι να θελήσουν να του κλείσουν το στόµα.

Υπάρχει βίντεο από drone που δείχνει το σηµείο όπου βρέθηκε το σώµα του, χωρίς να φαίνεται εκεί κανένα πτώµα. Πως γίνεται λίγες ηµέρες µετά να εντοπίστηκε εκεί το παιδί; Συνάγεται το συµπέρασµα ότι το σκότωσαν κάπου αλλού και στη συνέχεια εγκατάλειψαν το πτώµα εκεί όπου τελικά βρέθηκε. ∆εν εξηγείται διαφορετικά.Η οικογένεια ζητά να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Ο Γιάννης Γλύκας, δικηγόρος της οικογένειας, θα επιχειρήσει το επόµενο διάστηµα, µε «όπλο» τα νέα στοιχεία, να ανατρέψει τα δεδοµένα: «Συνεχίζουµε την προσπάθεια για να χυθεί φως στην υπόθεση. Σκοπεύουµε να κάνουµε αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειµένου να γυρίσει ο φάκελος στον εισαγγελέα εφετών ∆ωδεκανήσου και να ανοίξει νέος κύκλος ερευνών».

(Πληροφορίες από δημοσίευμα στο “ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ”)
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός