Το περιεχόμενο της Τουρκικής απειλής είναι λίγο-πολύ γνωστό. Με το σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να βρούμε την ουσία της Τουρκικής απειλής (και κυρίως τις αιτίες που την ανέδειξαν), αλλά και να αναδείξουμε τους παράγοντες που εμπλέκονται με αυτήν (S-400 και Ευρωπαϊκή παρέμβαση).

1) Η ουσία της Τουρκικής απειλής

Η ουσία της Τουρκικής απειλής με τη σύγχρονη μορφή της συνίσταται στο ότι τελείωσε το κεμαλικό, εθνικό, δυτικόφιλο, στρατιωτικό, κοσμικό καθεστώς και περνάμε στο καθεστώς Ερντογάν που είναι αυτοκρατορικό, απεξαρτημένο από τη Δύση, προεδρικό και ισλαμικό. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο καθεστώς στην Τουρκία, που εκ της φύσεώς του απειλεί τη Χώρα μας. Η διαφορετικότητα του νέου καθεστώτος συνίσταται στο ότι περνάμε στο παλιό Οθωμανικό Σύστημα σε μια ανώτερη, σύγχρονη βάση (Άρνηση τη Άρνησης).

Αυτό σημαίνει: Όχι Σουλτάνος, αλλά εκλεγμένος πρόεδρος με απεριόριστες εξουσίες, όχι στρατιωτική κατοχή σε μια απέραντη Αυτοκρατορία, αλλά οικονομική, πολιτική και πολιτιστική επιρροή στην ίδια απέραντη Αυτοκρατορία-που δεν υπάρχει πια, αλλά πρέπει να ανασυσταθεί- όχι πια καθυστερημένο φεουδαρχικό καθεστώς, αλλά σύγχρονο καπιταλιστικό, ιμπεριαλιστικό κράτος.

Η ουσία της Τουρκικής απειλής στο δικό μας (ή τον εγγύς σε εμάς χώρο) εκδηλώνεται ως αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ως αμφισβήτηση της ΑΟΖ (αποκλειστικής οικονομικής ζώνης) της Κύπρου (και ενδεχομένως της Ελλάδας).

2) Πώς προέκυψε η αλλαγή καθεστώτος στην Τουρκία;

α) Το βασικό πρόβλημα που ανακύπτει (και που η απάντησή του αποτελεί τη βάση της καθεστωτικής αλλαγής στην Τουρκία με γεωπολιτικές διαστάσεις) είναι: πώς και γιατί η Αστική Τάξη της Τουρκίας αποτολμά αποστασιοποίηση από τη Δύση (και πιο συγκεκριμένα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) και (αποτολμά) την τοποθέτηση δικών της αυτοτελών γεωπολιτικών στόχων πέρα και έξω (και αντίθετα) προς τους στόχους της Δύσης, ενώ η Ελληνική Αστική Τάξη προτιμά την πολιτική της υποτέλειας με περιορισμό σε δοτούς ρόλους από τη Δύση (και εν πολλοίς για τη Δύση και μόνο για τη Δύση).

Το πρόβλημα γίνεται δύσκολο ακριβώς γιατί η Δυτική πολιτικο-στρατιωτική προστασία αποτελεί εγγύηση της σταθερότητας του καπιταλιστικού συστήματος, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα.

β) Ποτέ καμία Αστική Τάξη στις μικρές και μεσαίες χώρες δεν νιώθει σιγουριά απέναντι στον εχθρό-λαό. Από κει και πέρα, ανάλογα με τις δυνατότητες της Αγοράς της και γενικότερα τις οικονομικές διαστάσεις του Εθνικού της Χώρου, η κάθε Αστική Τάξη έχει σε διαφορετικό βαθμό τον φόβο του εχθρού-λαού και σε διαφορετικό βαθμό νοιώθει την ανάγκη καταφυγής σε ξένη προστασία με πολιτική Εθνικής Υποτέλειας. Οι γεωγραφικές και πληθυσμιακές διαστάσεις της Τουρκίας είναι τέτοιες, ώστε η Αστική της Τάξη να αποτολμά μια πολιτική αυτονόμησης έναντι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα αντίθετα πριν καν γίνει κράτος, ήταν οικονομικά και πολιτικά υποταγμένη στη Δύση. Για όλους τους παραπάνω λόγους (οικονομικούς και ιστορικούς) η μεν Αστική Τάξη της Τουρκίας αποτολμά την αυτονόμηση, ενώ η Ελληνική προτιμά την πολιτική της Υποτέλειας.

3) Η γεωπολιτική πλευρά της αγοράς S-400

Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει είναι: Γιατί η Τουρκία θέλει να αγοράσει Ρωσικούς αντιπυραύλους S-400 και γιατί(εφ’ όσον θέλει να αγοράσει αντιπυραύλους) δεν αγοράζει Αμερικανικούς Patriot (αφού άλλωστε το λόγικά αναμενόμενο είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ να αγοράζει αμερικανικά όπλα);

Η απάντηση είναι ότι η Τουρκία έχει δικούς της αυτόνομους γεωπολιτικούς στόχους, που δεν συνάδουν με τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και γι αυτό δεν μπορούν να ενταχθούν στους ρόλους και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Όταν η Τουρκία έμπαινε στο ΝΑΤΟ, υπήρχε η ανάγκη υπόταξής της υπό την προστασία των ΗΠΑ (προφανώς για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης Σοβιετικής απειλής).

Τώρα τα πράγματα γίνονται διαφορετικά και οι στόχοι των δύο χωρών διίστανται. Οι μεν ΗΠΑ επιμένουν στην Ηγεμονία τους στον χώρο της Ανατ. Μεσογείου (και όλου του κόσμου), η δε Τουρκία φιλοδοξεί να κυριαρχήσει η ίδια στον δοσμένο χώρο (Βαλκανική, Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειος).

Οι ΗΠΑ δεν τρελάθηκαν να δώσουν τόσο ευρείες δικαιοδοσίες σε έναν υποτελή τους σύμμαχο, γιατί είναι σαν να ανοίγουν τις ορέξεις πολλών για μια γενικότερη αμφισβήτηση του ηγεμονικού τους ρόλου στον κόσμο (που τους είναι τόσο προσοδοφόρος).

Από τη στιγμή που υπάρχει γεωπολιτική διάσταση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, η Τουρκία στρέφεται σε όπλα ασύμβατα με εκείνα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία αναζητά όπλα με τεχνικά στοιχεία και ηλεκτρονικά δεδομένα διαφορετικά από τα ΝΑΤΟικά (=η Τουρκία δεν θέλει να είναι εξοπλιστικά παγιδευμένη στο ΝΑΤΟ και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ).

Τώρα μπαίνει το πρόβλημα: Πού θα τους τοποθετήσει η Τουρκία τους αντιπυραύλους; Το πρώτο θετικό (για την Τουρκία) είναι ότι η τοποθέτησή τους θα κριθεί, όχι από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, αλλά από τις ανάγκες της ίδιας της Τουρκίας. Επισήμως αναφέρεται ως χώρος τοποθέτησής τους η νότια πλευρά της Τουρκίας (για έλεγχο της Ανατ. Μεσογείου και των υδρογονανθράκων της και των κινήσεων του Αμερικάνικου στόλου στην περιοχή).

Εάν οι σχέσεις με την Ελλάδα χεοροτερέψουν, καμιά δέσμευση (έστω και γραπτή), δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να τους μεταφέρει στην Ανατολική ακτή του Αιγαίου, για να ελέγχει όλο το Αιγαίο. Η Τουρκία σκοπεύει από τη μια να ελέγχει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και από την άλλη να εκτοπίσει την Ελλάδα από το Αιγαίο (και τα σχετικά με αυτό νησιά να επαφίενται πια στην καλή θέληση της Τουρκίας).

4) Η Ευρωπαϊκή παρέμβαση

Η Κυβέρνηση εδώ και αρκετές μέρες θριαμβολογεί για μια διακήρυξη των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της Κύπρου με θέμα την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία.

Η διακήρυξη αυτή των Ευρωπαίων ηγετών όντως είναι σε αυστηρό ύφος και προειδοποιεί για τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση αυτή εξέφρασε το εξής παράπονο: “Μόνο για την Ουκρανία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα θα παίρνουμε αποφάσεις για κυρώσεις; Σε μας”, ισχυρίζεται, “η διακήρυξη των Ευρωπαίων ηγετών είναι κατά πολύ αυστηρότερη απ’ ότι ήταν στην εποχή της κρίσης των Ιμίων, που απλά συμβούλευαν να τα βρούμε με διάλογο”.

Θα θέλαμε να δώσουμε εξηγήσεις σε αυτά τα δύο θέματα:

α) Για την Ουκρανία (και εναντίον της Ρωσίας), το Ιράν και τη Βενεζουέλα η Ε.Ε. εξήγγειλε κυρώσεις γιατί η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα φανερά και ανεπίστροφα (=χωρίς να υπάρχουν αμφιβολίες) στρέφονται κατά της γεωπολιτικής κυριαρχίας της Δύσης στον κόσμο.

Αντίθετα, με την Τουρκία το ζήτημα της αποστασίας της από τη Δύση δεν έχει κλείσει οριστικά. Η Ε.Ε. (και η Δύση γενικά) ελπίζει να συγκρατήσει την Τουρκία από μια οριστική και αμετάκλητη προσέγγισή της με τη Ρωσία.

Εκτός αυτού αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν επενδύσει πολλά στην οικονομία της Τουρκίας και επομένως δεν έχουν σοβαρή διάθεση επιβολής κυρώσεων (και δη οικονομικών) εναντίον της Τουρκίας.

β) Την εποχή της Κρίσης των Ιμίων η Τουρκία θεωρούνταν βασικό στήριγμα της Δύσης και του ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο. Άρα όλο το βάρος τς υποστήριξής τους έπεφτε στην Τουρκία. Την Ελλάδα ήθελαν απλά να τη σώσουν από τα χειρότερα.

Τώρα πια η Τουρκία δεν είναι στήριγμα της Δύσης και του ΝΑΤΟ (άλλο τώρα ότι διατηρούν ελπίδες να τη συγκρατήσουν από ένα ΝΑΤΟ exit). Υπολογίζουν την προοπτική η Ελλάδα να γίνει η πιο προωθημένη πλατφόρμα της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και γι αυτό το κέντρο βάρους της Δυτικής συμπάθειας στράφηκε προς τον πιο πιστό υποστηρικτή της (=την Ελλάδα).

Ως εκ τούτου βγήκε μια πιο αυστηρή διακήρυξη εναντίον της Τουρκίας.

Όσο διαρκεί αυτή η ταλάντωση της Ε.Ε. γύρω από τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας, δεν μπαίνει θέμα οικονομικών κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας. Θέμα στρατιωτικής υποστήριξης της Ελλάδας κατά της Τουρκίας δεν υφίσταται, γιατί η Ε.Ε. δεν έχει δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και καμιά μεμονωμένη χώρα της Ε.Ε. δεν πρόκειται (και δεν μπορεί) να ανοίξει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας για το χατήρι μας.

Όσον αφορά τη συμπαράσταση των ΗΠΑ υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Αμερικανού διπλωμάτη: “Αρκετή ένταση έχουμε με την Τουρκία, δεν μας χρειάζεται περισσότερη. Βρείτε τα με διάλογο”.

Άλλωστε γι αυτό μιλάμε για Ευρωπαϊκή παρέμβαση, γιατί δεν υφίσταται καμιά ελπίδα για Αμερικανική παρέμβαση.




Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός